Депутати Львівської міськради саботують прийняття бюджету на 2015 рік (оновлено)

11:56 15 січня 2015 р.


Фото: Павло Паламарчук / «Гал-інфо»

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, заплановане на сьогодні пленарне засідання сесії ЛМР, на якому мали б розглядати бюджет Львова на 2015 рік, не розпочалося, оскільки немає кворуму.

У прес-службі міської ради поінформували сьогодні, 15 січня, «Щоденний Львів» у повідомленні «Неприйняття бюджету ставить під загрозу виплату зарплат медикам та освітянам», – А.Садовий»:

«Заплановане на сьогодні пленарне засідання сесії ЛМР, на якому мали б розглядати бюджет Львова на 2015 рік, не розпочалося, оскільки немає кворуму. Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, міський бюджет має бути затверджений у двотижневий  термін після прийняття державного бюджету.

Також неприйняття міського бюджету унеможливлює виплати зарплат медикам а освітянам, оскільки тепер зарплати працівникам цих сфер виплачуються за рахунок державних субвенцій. Відтак, міський голова Львова Андрій Садовий оголосив перерву. Він також зазначив:

«Лунали різні думки, що можливо, не потрібно проводити сесію 15 січня, бо частина депутатів ще має відпустки , можливо, частина є не в Україні. На що я однозначно сказав, що це не може бути аргументом, бо згідно з чинним законодавством, ми зобов’язані у двотижневий термін прийняти бюджет м. Львова.

Бюджет державний був опублікований 31 грудня минулого року, два тижні минає сьогодні. Я хочу подякувати усім колегам депутатам, які сьогодні прийшли на пленарне засідання. Є представники усіх партій, є позафракційні.

Я не можу зрозуміти відсутності більшості колег від «Свободи». Жодних логічних пояснень бути не може. В країні біда, в країні війна. Сьогодні – траур.

Несвоєчасне прийняття бюджету ставить під сумнів виплату заробітної платні для медиків, для освітян. Бо в цьому році це – субвенція.

Казначейство не проводить платежі для виплати заробітної платні для освітян і для медиків. Це надзвичайно критична ситуація, бо в останній раз наші медики та освітяни отримували оплату за свою працю у грудні. 

Звертаюся до здорового глузду, зокрема, бачу, що тут є представники від «Свободи» – можливо, вони б переконали своїх колег, які крутяться біля міської ради, щоб вони прийшли і почали працювати. А ті, що не змогли перервати свої відпустки закордоном – то нехай вже буде на їхній совісті. Громада буде давати оцінку діяльності і міського голови і депутатів міської ради».

Як наголосив Андрій Садовий, такий випадок – перший за час його каденції. Він також зазначив:

«За час, поки я маю честь працювати міським головою Львова, а це 8,5 років, це перший раз такий безпрецедентний випадок, коли без жодних пояснень без жодних тлумачень частина депутатів не прийшла на засідання. Це є нонсенс.

Звичайно, що я буду дотримуватись чинного законодавства, я буду ставити на голосування питання тільки тоді, коли ми будемо мати кворум.  Я б дуже просив працівників управління «Секретаріат ради» активно попрацювати щоб депутати прийшли у сесійну залу, зокрема депутати від «Свободи».

Ми вчора проводили колегію, мали певні дебати. Вчора ми мали засідання виконавчого комітету, де зауваження, які були висловлені під час громадських слухань, врахували, розіслали депутатам. Немає зауважень до бюджету. Ще треба вносити зміни то ми збиратимемо через два, три тижні, будемо разом працювати».

Згодом у прес-службі міської ради поінформували також «Щоденний Львів» у повідомленні «Це аномалія – коли в країні йде війна, так некрасиво ігнорувати інтереси громади міста Львова», – А. Садовий про відсутність кворуму на «бюджетній» сесії»:

«Бюджет міста на 2015 рік повинен бути схвалений сьогодні. В іншому ж випадку виникнуть проблеми з отриманням субвенцій на освіту й медицину, а відтак – і з виплатою заробітної плати вчителям та лікарям.

Про це сьогодні під час брифінгу заявив міський голова Львова Андрій Садовий. Нагадаємо, заплановане на сьогодні пленарне засідання сесії ЛМР, на якому мали б розглядати бюджет Львова на 2015 рік, не розпочалося, оскільки немає кворуму.  Зокрема Андрій Садовий зазначив:

«Нашу сьогоднішню роботу ми почали з хвилини мовчання за нашими українцями, як загинули від рук терористів. Сьогодні на сесії міської ради ми плануємо приймати бюджет міста Львова, щоб не порушувати закон, адже ми зобов’язані зробити це впродовж двох тижнів після опублікування державного бюджету. Пройшли бюджетні слухання, відбулася зустріч з громадськістю, заздалегідь роздали бюджет депутатам.

Сьогодні на сесію прийшли представники всіх політичних сил і позапартійні. Але більшості депутатів від «Свободи» в сесійній залі немає. Пояснень їхніх також немає. Це безпрецедентна річ. Це неповага до громади міста Львова.

Я розумію, що частина з них сьогодні напевно десь відпочиває на тих чи інших курортах і не захотіла переривати свою відпустку. Але це аномалія – коли в країні йде війна, так некрасиво, так підло ігнорувати інтереси громади міста Львова. Тому ми оголосили зараз перерву в засіданні. Секретаріат буде обдзвонювати всіх депутатів і переконувати, щоб ті, що є, прийшли».

На запитання, що ж буде, якщо сьогодні депутати все ж не зберуться, міський голова відповів, що основна проблема – це виплата заробітної плати для медиків і освітян. Андрій Садовий також зазначив:

«Завжди в січні ми жили за 1/12 бюджету. Цьогоріч кошти на освіту і медицину – це окрема субвенція, а ми зможемо її отримати лише тоді, коли проголосуємо наш міський бюджет. Люди отримували зарплату ще в грудні, у січні ж коштів вони не отримали. Сьогодні вже 15 число. Тому мене в першу чергу хвилює можливість якнайшвидше виплатити зарплату нашим вчителям та медикам. Кошти є на рахунку. Для цього треба банально проголосувати. Тому я б зараз проводив сесію, після обіду, завтра вранці. 

Будемо зараз проводити дискусію, переконувати депутатів, щоб здоровий глузд до них повернувся. Це ж тисячі людей. Це ж найбільш незахищені категорії. Не заплатити їм зарплату – це гріх, це підло».

Натомість кореспондент агенції «Гал-інфо» передав сьогодні, 15 січня, в повідомленні «У Львівській міській раді зірвали бюджетну сесію» зі сесійної зали ЛМР:

Сьогодні, 15 січня, мала розпочатися сесія Львівської обласної ради, однак в залі зареєструвалося лише 37 депутатів, тому сесія не правочинна.

Сьогодні, 15 січня, мала розпочатися сесія Львівської обласної ради, однак в залі зареєструвалося лише 37 депутатів, тому сесія не правочинна. В залі присутній міський голова Львова Андрій Садовий та секретар ради Василь Павлюк.

Відсутня сьогодні фракція «Свободи». Про це повідомив кореспондент агенції «Гал-інфо» зі сесійної зали.

Андрій Садовий перед тим, як оголосити реєстрацію депутатів, сказав: «А що це у нас лівий фланг (місця фракції «Свобода». – Ред) порожній?».

Депутати інших фракцій та депутати, які вийшли зі «Свободи», на сесії присутні. Також до зали заходив голова фракції ВО «Свобода» Любомир Мельничук та голова бюджетної комісії Яромир Самагальський.

Любомир Мельничук сказав, що депутати його фракції ще на громадських слуханнях заявили, що участі в цьому брати не будуть. Яромир Самагальський сказав, що не розуміє сенсу цієї профанації. Садовий повідомив, що депутати ще підходять і попросив капелана міської ради помолитись в очікування на депутатів. Додамо, що в порядку денному сесії 10 питань, у тому числі питання міського бюджету на 2015 рік.

Про це повідомляється в четвер на сайті агенції «Гал-інфо». А зранку в прес-службі міської ради повідомили в четвер «Щоденному Львову»: «Вчора виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про міський бюджет м. Львова на 2015 рік». Сьогодні це питання виносять на розгляд сесії Львівської міської ради. В повідомленні також конкретизують:

«Місто Львів повинно якнайшвидше прийняти свій бюджет на цей рік, аби не виникли проблеми з отриманням трансфертів та субвенцій для медичної та освітянської галузі, а, відповідно, з виплатою зарплати вчителям та лікарям. Нагадаємо, сьогодні міський голова Львова скликає «бюджетну» сесію. Своєю чергою, директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук, зазначив:

«Відповідно до нової редакції бюджетного кодексу, стаття 77, у двотижневий строк з дня офіційного опублікування закону про бюджет, міськрада приводить обсяги медичної і освітньої субвенції у відповідність із законом про державний бюджет України. Бюджет був опублікований 31 грудня 2014 року.

Прийняття бюджету міста – це одна з умов отримання субвенцій. Якщо місто сьогодні не прийме бюджет Львова на 2015 рік, то під великим питанням буде можливість отримання трансфертів та субвенцій. Відповідно, вчителі та лікарі можуть не отримати зарплату».

Нагадаємо, вчора виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про міський бюджет м. Львова на 2015 рік». Сьогодні це питання виносять на розгляд сесії Львівської міської ради».

Як інформував «ЩЛ», виконком ЛМР схвалив міський бюджет Львова

dailylviv.com

В Одесі рятувальники ліквідовують наслідки ворожого обстрілу (відео)

Найсильніші серед найшвидших юних шахістів світу - зі Львівщини

Україна відмовилася від семи прав людини

Львівська агломерація обрала голову і виконавчого директора

Росіяни вдарили по Одесі ракетою «Іскандер-М» з касетною частиною

Регіональні журналісти назвали чотири головні негативні наслідки війни для своїх медіа

Тайвань інвестує майже 2 000 000 доларів в медицину України. Починає зі Львова (відео)

Трава сягає вже 30-40 сантиметрів. До Великодня у Львові частково покосять газони

Фури з вантажем залишаються просто на узбіччі. ТЦК мобілізують українських далекобійників (відео)

Ідеальне ліжко з м'якою спинкою: на що звертати увагу під час вибору

Путін планує великий весняний наступ. На Харків може піти від 20 000 до 40 000 осіб - Bild

Столтенберґ оголосив про збільшення постачання зброї в Україну

Безугла звинуватила генсека НАТО в «порожніх обіцянках»

Кабмін заборонив суцільні рубки в Карпатах. Через три роки

15 000 - 25 000 грн за місяць. У Львові шукають вантажників і водіїв категорії «С»

До Києва з неоголошеним візитом прибув Генсекретар НАТО. З чим приїхав

Посадовців Солонківської сільради, які приватизували землю, призначену для будівництва дороги, судитимуть

РФ робитиме все, щоб не допустити постачання американської зброї в Україну

Повернення військовозобов'язаних українців потребує консультацій в ЄС

Чверть регіональних журналістів покладається на інтуїцію у визначенні російських фейків - дослідження

На Донеччині 98-річна жінка втекла пішки з окупованої території

Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини

На Львівщині упіймали викрадача автомобіля

З'явилися нові деталі вбивства українських військовослужбовців у Німеччині

Майстриня з Жовківщини створила найбільшу мозаїчну писанку-рекордсменку

У Львові восьмикласник вистрибнув з вікна військового ліцею

Польські фермери розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною

На Львівщині водій заднім ходом сильно травмував юнака

Польща зможе закрити небо над західними областями України

На Львівщині двох чоловіків вкусили змії, один у важкому стані

У вихідні на Львівщині загинули двоє мотоциклістів

Майже 2 млн грн зібрали львівські школярі для ЗСУ

Львівщина віддасть останні військові почесті чотирьом Героям

Підрахували скільки зможе воювати Україна, якщо отримає $320 млрд заморожених російських активів

Львівський військовий вигнав з фансектора ФК «Карпати» батька заступника Єрмака (відео)

Убили військових, які проходили медичну реабілітацію в Німеччині, - МЗС

Поруч гордо крокував вівчур Улан. Демобілізувався зі служби разом з чотирилапим другом (відео)

Американці можуть грішми зупинити війну РФ проти України

Захисні накладки для очей військових за допомогою 3D-принтера виготовляють на Львівщині

Війна в Україні прискорює років на 5 неминучий розпад Росії