Експерток і героїнь у львівських ЗМІ поменшало через вибори Президента

11:52 3 травня 2019 р.

У квітні, порівняно з лютим, друковані видання на 9-4% скоротили присутність жінок як експерток і героїнь своїх публікацій. Якщо в лютому на сторінках газет жінки з’являлися в ролі коментаторок у 41% випадків, то в квітні - лише у 32%. А героїнями публікацій відповідно стали 24% жінок, порівняно з 28% у лютому.

Зменшення кількості жінок у публікаціях обумовлене збільшенням кількості матеріалів на виборчу тематику напередодні другого туру виборів Президента України, де і серед кандидатів, і серед експертів переважали чоловіки. 

Такий висновик зробила експертна група Львівського прес-клубу. Вона проаналізувала у квітні 2019 року матеріали десятьох медіа регіону – по п’ять друкованих і електронних видань (газети “Експрес”, “Високий замок”, “Ратуша”, “Львівська пошта”, “Вісті миколаївські” (м. Миколаїв) та сайти інформаційних агенцій “Zaxid.net”, “ZIK”, “Гал-інфо”, “Львівський портал”, “Вголос”). Загальна кількість проаналізованих матеріалів – 2640 (256 – у друкованих ЗМІ, 2384 – в онлайн-ЗМІ). 

Найчастіше думку жінок запитували при висвітленні тем розваг (67%), освіти й науки ( 57%), медицини (52%), волонтерства (50%). Війну і культуру жінки коментували відповідно в 40%-35% випадків. Найменше думка жінок цікавила в публікаціях на теми економіки/бізнесу (26%), політики (18%) й спорту (6%).

Найбільше жінок як героїнь зафіксовано в матеріалах на тему медицини (56%) та волонтерства (50%), найменше - у матеріалах на теми війни (13%), спорту (12%) і політики (11%). У 39% випадків жінка була центральною фігурою в публікаціях розважального та культурного характеру. 26% і 30% героїнь відповідно зауважено в матеріалах про економіку/бізнес та освіту/науку. 

Перекіс на користь героїв в газеті “Ратуша” у квітні збільшився, порівняно з лютим, ще в кілька разів: героїв у 9 разів більше, ніж героїнь. У лютому різниця у співвідношенні становила 4 рази. Майже аналогічний дисбаланс між героями і героїнями у “Вістях миколаївських”: 8,9 - на користь чоловіків. У решті друкованих видань пропорції в середньому 3-2 до 1: газета “Експрес” - 3,2, “Високий замок” - 3,3, “Львівська пошта” - майже 2. 

Найбільша диспропорція в співвідношенні між експертами і експертками – у районній газеті “Вісті миколаївські”: на 11 експертів - жодної експертки. У решті видань - газетах “Високий замок”, “Львівська пошта”, “Експрес” співвідношення експерти/експертки в середньому - 1 до 2 на користь експертів. 

В інтернет-виданнях відсоток жінок як експерток і героїнь теж знизився порівняно з лютим: відповідно до 20% і 18% (лютий - 24% і 20%). Першість жінки отримали лише в матеріалах на тему волонтерства: і експертки, і героїні - по  100%, однак постає логічне питання: «Чому відсутні коментарі чоловіків?» Загалом кількість публікацій на цю тему – мізерна. Експертна думка жінок також переважає в матеріалах на теми культури (56%) та освіти (54%). І  наближається до паритетної з чоловіками участь жінок як експерток у публікаціях на теми медицини (44%).

 Високий відсоток героїнь у розважальних матеріалах (63%). На кілька відсотків, порівняно з лютим, збільшилася їхня кількість у «традиційно жіночих» сферах – медицині (46%, лютий - 40%), культурі (36%, лютий - 33%). Згадування жінок у матеріалах на тему спорту становить 33%, а в освітній тематиці та в «Інших» - по 25% . В інших галузях їхній відсоток не дотягує й до чверті. 

Лідером з дисбалансу між експертами і експертками, героями та героїнями є інтернет-видання «Вголос»: у 5,9 рази на користь експертів та у 7,6 рази на користь героїв.

У «Гал-інфо» диспропорція між експертами і експертками становить 2,6 рази, у «Львівському порталі» - 2,1 рази, у «Zaxid.net» та «ZIK» – 1,5 разу.

Герої переважають в інтернет-виданні «Львівський портал» – у 5,2 рази,  у «Гал-інфо», «Zaxid.net» - у 4 рази, а в «ZIK» - в 1,6 рази. 

У друкованих ЗМІ зафіксована майже паритетна кількість фемінітивів і маскулінітивів: 37 і 39 ( або 49% фемінітивів). Цим показником можна завдячувати газеті “Експрес”. Тут, як і попереднього разу, налічується найбільше фемінітивів серед усіх друкованих ЗМІ - (18). У відсотковому виразі фемінітиви до маскулінітивів становлять 95%. Другий показник у газети “Ратуша” - 73% фемінітивів.

А в газетах “Високий замок” та “Львівська пошта” навпаки - маскулінітиви переважають над фемінітивами (“ВЗ” - 22% фемінітивів і “ЛП”- 26 % фемінітивів). Найменше фемінітивів, як і попереднього разу, в районній газеті “Вісті миколаївські” (0%).

Друковані видання хибують тим, що в одній і тій же статті для позначення роду занять, професії, статусу жінки використовують як фемінітиви, так і маскулінітиви. Наприклад, у статті “Взяли і зробили Центр Довженка”(“Львівська пошта”, №29 від 12.04.2019) Марта Іващинин в одному випадку - керівник, в іншому - директорка. У цій же газеті (№28, від 10.04.2019) в статті “Ця школа має стрижень” Наталія Ворона є і директором, і директоркою. 

В інтернет-ЗМІ, як і в друкованих, майже збалансовано кількість фемінітивів і маскулінітиви 100 до 126 (або 44% фемінітивів). В інтернет-виданнях лідером за використанням фемінітивів, як і попереднього разу, є “Zaхid.net”: 41 фемінітив і 6 маскулінітивів або 87%. На другій позиції - “Львівський портал”: 67% фемінітивів. У “ZIK”у, “Вголосі” і “Гал-інфо” - майже однаковий відсоток фемінітивів (26%, 28%, 29%).

 Загалом у квітні ситуація в інтернет-ЗМІ з використанням фемінітивів, порівняно з лютим, поліпшилася майже вдвічі (лютий - 64 фемінітиви і 151 маскулінітив).

Цього разу використання стереотипів експерти зафіксували не лише в друкованих виданнях, як це було в лютому. Прецедент створила інформагенція “Вголос”. Тут зафіксовано такі стереотипи: “чоловік у цій історії сміливий герой, що вбиває дракона, а жінка - налякана принцеса” (14 квітня 2019 року); “це великий гріх, коли дружина священика виставляє себе напоказ; за його словами, дружина священика має покаятися, інакше її чоловіка не поновлять у служінні в місті; що це за священик, якщо не може своєю сім’єю керувати? Як він тоді збирається керувати парафією, паствою? – заявили в РПЦ; віліси - це наречені, котрі померли до весілля і повертаються на землю вночі та мстять чоловікам за своє невдале жіноче щастя” (12 квітня 2019 року). 

Найбільше стереотипів, як і в лютому, зафіксовано у газеті “Високий замок”. На другій позиції цього разу - газета “Львівська пошта”, на третій -“Експрес”.  У “Ратуші” та “Вістях миколаївських” немає жодного стереотипу чи сексизму.  Але загалом цього разу стереотипів менше, ніж у лютому, що було пов’язано з передднем 8 березня (нагадаємо, тоді в друкованих ЗМІ експерти зафіксували 23 стереотипнних образів).

Зокрема, у газеті “Високий замок” від 12-14.04.2019, № 30,  у статті “Красуні стануть батярами у спідницях” зафіксовано такі стереотипи: “конкурс “Міс-2019” матиме дефіле в купальниках і вечірніх платтях; леді має випромінювати енергію жіночності”; в газеті “Експрес” від 11-18.04. 2019, №15 у статті “Жертва сама винна?” написано: “коротка спідниця, блуза з декольте, підмальовані губи, як переконують автори підручника, можуть спровокувати сексуальне насилля”. У “Львівській пошті” від 10.04.2019, №28 хлопчикам наголошують, що вони повинні пропускати дівчаток вперед.

У “Вголосі”, єдиному з-поміж інтернет та друкованих ЗМІ, також розміщено тематичний матеріал  на гендерну тематику під заголовком “У Барселоні вилучили 200 книг, серед яких «Червона шапочка» і «Спляча красуня»: угледіли у них сексизм”(14 квітня 2019 року).

Загальний Індекс гендерної чутливості львівських медіа у квітні 2019 року складає 31%. Це – середній показник по Україні. Ознайомитися з даними моніторингу регіональних медіа 24 областей можна на сайті Волинського прес-клубу.

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань проведений у межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

 

 

 

 

dailylviv.com

200 осіб подали заявки до добровольчого Українського легіону, який формують у Любліні

Збій у ЛеоКарт через оновлення системи

Перший футбольний чемпіонат однопрізвищників на Львівщині потрапив у Книгу рекордів України

Львів прощається із захисником Петром Нев'ядомським

Військові, які вперше самовільно покинули свої частини, замість ув’язнення повертаються на фронт

Тротуар, паркомісця, велосипедна доріжка. Львів продовжує проєкт Винниківської міськради

Знайшли спонсорів, які дадуть 1 млн грн на вікна у будинку-пам’ятці архітектури, що постраждав від ракети

Львівські синоптики на завтра прогнозують 23° тепла

На Стрийщині у річці Колодниця втопився пенсіонер

Підозрюваного у вбивстві Фаріон залишили під вартою

Поліція оголосила в розшук причетного до вбивства подружжя у Шептицькому районі

У Львівському пологовому повідомили, якими рідкісними іменами називали немовлят

Адвокати підозрюваного у вбивстві Фаріон просять замінити запобіжний захід

MasterZoo: Доставка товарів для ваших улюбленців прямо до дверей

В ЛНУ імені Франка додалися 5 професорів, 20 доцентів і один старший дослідник

На книжковому ярмарку у Львові торгують російськими книжками та атрибутикою. Реакція влади

Один водій на кордоні «забув» задекларувати 23 пляшки віскі, інший - 78 брендових парфумів

Польські фермери готуються блокувати ПП «Медика - Шегині»

Два перші подаровані Львову швейцарські трамваї вже в Україні

«Ярмарок на Покрови в Гаю» запрошує львів'ян на вихідні у скансен. Програма

У Львові нетверезий водій BMW намагався втекти від патрульних (відео)

Окупанти КАБами вдарили по Харкову. Людей шукають під завалами

Як вибрати ідеальний браслет: поради стилістів

Учора у Львові сталися дві ДТП за участі електросамокатів

Сержанта Василя Леліва нагородили відзнакою «Захиснику України». Посмертно

Уже другу добу горить найбільший морський нафтовий термінал окупантів в Криму

Стало відомо, коли Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000

У Шептицькому шпиталізували подружжя в реанімацію

У Львові 11 вогнеборців загасили пожежу в квартирі. Власника не врятували

Українці FPV-дроном знищили ворожий ЗРК «Оса» вартістю $10 млн (відео)

Уночі у Львові згоріла електрощитова. Мешканці залишились без води та світла

Цієї ночі ворог атакував Україну балістикою та дронами. Що збила ППО

Біль, сум, сльози. Львівщина хоронить чотирьох Героїв

Козицький поїхав у Великобританію

Вантажівка, яку два тижні тому вкрали в Австрії, виїжджала з України в Угорщину

Водіям рекомендують їхати зі швидкістю 45-50 км/год вулицею Стрийською у Львові

У містах України встановлюють пам’ятні знаки дуже низького художнього рівня

Організатор корупційного злочину зможе укласти угоду зі слідством

Огляд житлового комплексу «Поділ Град Vintage»

На площі Ринок обстежили скульптуру «Нептун», одягнуту в захисну конструкцію від вибухових хвиль. Що виявили