ВАДА вимагає дискваліфікувати російських олімпійців, - Макларен

20:47 18 липня 2016 р.

Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА) закликала міжнародні федерації та організації заборонити російським спортсменам брати участь у змаганнях, включно з Олімпіадою у Ріо, доки в країні не відбудеться "зміна культури".

Також ВАДА заявила, що маніпуляції з допінг-тестами російських спортсменів і підміна допінг-проб на Олімпіаді в Сочі проводилися під контролем міністерства спорту Росії за участю ФСБ.

"Міністерство спорту керувало, контролювало і проводило маніпуляції з результатами аналізів спортсменів та обмінювало їх за активної участі та за допомоги ФСБ і центру спортивної підготовки збірних команд Росії в Москві та Сочі", - йдеться у доповіді за результатами розслідування незалежної комісії ВАДА під керівництвом Річарда Макларена. За його даними, допінг вживали щонайменше 15 російських медалістів у Сочі.

Предметом розслідування стали звинувачення російських спортсменів у масовому вживанні допінгу на Олімпіаді в Сочі, про що раніше розповів екс-голова Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков. "Московська антидопінгова агенція сприяла приховуванню фактів вживання допінгу російськими спортсменами під час Олімпіади Сочі", - йдеться у звіті ВАДА.

Голова олімпійського комітету Росії вже заявив, що звіт "є частиною добре спланованої кампанії", покликаної усунути російських атлетів від Олімпіади в Ріо. Раніше можливу дискваліфікацію російських спортсменів коментував президент РФ Владімір Путін. Він вважає позбавлення їх права їхати на Олімпіаду до Бразилії несправедливим і нецивілізованим.

Керівники антидопінгових агенцій низки країн планують відправити листа до Міжнародного олімпійського комітету з вимогою дискваліфікувати Росію від літньої Олімпіади в бразильському Ріо. Проект листа вже цитували провідні міжнародні агенції.

Як заявив президент канадського центру з етики у спорті Поль Меліа, ініціативу підтримали десять країн, у тому числі Німеччина, Японія, Іспанія і Швейцарія.

Раніше Міжнародна федерація легкоатлетичних федерацій відсторонила російських атлетів від участі в Олімпіаді та міжнародних змаганнях. Поїхати в Ріо зможуть лише ті спортсмени, які не тренуються і не проходять допінг-контроль в Росії та можуть "довести свою чистоту".

Поки що це вдалося зробити стрибунці в довжину Дарині Клішиній. Олімпіада в столиці Бразилії відкривається 5 серпня.

BBC-Україна