Різдвяний ярмарок у Львові збільшив тривалість і площу павільйонів, але не дохід для міської скарбниці

16:03 19 грудня 2013 р.

Різдвяний ярмарок.
Фото: з акаунту ТзОВ "Львівські ярмарки" у ФБ.

Монополізм і протекціонізм, який львівські чиновники не люблять у діях Києва, роками процвітає на проспекті Свободи у Львові під час торгівлі на Різдвяному ярмарку.

Управління комунальної власності ЛМР повідомило на інформаційний запит Львівського прес-клубу, що на підставі рішення виконкому ЛМР від 13 вересня 2013 року (№733) між цим управлінням і ТзОВ "Львівські ярмарки" 4 грудня 2013 року - цитуємо - "укладено договір конструктивних елементів благоустрою на умовах оренди площею 670 квадратних метрів за адресою: м.Львів, проспект Свободи (від Львівського національного академічного театру опери і балету імені С.Крушельницької до пам'ятника Т.Шевченку) і на площі Ринок відповідно до планів-схем. Величина орендної плати за місяць - 9 573 грн 23 копійки з ПДВ. Термін угоди - від 12 грудня 2013 року до 19 січня 2014 року. 

Нагадаємо, що рік тому Львівська міська рада повідомила на аналогічний інформаційний запит Львівського прес-клубу, що виконком ЛМР ще у 2009 році дозволив - без конкурсів і тендерів - ТзОВ "Львівські ярмарки" стати організатором Різдвяного ярмарку і залучати - за самостійно визначену ТзОВ "Львівські ярмарки" оплату - інші організації для торгівлі. Рік тому площа павільйонів для такої торгівлі від 11 грудня 2012 року до 14 січня 2014 року становила 600 квадратних метрів. За всі ці дозволи і пільги ТзОВ "Львівські ярмарки" сплачувало у міську скарбницю мізерні кошти. Наприклад, за минулий ярмарок міський бюджет одержав тільки 10 тисяч гривень. Які ж прибутки ТзОВ "Львівські ярмарки" одержало від здавання в оренду торгових павільйонів - ані громаді, ані депутатам міськради невідомо. 

В офіційній відповіді Ратуша також повідомила, що у 2009 році з пропозицією організувати у Львові Різдвяний ярмарок до неї звернулися лише три суб'єкти підприємницької діяльності і з-поміж двох інших невідомих ЛМР вибрала саме ТзОВ "Львівські ярмарки". А ось у 2010-2012 роках, запевняє ЛМР, вже ніхто з підприємців не звертався до неї з таким проханням. 

Однак, на думку голови комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради Андріяна Гутника, міськвиконком неякісно проводить визначення оператора ярмарку. Підприємці звертаються у Львівську міську раду, але їх скеровують у ТзОВ «Львівські ярмарки», яке надавало торік підприємцям за ціною 11 тисяч гривень в оренду дерев’яні будиночки площею 6 квадратних метрів, - розповідав Андріян Гутник. За такою схемою, ТзОВ «Львівські ярмарки» рік тому заробило лише на цьому щонайменше 1 мільйон 100 тисяч гривень. 

Депутат Львівміськради Ерік Парсаданян під час виступу на сесії міськради наголосив, що вже чотири роки одна фірма без будь-якої конкуренції організовує Різдвяний ярмароку у Львові: «Нам кажуть про Різдвяний ярмарок, а в реальності – це встановлення 150 тимчасових споруд, які здаються в оренду, а різні підприємці, сплачуючи оренду, реалізовують свою продукцію. Ви порахуйте, скільки з цього отримує місто, а скільки підприємці».

Президент Асоціації роботодавців Львівщини, голова громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації Зеновій Бермес переконаний, що у цій справі простежується процес, створений під одну особу, коли учасником є лише одне підприємство, а всі решта змушені проситися до нього. За повідомленнями ЗМІ, одним із лобістів ТзОВ "Львівські ярмарки" є міський голова Львова Андрій Садовий. 

У жодній країні Європи немає таких довготривалих святкових ярмарків, вважають священнослужителі, а Різдвяний ярмарок у Львові мав би закінчуватися саме до Різдва. Натомість цьогоріч Різдвяний ярмарок у Львові подовжили ще на шість днів, а площа його павільйонів збільшилася на 70 квадратних метрів. Крім того, рік тому для Різдвяного ярмарку надавали ліву сторону площі Ринок, а цьогоріч це обмеження вже зняте у рішенні виконкому ЛМР. Отож, ТзОВ "Львівські ярмарки" покладе до кишені своїх засновників ще не один мільйон гривень.

Прикро, що у такий неєвропейський спосіб організований святковий ярмарок на проспекті Свободи у Львові межує з Євромайданом, який для багатьох став храмом моральності.  

dailylviv.com

Росія та Україна провели обмін військовополоненими

Мерія Львова наклала вето на будівництво магазинів у Винниках

Вісім способів розрахуватися безготівкою за паркування. 5% водіїв обирають кеш

Солдатів з КНДР замаскують у рф під якутів і бурятів й повезуть воювати в Україну

Зеленський розкритикував усі варіанти економічного бронювання

Воював на Херсонському, Миколаївському, Харківському, Донецькому, Луганському напрямках. Львів у скорботі за Ігорем Писарчуком

На автодорозі Київ-Чоп мікроавтобус наздогнав автобус

П'ятеро лауреатів львівської премії викладають в академії мистецтв

Як ФК «Рух» виявив повагу до клубу «Карпати» і до людей, які творили історію львівського футболу

У Львові можна зустрітися і поспілкуватися з нащадком графського роду Шептицьких – Яном Шептицьким

На вузькій вулиці, що веде в район Під Голоском, не дозволили реконструювати житловий будинок

У Львові знесуть багатоквартирний житловий будинок. Самочинне будівництво

У Львові відкрили офіс рекрутингу, який шукає пілотів БПЛА, водіїв, радіотелефоністів, стрільців, інженерів, саперів, розвідників, медиків тощо

Перевізник обслуговує 12 маршрутів на Львівщині на несправних автобусах, якими кермують неперевірені водії

Вулицю Пекарську у Львові освітлюватимуть ощадливо

На Львівщині у військовослужбовця вимагали $10 тис. за звільнення зі служби

Україну чекає дуже важка зима, - Байден

Британець намагався вивезти з України старовинну ікону

13 львівських шкіл отримали підживку для рослин

12-тонну систему для виготовлення сигарет везли через митницю як обладнання для харчових продуктів

Укренерго фіксує зростання споживання електроенергії через похолодання

Радник Байдена повідомив, за яких умов Україну запросять в НАТО

Львівські синоптики спрогнозували погоду на вихідні

У Львові вщент згорів Lexus

Трагедія на Стрийщині. У пожежі загинув батько, сина врятували

У Підбірцях реєструють на безплатну вакцинацію домашніх тварин від сказу

У Львові на вул. Словацького буде обмежено проїзд для приватного транспорту

На Львівщині завершують збирати садовину

Три області знеструмлені через обстріли росіян

Невстановлений чоловік з велосипедом переходив колію. Його збив мотовоз

Олена Шуляк: Ветерани мають бути представлені в радах всіх рівнів після перемоги

Повний розклад матчів десятого туру УПЛ 18-21 жовтня

Близько 11 тисяч солдат КНДР почнуть воювати проти України вже у листопаді

Сім шахедів зафіксували вночі у небі над Білоруссю

Представник Львівщини здобув пʼять медалей на міжнародних змаганнях військових ветеранів

У Львові госпіталізували двох школярок, яких збив водій зі Самбірщини

Як відпрацювала ППО по шахедах, що їх запустила вночі рф

Ігор Семенюк, Іван Герб’як, Віталій Блендей. Львівщина проведе в останню путь Героїв

Оголошена загроза застосування балістичного озброєння

У Києві і на Рівненщині вибухи від роботи ППО