Архів новин

Хто останній за відпущенням гріхів? Практичні поради

Через тиждень греко-католики та православні відзначатимуть одне з найбільших свят у році – Великдень. У Галичині здавна існує традиція перед цим святом іти до сповіді.

В усіх церквах міста до Пасхи вишиковуються довжелезні черги вірних… Наскільки важлива великодня сповідь та з яких гріхів потрібно сповідатися, кореспондент розпитувала митрофорного протоєрея Миколу Біляка (УПЦ КП) та отця Ігоря Левицького (УГКЦ).


Сповідаємось перед Богом, а не перед священиком

Як розповів отець Ігор Левицький, адміністратор храму Святого Йосафата Коциловського у Стрию, Церква зобов’язує вірних сповідатися хоча б раз на рік – перед Великоднем. Але очищувати душу від грішних думок і вчинків варто значно частіше. Кожна людина сама визначає, коли їй потрібно це робити. “Інколи запитую дітей, готуючи їх до сповіді: “Що ви їли у вівторок два тижні тому?”. Вони не пам’ятають. Так само забуваємо і щоденні гріхи. Тому, чим частіше сповідаємося, тим чистіше стає наше сумління. Маємо відповідати перед Богом за свої дії, слова і думки”, - каже отець Ігор.

Отець Ігор, розповідаючи про великодню сповідь, згадав давню жартівливу легенду. Коли вірні стояли в довжелезній черзі до сповіді, в церкву прийшов диявол. Він підходив до кожного, а потім знову вертався в чергу. Його запитали: “Чого вертаєшся?”. Нечистий відповів: “Після сповіді я не боюся спокушати, а до – встидаюся”.

“Великодня сповідь особлива, вона готує нас до зустрічі з воскреслим Христом, - пояснює отець Микола, прес-секретар Дрогобицько-Самбірської єпархії. – Великий піст – це час для роздумів і для іспиту совісті. В останню неділю перед ним є традиція просити у рідних та близьких пробачення за образи та непорозуміння. У такий спосіб починаємо готуватися до великоднього покаяння. Це – свідомий суд над собою. Люди повинні усвідомлювати, що, сповідаючись, спілкуються з Богом. Священик – лише посередник”.


Трудоголіки грішать у неділю...

Уперше за півтори тисячі років Католицька Церква оновила список смертних гріхів. (Смертні – гріхи, за які людина буде тяжко покутувати після смерті. - Авт). На думку церковної влади, вони відображають реалії сучасного життя, хвороби суспільства. Архієпископ Джанфранко Джиротті озвучив цей список: забруднення навколишнього середовища, маніпуляції на генному рівні, багатство непристойних розмірів, спонукання до бідності, вживання і розповсюдження наркотиків, морально сумнівні експерименти і порушення фундаментальних законів людської природи. Сюди відносяться такі гріхи, як аборти і педофілія. Їх архієпископ назвав найбільшими.

Як пояснив отець Ігор Левицький, з “нових гріхів” повинні сповідатися не лише римо- і греко-католики, а й усі християни. У багатьох виникає питання щодо “пристойного” і “непристойного” багатства. “З цього гріха потрібно сповідатися тим, хто нажив майно нечесно, – через афери, махінації, корупцію, - говорить священик. – Багатством потрібно правильно розпоряджатися, треба ділитися з бідними. Яскравим прикладом для нас є Володимир Великий: десяту частину своїх доходів його люди віддавали на церкву”.

На думку митрофорного протоєрея отця Миколи Біляка, найпоширенішими сучасними гріхами є аборти, наркоманія, надмірне вживання алкоголю, залежність від комп’ютерних ігор, праця в неділю. “У святий день люди повинні відпочивати і спілкуватися з Богом, - пояснює священик. – Трудоголіки на це не зважають. Такий негативний досвід поширений у країнах Європи. Прикро, але ми починаємо його переймати”.

Щодо “економічних гріхів”, як-от – уникнення сплати податків, “чорної” зарплати та інших моментів, пов’язаних із тіньовим бізнесом, то отець Микола звертає увагу і на той аспект, що держава не дуже лояльна до підприємців. “Видаючи “чорну” зарплату, роботодавець хоче зробити краще підлеглому, але він порушує закон України. Для бізнесменів держава створила такі умови, що, дотримуючись букви закону, вони не можуть нормально розвиватися. Враховуючи це, “економічні гріхи” можна пробачити. Однозначним є гріх невиплати заробітної платні.


Порушувати правила дорожнього руху – гріх

Ще один важливий гріх сучасності, який чомусь не потрапив до нового ватиканського списку, - порушення правил дорожнього руху. Він в Україні актуальніший, ніж будь-де, бо у нас триває справжня кривава війна на дорогах. Повідомлення про дорожньо-транспортні пригоди нагадують фронтові зведення. На цьому особливо наголосив Глава УГКЦ Блаженнійший Любомир кардинал Гузар, видавши спеціальне звернення. Провідна думка цього звернення – нерозважне використання транспортних засобів, перевищення швидкості, порушення інших правил дорожнього руху - це гріх, який потрібно не лише усвідомлювати, але й визнавати на сповіді. Це ж призводить до свідомого вбивства. Звернуто увагу на так званий чужий гріх: це коли хтось хвалиться або позитивно приймає хвальбу інших про різні витівки на дорогах: як вдалося оминути припис дорожнього руху, втекти від ока міліціонера або викрутитися від належної кари.

“Найпоширеніші гріхи, які були, є і будуть завжди, - це осудження, нарікання та наклепи, - говорить отець Ігор. – Бог дав людині “двоє воріт”, щоб вона стримувала свій язик. Ще одна наша біда – недотримання посту. Йдеться не так про обмеження в їжі, як про духовний сенс. За буденними клопотами люди забувають про Бога”.


Як треба сповідатися

Перед сповіддю необхідно примиритися як з тими, хто нас образив, так і з тими, кого ми образили - смиренно попросити у всіх прощення. Треба говорити: “Прости мене, грішника (-цю), що згрішив (-ла) перед тобою”. На цю фразу відповідають так: “Бог тобі простить, прости і ти мене грішного (-у)”.

Під час сповіді краще не чекати запитань священика, а самому розповідати все, що гнітить душу, ні в чому себе не виправдовуючи і не перекладаючи провини на інших. Для того, щоб позбутися фальшивої соромливості при сповіді своїх гріхів, їх можна написати на папері і, у крайньому разі, подати священику під час сповіді.

Правильніше сповідатися ввечері, щоб весь ранок присвятити молитовній підготовці до Св. Причастя. Можна сповідатися і зранку, але приходити на сповідь, коли Божественна літургія вже почалася, - це крайня неповага до великого таїнства Причастя.

Той, хто не сповідався, не допускається до Св. Причастя, крім випадків смертельної небезпеки.

Посповідавшись, необхідно прийняти тверде рішення - не повторювати знову своїх гріхів. Є добрий звичай - після сповіді, звечора і до Св. Причастя не їсти і не пити.


«Перейдіть на праве вухо, бо на те вже не чую»

Попри те, що сповідь – серйозна справа, аналіз власних дій і вчинків, який нагадує суд над собою, іноді трапляються і курйозні моменти. Знайомий священик розповідав, як одного разу сповідав дітей, які готувалися до Першого Причастя. Восьмирічний хлопчик так сумлінно сповідався, що назвав отцеві всі погані слова, які вживав з хлопцями на вулиці. Отець зізнався, що дуже “збагатився”, бо деякі слівця почув уперше.

Іноді до курйозних і навіть неприємних моментів призводить те, що в багатьох церквах нема належних умов для сповіді. Під час масових передвеликодніх сповідей, реколекцій священики-сповідники сидять на стільцях, а вірні, чекаючи, тут же ж, поруч, вишиковуються в черги і дихають в спину тому, хто сповідається. А є серед отців старенькі, які погано чують... На одній із прощ в монастирі я зайняла чергу до сповіді. Отець-сповідник сидів на стільці під аркою. Одна людина сповідалася, аж тут раптом: “Га? Що? Перейдіть на праве вухо, бо на те я вже не чую”. У черзі – сміх. Кілька людей з неї вийшли…

Ще один курйозний випадок розповідала знайома журналістка. Пішла до сповіді на літургії, яка відбувалася під час ґрандіозного з’їзду “Українська молодь – Христові”. Кількатисячна молитва відбувалася на великому стадіоні. Отці-сповідники сиділи на біговій доріжці. Моя колега висповідалася ґрунтовно, “з цілого життя”, як вона казала, але зауважила, що отець вів себе якось не так: весь час відвертав від неї голову вбік. Одне слово, відпустив гріхи, дав покуту. Колега полегшено відійшла вбік. Цілий день під час цього з’їзду працювала – робила репортаж, і на лацкані куртки в неї красувався акредитаційний бейджик, де великими буквами було написано прізвище, ім’я, яку газету представляє. З цим бейджиком і пішла до сповіді... Тепер десятому заповідає більше ось так поспіхом, роблячи іншу справу, до сповіді не йти. Порахунки із власним сумлінням заслуговують на те, аби їм приділити належний час.


Практичні поради:

Підійти до священика, клякнути, привітатися “Слава Ісусу Христу!”. Сказати: „Це моя перша сповідь”, або “Останній раз я сповідався тоді-то. Покуту виконав. Гріха ніякого не затаїв (якщо затаїв, то назвати). Хочу перепросити Бога за мої гріхи (сказати, які саме). Вкінці: “Від цілого серця жалкую, що своїми гріхами зневажив (-ла) Господа і з Божою поміччю постановляю поправитися”.

Далі треба уважно слухати, що каже священик. Вкінці промовити молитву “Боже милостивий, будь мені, грішному (грішній). Боже, очисти гріхи мої і помилуй мене. Без числа нагрішив (нагрішила) я, Господи, прости мені”.


Головні гріхи і протилежні їм чесноти:

1. Гордість – покора.
2. Захланність – щедрість.
3. Нечистота – чистота.
4. Заздрість – зичливість.
5. Неуміркованість – уміркованість.
6. Гнів - лагідність.
7. Лінивство – пильність.


Гріхи, що кличуть про помсту до неба:

1. Умисне людиновбивство.
2. Гріх содомський.
3. Скривдження вбогих, вдів і сиріт.
4. Задержання заробітньої плати.


Гріхи проти Святого Духа:

1. Надмірна надія на Боже милосердя.
2. Безнадійність на Боже милосердя.
3. Спротив пізнаній правді християнської віри.
4. Завидування ближньому Божої ласки.
5. Закаменілість на спасенні упімнення.
6. Нерозкаяність аж до смерті.

Газета Високий замок

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів