У Львові презентують художника, картини якого продали за півмільйона доларів

19:30 18 червня 2018 р.


Відео: Львівський прес-клуб

Завтра, 19 червня, у храмі Пресвятої Євхаристії відбудеться презентація альбому «Страсті Христові» про мистецтво Василя Курилика. Книгу видано у видавництві «Апріорі» накладом в одну тисячу примірників.

Про це сьогодні, 18 червня, під час прес-конференції з нагоди презентації першої в Україні книги про мистецтво народного художника Канади, українця Василя Курилика - “Страсті Христові”, яка відбулася у Львівському прес-клубі,  повідомила докторантка Львівської національної академії мистецтв, автор книги Христина Береговська. 

За її словами, книга налічує 396 сторінок та складається з двох блоків – текстів та ілюстрацій. Вона написана чотирма мовами – українською, французькою, іспанською та англійською. Коштуватиме – 750 гривень. 

Як повідомила Почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька, Василь Курилик мало відомий в Україні. Але в Канаді він дуже відомий. 

- Це один з тих художників, яким ми пишаємося. Його книга «Дитинство на преріях: зима, літо» - це класична література в Канаді. Вона входить до навчальної програми одиннадцяти провінцій Канади. Також його твори виставляють у будинку генерал-губернатора Канади в Оттаві. В цьому будинку відбуваються офіційні прийоми, і всі офіційні делегації фотографуються на фоні цих картин. Ім’я Василя Курилика завжди звучить під час цих зустрічей, - говорить Оксана Винницька. 

Президент Інституту екуменічних студій УКУ отець-доктор Іван Дацько нагадав, що твори Василя Курилика за радянських часів були заборонені в Україні. 

- Його хотіли використати з метою пропаганди, але він не дався. Курилик був тим, хто шукав Бога. Він вивчав свої рідні мову та культуру. Коли радянська влада дозволила йому приїхати в Україну, він відвідав рідне село. І віднайшов своє коріння. Його 160 образів від Тайної Вечері до Воскресіння – це і є справжня хресна дорога Христа, - вважає отець-доктор Іван Дацько.

Для Ненсі Курелек видатний митець назавжди є дбайливим братом.

- Наша мама змушена була працювати. Тож Василь, як він жартував, заміняв мені маму. Коли він робив уроки, то я сідала коло нього на підлозі й слухала. Коли у вихідні ми пасли корів, то він мене навчав математики. До прикладу, ми мали 30 корів, кілька корів пішло в інший бік, я повинна була порахувати скільки залишилося. Також він був першим, хто відкрив для мене світ класичної оперної музики. Він мав кілька грамофонних платівок, і ми їх слухали. Але одного разу я, бешкетуючи, ненароком сіла на них, і вони розбилися. Я плакала, а Василь мене втішав. Уже в дорослому житті я згадувала цей випадок щоразу, коли мої діти ненавмисно вчиняли якусь шкоду і не сварила їх за це, - згадує Ненсі Курелек.

І також, за її словами, Василь Курилик увесь час намагався малювати. 

- Він постійно малював. Він не любив говорити, він висловлювався в малюнках. Коли йому потрапляв до рук клаптик паперу і мав вільну хвилину, то використовував її, аби малювати, - каже сестра.  

Найвідоміші твори Василя Курилика – це 160 картин, написаних за мотивами Євангелія від Матвія. Зараз вони  зберігаються в музеї в містечку Ніагара-Фолз (Канада). За словами Христини Береговської, Василь Курилик витратив на написання цієї серії 16 років. 

-  Він почав втрачати зір. І лікарі констатували, що причина – психологічна. Психіатри намагалися йому допомогти. Він звернувся до клініки в Лондоні. І там йому запропонували пройти курс арт-терапії. В цій клініці дотепер є кімната, де виставляють твори Курилика. А сам він вирушив в Ізраїль, пройшов пішки від Єрусалима до Віфлеєму, ознайомився з усіма традиціями, познайомився з людьми. І аж тоді розпочав малювати. Впродовж 16 років він працював по 20 годин на добу, аби створити «Страсті Христові», - розповідає мистецтвознавець. 

Вона повідомила, що плекає надію – зробити виставку цих картин в Україні. Проте, зі 160 творів цього циклу експонують тільки 60. Інші потребують реставрації. 

На жаль, за життя видатний митець не зазнав багатства та слави. 

- Окремі свої картини Курилик продавав за ціною дитячих чобіт. Його «відкрив» єврей Айрон Айзек, який дав Курилику перший шматок хліба та працевлаштував у своїй галереї. Там Курилик обрамляв чужі картини. Але одного разу, коли Айзек зайшов до підвалу та побачив, що Курилик малює, то одразу ж виставив його роботи у вітрині галереї. Того ж дня їх придбали, - говорить Христина Березовська.  

В Україні також є кілька творів Василя Курилика. 

- Як не дивно, я це виявила лише два місяці тому, за третьою спробою. Я зверталася у всі музеї в Києві, мені казали: «Такого немає, що ти ся вчепила». За третім разом я зайшла у фонди у відділ «різні техніки» та знайшла три твори. Коли я сказала, що це роботи того Курилика, одна з робіт котрого була  півроку тому продана за півмільйона канадських доларів, а тиждень тому його ж маленьку картину з сюжетом, як змерзлі діти йдуть до школи, придбали за 442 тисячі доларів, то в музеї були шоковані, що вони мають таке надбання. Ще одна картина «Дух Шевченка витає на Канадою» є в музеї Шевченка. Її він подарував у 1977 році, коли тут був, - стверджує авторка книги. 

Книгу про визначного художника з Канади Василя Курилика презентують 19 червня у Львові, в храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор), о 16.00

Довідка

Курилик – єдиний митець, котрий вірш за віршем проілюстрував Страсті Христові за Євангелієм від Матея. Серія складається зi 160 творів, які сьогодні зберігають у музеї «Ніагара Фолз», Канада. Книгу публікують чотирма мовами – українською, англійською, французькою та іспанською.

Видання «Страсті Христові» є першою книгою в Україні про мистецтво Василя Курилика. Натомість в Канаді про нього написано і видано 36 книг.

Художник створив майже 10 тисяч творів живопису і графіки.

Також він є народним художником Канади, який малював перших різнонаціональних емігрантів: українців, поляків, євреїв, французів, ірландців, ескімосів. Василь Курилик - єдиний художник українського походження, твори якого постійно виставляють у резиденції Генерал-губернатора Канади – Rideau Hall. Ottawa.

dailylviv.com

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство