Нехай Христове воскресіння принесе світло в Україну! - Папа Франциск:

23:02 5 квітня 2015 р.

Нині, під час Великоднього послання Святійший отець у Ватикані окремим словом згадав про Україну.

У неділю на свято Христового воскресіння для вірян західного обряду папа Римський Франциск звернувся із посланням до Риму та всього світу «Urbi et Orbi». Понтифік благав про мир у конфліктних регіонах і спокій для біженців та переселенців. Як раніше, так і нині, під час Великоднього послання Святійший отець окремим словом згадав про Україну.

«Дорогі брати й сестри, зі святом Великодня!» − звернувся папа Франциск з урочистої лоджії базиліки Святого Петра. Тисячі вірян, яких не стримала злива, радісно вітали понтифіка під парасольками. Перші слова із великоднього послання були про Ісуса-переможця, у котрого папа просить полегшити страждання тих, хто потерпає від затяжних воєн танасильства.

Мир для Сирії та Іраку, для мешканців Святої землі, для Лівії і Ємену, для Нігерії, Південного Судану й Конго... Згадавши страждальні регіони світу, папа сподівається, що останні домовленості у Лозанні довкола іранської ядерної програми стануть черговим кроком «до безпечнішого та братерського світу».

Наприкінці великоднього послання Святіший отець благав у воскреслого Господа світла для України. «Нехай Христове воскресіння принесе світло в любу Україну! Насамперед тим, хто зазнав насильства під час конфлікту протягом останніх місяців. Хай ця країна віднайде мир та надію завдяки зусиллям усіх зацікавлених сторін», − промовив папа Франциск у посланні «Urbi et Orbi».

Папа Берґольйо при різних нагодах закликає через діалог знайти порозуміння, щоб не порушувалися фундаментальні права людини, а в Україні саме йдеться про право на життя. На цьому у коментарі для Радіо Свобода наголосив отець Теодосій Роман Грень, редактор українського відділу радіо «Ватикан».

«У момент, коли папа уділяв пасхальне благословення «Urbi et Orbi», він хотів в окремий спосіб наголосити на тому, що в Україні панує цей збройний конфлікт і для нього ця ситуація не є далекою, він не байдужий до подій в Україні. Тому у цей день радості він також згадав про тих, хто терплять, переживають збройне протистояння на нашій землі», − сказав отець Теодосій Роман Грень.

Mолитва папи Франциска є універсальною і звертається він до всіх людей: «Просимо миру для цього світу, поневоленого торгівцями зброєю». Понтифік закликав християн служити один одному, не бути зухвалими, але доступними і шанобливими до інших. А по тому наголосив: «Той, хто носить у душі Божу силу, Його любов і справедливість, той не потребує вдаватися до насильства, а промовляє і діє він силою істини, краси й любові».

Радіо "Свобода"