У львівських друкованих ЗМІ показник вживання фемінітивів – 100%

10:43 1 березня 2023 р.

У лютому 2023 року розпочалася чергова (четверта) хвиля гендерного моніторингу регіональних медіа України (попердні відбувалися в 2018,2019 і 2021 рр

Про це пише Dailylviv.com.

Під час першого етапу моніторингу, який тривав упродовж 13-17 лютого, експертна група Львівського пресклубу проаналізувала матеріали десятьох регіональних медіа Львівщини. Зокрема, до вибірки  потрапили чотири друковані видання («Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Ратуша») і шість інтернет-видань («Вголос», «Гал-інфо», «Дивись.info», «Zaxid.net», «Львівський портал», «Твоємісто»). Загальна кількість проаналізованих матеріалів – 1822 (125 – у друкованих, 1697 – в онлайн-медіа).

Мета моніторингу – з’ясувати, наскільки регіональні медіа дотримуються гендерного балансу в журналістських матеріалах (яке співвідношення жінок і чоловіків як героїнь/героїв (тих, про кого йдеться) й експерток/експертів (тих, кого цитують, чию думку передають), чи вживають фемінітиви на позначення посад, професій, виду діяльності жінок, а також чи використовують вони гендерні стереотипи та сексистський контент.

У лютому в регіональних медіа Львівщинидомінантною була тема повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, воєнна тематика становила трохи більше третини від усіх інформаційних матеріалів в друкованих медіа  -  37%,а в інтернет-виданнях– половину 50%. Переважна більшість лютневих публікацій про війну – це інфографіка втрат на фронтах, щоденні оперативні дані Генштабу ЗСУ, хід бойовий дій та ракетних атак, ситуація в енергетичному секторі, мобілізація, загибель  і нагородження військовослужбовців, міжнародна допомога озброєнням, становище ВПО в регіоні, функціонування державних інституцій в умовах воєнного часу, підтримка родин військовослужбовців тощо.

У регіональних онлайн-виданнях тема війни переважала на сайтах  «Дивись.info» (74%), «Львівський портал» (66%), «Вголос» (55%). Асеред друкованих видань найбільше зосередила увагу на висвітленні воєнної тематики  газета «Львівська пошта» - 47% матеріалів.Зокрема у матеріалах про війну, жінки давали роз’яснення, або коментували теми, пов’язані з війною, в 12% випадків (13% – у газетах, 11% - онлай- виданнях), а згадування жінок-героїнь дещо вищим - 14% (22 %- у газетах, 6% - онлай-виданнях). Такий низький відсоток присутності жінок зумовлений тим, що у воєнний процес залучена доволі незначна кількість жінок у співвідношенні до чоловіків. 

Згідно з отриманими даними у лютому жінки як експертки у публікаціях регіональних медіа присутні в 24% випадків, а як героїні – у 30 %. При цьому кількість експерток у друкованих ЗМІ удвічі більша, ніж в онлайн-медіа (32% і 16% відповідно), а героїнь – на 6% (33% і 27% відповідно). 

Найбільше жінок-експерток у газетних матеріалах зафіксовано на теми екології та довкілля (100%), криміналу/надзвичайних ситуацій (78%), соціальної політики (60%), освіти і науки (56%), медицини (54%). Паритет між жінками-експертками та чоловіками-експертами (50% і 50% відповідно) був у темі спорту, а між жінками-героїнями та чоловіками-героями - у темах культури, волонтерства та розваг і дозвілля.

Найвищий відсоток героїнь – у публікаціях про соціальний захист  (100%), медицини (70%), криміналу/надзвичайних ситуацій (54%). Найменше жінки коментували теми війни /армії (13%) і зовсім були відсутні як героїні матеріалів у темах бізнесу та екології  (0%).

Найвищий показник експерток та героїнь – у газеті «Експрес» (48% і 42% відповідно), а найнижчий  відсоток згадувань жінок: як експерток  - у газеті «Львівська пошта» (18%), як героїнь - у газеті «Ратуша» (9%).

Більше третини випадків жінки, як героїні та експертки, були присутні в матеріалах газети «Високий замок» (по 38% відповідно).

Уперше за весь час проведення  гендерного моніторингу, експерти не спостерегли жодного маскулінітиву на позначенні посад, професій, виду діяльності жінок у газетних матеріалах. В усіх друкованих регіональних медіа - 100% використання фемінітивів.

З огляду на ці дані у лютому 2023 року найбільш гендерночутливими друкованими ЗМІ (за дотриманням гендерного балансу і кількістю фемінітивів) стала газета «Експрес»  (63%) (майже ідеальний показник, який складає 66,7%).  Найнижчий показник– у газети «Ратуша»» (47%).

У лютому у львівських інтернет-виданнях думку жінок запитували, пишучи на теми соціальної політики (50%), медицини (43%), освіти (42%), екології (35%).

У 100% випадків жінки були героїнями у темах соціального політики і захисту та екології/довкілля.Також жінки як героїні були  у представлені журналістських публікаціях у освітній (50%), медичній (48%), волонтерській (47%) спортивній та розважальній (по 42%) тематиках. Найнижчий  відсоток героїнь – у темах економіки (5%), армії/війни (6%).

Першість за кількістю жінок як героїнь і експерток у лютому – у сайту «Твоє місто» (28% експерток і 35% героїнь). А лідером з дисбалансу щодо героїнь/героїв та експерток/ експертів на користь чоловіків стало інтернет-видання «Львівський портал» (у 7,4 рази). 

В інтернет-виданняху лютому  експерти зафіксували переважання фемінітивів над маскулінітивами – 85%. Лідером у їх використанні стало інтернет-видання «Zaxid.net» (98%), а найменше фемінітивів – у новинах сайту «Вголос» (66%). Також експертами було зафіксовано вживання фемінізованої форми військового звання (рангу) -, полковниця, офіцерка тощо.

Серед львівських інтернет-медіа гендернонайчутливішим у лютому 2023 року, стало інтернет-видання «Твоє місто» (53%). Найнижчі показники  рівня гендерної чутливості цього разу – у сайтів «Вголос» та «Гал.info» (по 35%). 

У лютому в матеріалах і у друкованих, і онлайн-медіа стереотипного і сексистського контенту не виявлено.

Щодо тематичних публікацій, то було виявлено на платформі «Гал-інфо» публікацію: «Сексизм у Верховій раді: депутати пропонують штрафувати жінок-водіїв з їх улюбленцями», у якій автор публікації критикує зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт з сексистським підтекстом. Зокрема, автор звертає увагу розробникам законопроєкту, які виокремили жінок в певну категорію порушників ПДР, а саме «.. ця практика спостерігається, особливо у жінок, які під час керування транспортним засобом люблять тримати на колінах, на руках або в руках собак невеликих порід».

 Низка матеріалів в он-лайн виданнях була присвячена обговоренню законопроєкту, за яким в Україні пропонують замість 8 березня пропонують відзначати 25 лютого День української жінки (День Українки), а також скасувати державний вихідний на 8 березня. Зокрема, сайт «Твоє місто» опублікував два матеріали: Без 8 березня та з днем українки. У раді планують внести зміни у перелік святЧи потрібен нам день української жінки? Оксана Кісь про пропозицію нових свят

Також до обговорення цієї теми долучились журналісти онлайн-видань «Вголос» День жінки, день матері та день Шевченка: в Україні скасують свято 8 березня та 1 травня, «Zaxid.net» Народні депутати пропонують змінити дату святкування 8 березня,«Львівський портал» Нардепи хочуть скасувати вихідні на 8 березня, 1 і 9 травня, але пропонують нові свята

Сайт «Zaxid.net» опублікував матеріал про мобілізацію жінок   Третина заявок до «Гвардії наступу» у Тернополі надійшла від жінок

Загальний Індекс гендерної чутливості обласних медіа Львівщини у лютому 2023 року склав 50%. Разом із медіа Чернівецької, Тернопільської, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Закарпатської областей вони посідають друге місце в загальноукраїнському рейтингу.

Ознайомитися із результатами лютневого моніторингу регіональних медіа по 24 областях України можна на сайті Волинського прес-клубу.

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань України відбувається у  межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Незалежною громадською мережею прес-клубів України                              

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська