Євробаскет в Україні – чергова нагода відмивання державних грошей?

25 вересня 2013 р.

  • 0
  • 1652

Львів ще не оговтався від чемпіонату з футболу у 2012, як уже уряд оголосив старт підготовки до Євробаскету-2015. Львівський стадіон на околиці міста, збудований до Євро-2012, простоює – бракує коштів на його утримання і на зарплату працівникам, немає охоч

2015 року в шести український містах – Харкові, Одесі, Львові, Києві, Дніпропетровську і Донецьку – проведуть фінальний турнір чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих збірних. За два роки Україні потрібно збудувати шість спортивних арен. У Львові вже виділили для цього дві земельні ділянки. Євробаскет – це пропагування держави у світі, додаткові інвестиції, нові робочі місця, переконують прихильники проведення турніру в Україні. Євробаскет – це чергова після Євро-2012 нагода відмивання державних грошей, наголошують критики.

Львів ще не оговтався від чемпіонату з футболу у 2012, як уже уряд оголосив старт підготовки до Євробаскету-2015. Львівський стадіон на околиці міста, збудований до Євро-2012, простоює – бракує коштів на його утримання і на зарплату працівникам, немає охочих його орендувати. Тому доля футбольної арени, де футбол – рідкість, сумна. 

Тим часом депутати Львівської міськради виділили шість гектарів землі для будівництва спортивної арени вартістю 55 мільйонів американських доларів на 10 тисяч місць до чемпіонату з баскетболу. Інвестор – приватна компанія United Basketball Investment – будуватиме арени до Євробаскету у Львові та інших українських містах. Підготовчі роботи на земельній ділянці третій місяць виконує фірма «Альтіс-Холдинг», яка споруджувала термінал на львівському летовищі.

У Львові будуватимуть два спортивні об’єкти

Інвестор і держава працюватимуть на партнерських умовах, переконують в уряді. Інвестор має вкласти не менше 20% вартості в об’єкт, а держава натомість гарантує кредит із банку і компенсацію відсотків за цим кредитом.

Львів теж має зобов’язання – збудувати до спортивної арени дорогу, але мер міста уже заявив, що це можливо лише за державні кошти. Також до Євробаскету у Львові, у Сихівському районі планують побудувати дитячу юнацьку спортивну школу за державні гроші, розповіла Вікторія Довжик, виконувач обов’язків начальника управління економіки Львівської міськради.

«Ми зобов’язані фінансувати будівництво мережі, а вже дитячий комплекс зводить держава і, можливо, це буде державна або комунальна власність, але це буде – для наших львівських дітей. На цей рік у бюджеті міста передбачено частину коштів – три мільйони гривень – на будівництво мереж», – каже Вікторія Довжик.

Схема, що на Євро-2012?

Позитивний ефект від проведення Євробаскету, а це промоція України, надходження інвестицій, створення робочих місць – такі пояснення урядовців щодо ефективності проведення чемпіонату з баскетболу звучали і перед торішнім футбольним турніром. Однак інвесторів не знайшли, а всі роботи фінансувала держава, тобто громадяни–платники податків, ба більше того, тендери проводили непрозоро, діяли корупційні схеми, наголосив народний депутат від «Батьківщини» Степан Кубів.

​​«Чи не буде Євробаскет-2015 проблемою ідентичного характеру? Віце-прем’єр Вілкул сказав, що 80% – це будуть приватні інвестиції, але так мовилось і перед Євро-2012. Євробаскет обійдеться у 7,5-8 мільярдів доларів, кажуть урядовці. Коли помножимо на середню ставку депозиту, то 500-700 мільйонів доларів потягне компенсація. Чи це вплачується? Товариства з обмеженою відповідальністю, які будуть задіяні, це офшорний капітал. Економіка України не витримає такого навантаження. Це просто відмивання грошей», – вважає політик.

Українське суспільство повинне бути поінформоване про вкладання коштів, має діяти закон про приватно-державне партнерство, фірми, залучені до проекту, мусять бути зареєстровані в Україні, а не в офшорах, каже парламентар.

Підготовка до Євробаскету-2015 здійснюватиметься за такими ж корупційними схемами, як і Євро-2012, вважає громадський активіст руху «Європатруль» Микола Воробйов. Найважливіше – це відмивання коштів, збагачення певної групи людей.

На Євробаскеті буде шість арен, а що з ними далі?

​​«Виникає питання щодо спортивних арен. Ще на Євро-2012 говорили про недоцільність будівництва нових стадіонів. Бачимо, що чемпіонат був провальний фінансово, проект, на якому відмили кошти. На Євробаскеті буде шість арен, а що з ними далі?» – запитує громадський активіст.

Урядовці очікують, що на Євробаскет-2015 приїде мільйон уболівальників, але навіть половина гостей (від запланованих) не відвідала чемпіонат із футболу в Україні у 2012 році. І це при тім, що футбол у Європі є популярнішим за баскетбол. Тому очікувати на великі кошти від уболівальників через два роки – це радше марна мрія, стверджують експерти. 

Галина Терещук.

Радіо "Свобода"

До теми

00:00 15 березня 2018 р.

Росія - не для українських спортсменів

Міністр молоді і спорту Ігор Жданов заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях, що проходять в Росії.

Рубрика: Спорт

  • 0
  • 847