Тільки три ЗМІ Львівщини з 8-ми, що вибрані для моніторингу, не розмістили замовні матеріали про "карпатську" «водку «Мороша»

16:53 4 жовтня 2013 р.

ЛОГО «Львівський прес-клуб» у рамках проекту «У-Медіа» міжнародної громадської організації «Інтерньюз Нетворк» з 9 до 15 вересня 2013 року моніторила шість друкованих видань у Львівській області - «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Львівська газета», «Ратуша», «Комсомольская правда в Украине» (львівські сторінки) і дві інформаційні агенції - «ZIK» і «Zaxid.net».

Для моніторингу була використана методологія «Інтерньюз Нетворк», яка розроблена разом з ІМІ і «Телекритикою». 

У вересні експерти оцінили 96 матеріалів у шести друкованих ЗМІ і 42 – у двох інформаційних агенціях (електронні ЗМІ). Для аналізу експерти відбирали суспільно важливі матеріали і відкидали такі, що марковані як «реклама» і «на правах реклами», інтерв’ю, короткі інформаційні повідомлення, замальовки, світські новини, фотофакти, спортивні матеріали, прогнози, передбачення.
У вересні позитивна тенденція падіння «джинси» в друкованих виданнях Львівщини, яка почалася в лютому, зупинилася і відбувся стрімкий ріст кількості матеріалів з ознаками замовності. В усіх друкованих виданнях (5 з 6), експерти зауважили такі публікації. Не зафіксована «джинса» лише на львівських сторінках «Комсомольской правды в Украине». Найбільше газетної площі під матеріали з ознаками замовності віддала «Львівська газета» - 75%. Друга позиція у «Львівської пошти» (26,67%), третя – у «Високого замку» (25%). «Експрес» і «Ратуша» мають відповідно 12,50% та 11,76% матеріалів з ознаками замовності. Якщо вирахувати середній показник, то чверть матеріалів у друкованих виданнях мають ознаки замовності: одну половину становить комерційна «джинса», іншу – політична. Матеріали з ознаками політичної замовності переважають лише у «Львівській газеті», в решті домінує комерційна «джинса».
Неналежно маркованих матеріалів – учетверо менше (6,25%), ніж з ознаками замовності. Але цей показник також виріс, порівняно з останнім моніторинговим місяцем, липнем, коли відсоток неналежно маркованих матеріалів становив 4,17. Лише половина газет у вересні - «Експрес», «Львівська газета» і «Комсомольская правда в Украине» усі рекламні матеріали промаркували згідно з Законом «Про рекламу». В «Ратуші» неналежно маркованих матеріалів – 17,65%, у «Львівській пошті» – 13,33%, у «Високому замку» - 6,25%.
 
Інформаційні агенції - «Zaxid. net» і «ZIK» у вересні не розміщали неналежно маркованих матеріалів. Зате відсоток інформацій з ознаками замовності був таким самим, як в липні,–9,52% («Zaxid. net») та 19,05% («ZIK»). Все – комерційна джинса.
Журналістські стандарти, як і матеріали з ознаками замовності, в друкованих ЗМІ Львівщини у вересні продемонстрували негативну тенденцію. Стабільно високий бал у квітні-червні-липні ( 4,16 – 4,13-4,18) – упав до позначки – 3, 27 з 6 можливих. Нагадаємо, що моніторинг дотримання журналістських стандартів відбувався за шістьмома критеріями – баланс думок/точок зору, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота поданих фактів.

За виданнями бали розподілено так: «Експрес» - 3,81, «КП в Украине» - 3,75, «Львівська пошта» - 3,73, «Високий замок» - 3,50,  «Ратуша» - 3,12,  «Львівська газета» - 1.69.
Рейтинг шести журналістських стандартів – незмінний з липня. Тільки бал за кожним критерієм ЗМІ отримали нижчий на 20-40%: найвищий середній бал – 0,83 з 1 можливого  друковані видання мають за «достовірність або посилання на джерела інформації». «Точність» - на другій позиції – 0,73, «відокремлення фактів від коментарів» - на третій – 0,57, «оперативність»  - на четвертій – 0,45 бала. «Повнота фактів» і «баланс думок» - знову на останніх сходинках рейтингу: відповідно – 0,40 і 0,28 бала з 1 можливого.
 
Журналістські стандарти в двох електронних ЗМІ Львівщини дотримані ліпше. Середній показник – 3,69 бала, індивідуальні - «Zaxid.net» - 4,05, «ZIK» - 3,33.
Назагал в електронних ЗМІ, як і друкованих, окремі стандарти суттєво погіршилися: «достовірність (посилання на джерела)» – 0,86 бала (липень - 1 ), «точність» – 0,74 (0,92), відокремлення фактів від коментарів – 0,74 (0,71), «оперативність» - 0,67 (0,95), «повнота фактів» - 0,45 (0,45) , «баланс думок/точок зору» – 0,24 бала (0,53).
- Тільки три ЗМІ Львівщини («Експрес», «КП в Україні» і "Львівька пошта") із загалом 8-ми, що вибрані на Львівщині для моніторингу,  не піддалися у вересні на замовні матеріали від виробника або продавця «новоукраїнського» алкобренду «водка «Мороша», яка  широким потоком полилася  з гірських джерел на газетні шпальти. Таким чином градус «джинси» значно підвищився у цьогорічну холодну осінню пору,  - зауважив експерт Роман Шостак, керівник медіапроектів Львівського прес-клубу. -  Другим прикладом матеріалів із ознакою комерційної замовності у львівських ЗМІ стала циркова тема. Спочатку пересувний цирк «Кобзов», а відтак і стаціонарний – «Великий московський цирк» показали журналістам кілька фокусів з неналежним маркуванням публікацій. Однак  вересневий рекорд, на думку експертів,  матеріалів із ознаками замовності встановила «Львівська газета»: на політичну тему тут опубліковано аж 8 матеріалів. Разом із такими ж комерційними матеріалами рівень «джинси» у цьому виданні сягнув 75%.

У вересні львівські експерти моніторили також ЗМІ Харкова: друковані видання «Время», «Вечерний Харьков», «Слобідський край», «КП в Украине», «Харьковские известия», «Трибуна трудящих» та он-лайн видання «Статус кво» і «Об’єктив».
- Аналізуючи дотримання стандартів у харківських друкованих та онлайн-виданнях, передусім, помічаєш неабияку активність місцевої влади, вона ж – Партія регіонів. Губернатор Добкін, мер Кернес, нардеп-регіонал Фельдман та інші представники цієї політичної сили постійно присутні в повідомленнях «паркетного» типу, а також у новинах, які безпосередньо їх не стосуються. Разом із тим, кількість матеріалів з ознаками порушень, які можуть свідчити про замовний характер, не є катастрофічною – на рівні 17-20%. В окремих видань («Время», «Вечерний Харьков») немає розуміння вимог, які українське рекламне законодавство висуває до маркування рекламних публікацій, однак більшості це не стосується. Слід також відзначити порівняно високий рівень дотримання стандартів і відсутність матеріалів з ознаками замовності в харківському випуску «Комсомольской правды в Украине». Що ж до дотримання стандартів, то кричущою є проблема дотримання балансу думок в аналізованих інтернет-видання», - зазначив старший викладач Українського католицького університету, експерт Отар Довженко.


Просимо взяти до уваги!
Результати моніторингу друкованих засобів масової інформації є оцінними судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.
Наявність ознак порушення журналістських стандартів або ознак прихованої реклами в матеріалі не може бути трактована як доказ отримання редакцією або журналістом майнової чи іншої винагороди за вчинення такого порушення.
 


dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська