Прецедент у Львові: забудовника тягнуть до кримінальної відповідальності

16:25 4 квітня 2017 р.


Відео: Львівський прес-клуб.

Власники квартир, які придбали помешкання на вулиці Антонича, 3 у Львові, що його збудувало ПрАТ «Ірокс», не знали, що купують житло без електропостачання, водопостачання, газопостачання і каналізації. Крім того, забудовник ще й незаконно зареєстрував на себе спільну власність мешканців будинку.

Про це сьогодні, 4 квітня, під час прес-конференції на тему: «Липові» реєстрації квадратних метрів у новобудовах або як забудовники привласнюють спільне майно мешканців у багатоквартирних будинках. Хто захистить права мешканців?», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив представник ОСББ «На Антонича, 3» Назарій Дзондза.

- Ми вважали, що купили житло, цілком придатне, щоби там жити. А насправді це виявилося не так. Ми купили програшний лотерейний квиток, - каже він.

За словами мешканця 23 вересня 2015 року інспекція Держархбудконтролю підписала декларацію про готовність до введення в експлуатацію будинку. Що, по суті, є порушенням закону.

- Так, самі труби і дроти в будинку є. Є навіть різного роду лічильники. Проте забудовник не уклав угоди з організаціями, які постачають газ, воду та електрику і мають на це відповідні ліцензії. Відповідно і наші труби та дроти не були під’єднані до загальноміських мереж, - Назарій Дзондза каже, що про ці проблеми мешканці вже дізналися, коли віддали всі кошти забудовникові, заселилися до своїх квартир і в них почалися перебої з електро-, газо- та водопостачанням.

Після тривалих з’ясувань стосунків і причин, чому щезає вода, блимає лампочка та діються інші незрозумілі речі, мешканці об’єдналися в ініціативну групу, яка потім перетворилася на ОСББ. І своїми силами та за свій кошт виготовили технічну документацію для приєднання до електричних і газових мереж міста.

- Проте і тут власник, ПрАТ «ІРОКС», намагався чинити нам перешкоди. В момент, коли працівники обленерго приєднували наш будинок до мереж, приїхали представники забудовника і намагалися силою перешкодити доступу електриків до мереж. Ми тоді викликали поліцію, - розповідає мешканець будинку на вулиці Антонича, 3.

На цей момент, за його словами, електрику і газ в будинок постачають «Львівобленерго» та «Львівгаз». А ось питаннями води та водовідведення і надалі займаються структури ПрАТ «ІРОКС».

- Ці послуги ми в них купували за тими ж цінами, що й у водоканалу. Але 14 березня вони нам відімкнули воду. І ми тепер без води та водовідведення. Ми написали скарги в санепідемстанцію, МНС, міськраду, - розповідає Назарій Дзондза.

Намагаючись діяти в правовому полі, оформляючи всі документи на своє житло та створюючи ОСББ, мешканці дізналися про дуже дивну річ: сходи та сходові клітки у їхньому будинку приватизовані забудовником ПрАТ «ІРОКС». Це підтвердила заступник начальника з питань державної реєстрації-начальник управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Львівській області Оксана Куманська-Нор.

- До мене прийшли мешканці цього будинку з тим, що в 2016 році державний реєстратор зареєстрував право власності ПрАТ «ІРОКС» на будинок за адресою Антонича,3 у Львові, хоча ці квартири вже належать їхнім власникам, і вони вже створили там ОСББ. Ми почали з’ясовувати, як це сталося. Отож, у 2012 році на підставі судового рішення ПрАТ «ІРОКС» набуло право власності на об’єкт за цією адресою площею понад 400 квадратних метрів. Потім він продавав ці квартири, і власники реєстрували своє право власності. Проте залишилася непроданою квартира №5. Її площа 75,2 квадратних метра. І 27 вересня 2016 року ПрАТ «ІРОКС» подає документи на проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок площею 75,2 квадратних метра. Тут має місце грубе порушення законодавства як державним реєстратором, так і заявником, який подав ці документи на реєстрацію. Він зареєстрував не квартиру в будинку, а як будинок у будинку. В цей же період ПрАТ «ІРОКС» реєструє в цьому ж будинку право власності на сходові клітки. Це – абсурд, - юрист намагається знайти логіку в цих діях, але не знаходить.

Тому заступник начальника з питань державної реєстрації-начальник управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Львівській області подала заяву про вчинення злочину до органів поліції та скерувала скарги до Міністерства юстиції про скасування незаконної реєстрації.

- Розгляд скарги в Міністерстві юстиції призначено вже на наступний тиждень. І наступного тижня на засідання комісії, до якої входять представники прокуратури, юстиції та правоохоронних органів, викличуть слідчого, який уже понад місяць розглядає нашу скаргу. І ми з’ясуємо, які дії вже зробили правоохоронці за цей місяць, - повідомила Оксана Куманська-Нор.

Вона наполягає, що цю справу потрібно довести до суду. Тому що нове антирейдерське законодавство передбачає позбавлення волі за такі дії.

- Якщо в нас з’явиться хоча би один судовий вирок щодо махінацій у сфері державної реєстрації, то будь-які махінації будуть припинені, - наголошує юрист.

Водночас, за її словами, навіть якщо державний реєстратор відмовляє реєструвати абсурдні права власності, ПрАТ «ІРОКС» домагається цього іншими шляхами.

- У мене на прийомі були представники іншого ОСББ, які також мають «дружні» відносини з ПрАТ «ІРОКС». Тут попри відмову державного реєстратора провести незаконну державну реєстрацію на низку об’єктів, суд визнав ПрАТ «ІРОКС» власником цих об’єктів. Це рішення, на щастя, ще не вступило в законну силу, ми чекаємо рішення апеляційної інстанції, - розповідає Оксана Куманська-Нор.


Юрист ГО «Ресурсний центр для ОСББ» Андрій Бурий стверджує, що  ситуація, коли мешканці вже після заселення до квартир, довідуються, що до будинку не подають воду, електрику і газ, не поодинокі. Забудовники користуються незнаннями законів тих, хто купує в них помешкання, та зловживають їхньою довірою. І в ліпшому випадку змушують, наприклад, користуватися послугами своїх управительських компаній.

- Забудовники створюють свої управительські компанії. Вони будують будинки і передають управління ним своїй же управлінській компанії. Компанія надає послуги в цьому будинку і займається всіма поточними питаннями, які стосуються утримання цього будинку та прибудинкової території, - пояснює Андрій Бурий.

Однак частіше забудовники підписують тимчасові договори з ліцензійними організаціями-постачальниками води та електроенергії для ведення будівництва. А потім  постачають технічну воду і електрику рівно стільки, аби у квартирі горіла одна лампочка і текла тоненька цівочка води з крану.

- Але на етапі введення будинку в експлуатацію органи Держархбудконтролю повинні перевірити, чи підписав забудовник договори з ліцензійними компаніями на постачання води, електрики і газу. Це й вважається дотриманням всіх норм законодавства. Якщо ж цього не зроблено, то наявне порушення закону. Але, на жаль, таких випадків – як у Львові, так і в Україні – є дуже багато, - констатує Андрій Бурий.

Тому, за його словами, найліпше мешканцям створити своє ОСББ. А перед купівлею квартири поцікавитися у ліцензійних організаціях, які надають послуги з водо-, газо- та електропостачання, чи підписав забудовник з ними відповідні договори і чи виконав всі умови.

 

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська