У Львові приурочили до Міжнародного Дня театру цікаві вистави

12:25 27 березня 2016 р.


Фото: прес-служба Львівської міськради

На вулиці Городоцькій відбудеться «Операція Екзорцизм», на вулиці Леся Курбаса, 3 презентуватимуть першу українську версію п’єси Вільяма Шекспіра «Зимова Казка», а на вулиці Гнатюка – історію про собак.

«У неділю, 27 березня, о 17:00 у Львівському драматичному театрі імені Лесі Українки, що на вулиці Городоцькій, 36 відбудеться прем`єра документальної вистави «Дух театру: операція Екзорцизм», котра є частиною проекту «Актори. Перформативність. Дослідження» і реалізується в рамках 3-ї EEPAP Residency / Internship Program 2015 з нагоди Міжнародного Дня театру», – повідомили сьогодні «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Вистава «Дух театру: операція «Екзорцизм» - це історії, котрі вперше прозвучать зі сцени від людей, котрі їх пережили, котрі віддали велику частину свого життя театру Лесі, котрі чесно робили свою роботу, незважаючи на те, яку назву мав театр і яка символіка була на його логотипі. Ці свідки театру найкраще відчувають його genius loci - дух місця, – розповів режисер Павло Ар’є. – Користуючись методами експериментального напрямку – театру свідка, ми спробуємо бути гранично чесними із собою, між собою та глядачем; поєднати досвіди людей, котрі провели все своє життя на цій сцені і людей, котрі лиш недавно ступили на неї і разом працювати для того, аби подолати стереотипи, позбавитись упереджень та зрозуміти, який він – «genius loci» театру Лесі».

У прес-службі міськради повідомили також «Щоденному Львову»:

«27 березня 2016 року о 19:00 на сцені Львівського академічного театру імені Леся Курбаса на вулиці Леся Курбаса, 3 буде презентовано першу українську версію п’єси «Зимова Казка» (1623) у рамках глобальної кампанії з нагоди 400-ї річниці смерті Шекспіра «Shakespeare Lives». 23 квітня, у день 400-тої річниці смерті Шекспіра, виставу представлять у Києві.

У 2015 році конкурс «Невідомий Шекспір» запропонував одному з українських театрів здійснити постановку раніше не інсценізованої в Україні п’єси драматурга у співпраці з молодим сценографом – фіналістом престижної британської премії зі сценічного дизайну – «Linbury Prize». Перемогу у конкурсі здобув театр Курбаса та режисер Євген Худзик, а розробку простору та костюмів було запропоновано Мінґлу Вонґ.

Теми ревнощів, становища жінки в суспільстві, класових розмежувань і беззаперечного всевладдя монархів, які Шекспір порушив у контексті історії королівської сім’ї з Сицилії, режисер переносить на історію України. В образі королівської доньки Утрати, яку батьківська помилка прирікає на довгі роки життя в пастушій оселі, творці вистави зображають долю нашої країни в історичному зрізі: від Київської Русі до Революції Гідності.

Чи здатні ті, у чиїх руках державна влада, повернути країні втрачене становище та ідентичність і яка в цьому роль народу і одинокого героя? З цими питаннями звертаються до себе й публіки курбасівці.

Директор з розвитку мистецької програми Британської Ради в Україні Пабло Росселло зазначив: «Ми надзвичайно раді підтримати першу українськомовну постановку «Зимової Казки» – проект, що поєднав режисерський та художній талант із України та Британії. До уваги глядачів справді мультикультурна адаптація відомого твору Шекспіра, який до сьогодні незаслужено був дещо у затінку на українській сцені», - 

Вистава «Зимова Казка» є частиною щорічної театральної програми Британської Ради в Україні, спрямованої на розвиток сектору та підтримку копродукцій між Україною та Великобританією. Євген Худзик – український театральний режисер, поставив 14 вистав.

Мінґлу Вонґ – сценограф, сміливі роботи якої досліджують взаємозв'язок тіла, простору і перформативного мистецтва через культуру ритуалу. У 2015 році Мінґлу стала фіналісткою найпрестижнішої британської премії для молодих сценографів «Linbury Prize».

Британська Рада – міжнародна організація Сполученого Королівства із культурних відносин та освіти. У її програмах беруть участь близько двох мільйонів українців щорічно». 

У прес-службі міськради повідомили також «Щоденному Львову»:

«27 березня у Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва на вулиці Гнатюка, 11 відбудеться прем'єра вистави «Dogs» спільно з ЛКП «Лев». «Dogs» – це історія про вільних собак, спільний проект Театру та Львівського комунального підприємства «Лев», що опікується безпритульними собаками у Львові. 

Головні герої вистави – безпритульні собаки. Вони постійно голодні, не мають даху над головою... Єдине, що в них є, – це Яр, де вони живуть у зграї чи поодинці. У Яру, як і в зграї, є свої правила, свої щоденні клопоти та завдання.

Собакам буває нелегко роздобути собі їжу, але трапляються і дуже цікаві заняття: хтось полюбляє бавитися, хтось – згадувати своє попереднє життя, інші милуються місяцем, нишпорять, вчаться читати по-людськи чи поводитися як людина. Усіх цих собак об’єднує гордість, яка не дозволяє їм жалітися і скиглити, бо кожен з них – вільний, вони «народжуються і вмирають так легко».

Проте в душі кожного героя живе мрія, мрія незалежних псів про залежність, мрія про свою людину. Собаки мріють не про господаря чи власника, який припне на ланцюг і буде годувати. Вони шукають людину-друга, а також свого місця – собачі дверцята, за якими так добре живуть пси.

Проста і чуйна історія про собак і людей, історія, яка закликає до людяності і добра. Сподіваємося, що кожен, хто побачить цю виставу, стане трішки добрішим і замислиться над життям безпритульних тварин. Адже усі ми шукаємо Свою Людину і свої дверцята до щастя, але чи усім це вдається».

dailylviv.com

Boeing виготовлятиме бомби і для України

Сьогодні - Покрова Пресвятої Богородиці. Історія свята

Умєров звільнив чотирьох заступників

Окупанти з Приморсько-Ахтарська, Курська та Чауди запустили 32 «шахеди» по Україні

Комарі переносять вірус, від якого немає ліків

Україні не потрібен дозвіл США, щоб завдавати ударів углиб Росії

Країни G7 ніколи не визнають анексію Росією частини української території

Іран боїться Ізраїлю

Один день на місяць учнів навчатимуть захищати Україну

НАТО не спостерегло жодних змін у ядерній позиції Росії

Суд наклав арешт на приватний будинок, автомобілі, земельні ділянки першого заступника голови Солонківської сільради

Працівники Львівської міськради переказують одноденний заробіток для зброєносців

Тиск, гепатит, ВІЛ, сіфіліс. Результати обстежень львів'ян у медичних наметах

У Львові застерегли від купівлі ста МАФів

Руслан Достаєцький загинув на Донеччині. Завтра Львів попрощається з Героєм

У Остапа Смолинця залишилася тільки мама. Прощання з Героєм

Вдавали з себе військових, щоб перейти кордон

У вересні рф випустила по Україні 1339 дронів

З Берна до Львова вирушили перші два подаровані трамваї

Львівобленерго попередило про технічний збій при подачі показників

У Львові запрацював центр рекрутингу 125-ї бригади ТрО ЗСУ

Орфографічні помилки в документі викрили втікача

Україна має короткостроковий план як пережити цю зиму

Гаражі у Трускавці переобладнали на нарколабораторію

Ексголові поліції Польщі висунули звинувачення через вибух «подарунка з України»

Туск не хоче вбивати бобрів

ВАКС планує придбати квартири для нових суддів на ₴60 млн. Звідки гроші

Стильні двері для сучасного інтер'єру - тренди 2024 року

На Львівщині затримали організовану групу фальшивомонетників

Сильний заморозок прогнозують синоптики на Львівщині

Гімнастка Христина Погранична – призерка клубного чемпіонату світу

У середу Уповноважений з прав людини оприлюднить всі факти наруги над дітьми у Великолюбінському закладі

Епіфаній освятив у Львові фігуру Покрови Пресвятої Богородиці

Мешканця Рудного засуджено за розбійний напад на жінку

Половина будинків ОСББ у Львові не готова до опалювального сезону

Аварія на магістральному водогоні Плугів-Винники. У Львові бракуватиме води

На березі гірської річки підприємець зі Славщини самовільно почав будувати котеджі

Мешканці Мелітополя висадили тюльпанові дерева у парку 700-річчя Львова

Автомобілі українських біженців у ФРН з 1 жовтня мають їздити на німецьких номерах. Нові правила

Телеграмканал «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА». Стало відомо, хто власник