Ветерани АТО будуть програмістами й працюватимуть за кордоном

20:37 17 серпня 2017 р.

Фото до новини

Центр допомоги ветеранам російсько-української війни «AXIOS» з жовтня 2016 року вже встиг працевлаштували 130 ветеранів і ще 200 осіб навчає на курсах підвищення кваліфікації.

Про це сьогодні, 17 серпня, під час прес-конференції на тему:

«Презентація центру допомоги ветеранам російсько-української війни «AXIOS», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив керівник центру Олег Магавецький.

- Ідея створення такого центру виникла в мене. Я також брав участь у бойових діях. Я вважаю, що дуже важливо захищати країну на лінії фронту. Але й дуже важливою є правильна робота в тилу. Адже ті проблеми, які можуть виникнути у ветерана після війни, цілком можуть перекрити ті досягнення, які він здобув на війні, - розповідає він.

За його словами, центр розпочав співпрацю з ІТ-сектором. І дехто з ветеранів навчаються на курсах програмістів. Проте дорослим чоловікам на початках було важко вчитися.

- Була деяка недовіра. Казали: «Та це складно, я не зможу цього зробити». Певний скептицизм був і серед спеціалістів ІТ. Але зараз близько трьох десятків осіб навчаються. Вчитися треба довго, від шести до восьми місяців. Людина мусить налаштуватися на навчання. А для сорока чи п’ятдесятилітніх чоловіків важко змусити себе вчитися так само, як і двадцятирічному студенту. Але коли одному вдається, то він це рекомендує своїм товаришам, - каже керівник центру.

Він також зауважив, що рекомендуючи ветерана на роботу в певну організацію, вони звертають, передусім, увагу на те, що це – фахівець.

- Кожному потрібна людина, яка буде добре виконувати цю роботу. З прагматичної точки зору роботодавцеві не є цікаво, чи це ветеран, чи ні. Тому наше завдання довчити ветеранів. І щоби роботодавець бачив в ньому не людину, котрій він морально зобов’язаний за захист свого життя, країни, але й хорошого фахівця.

Також ветерани вивчають англійську мову і просять сприяння у працевлаштуванні за кордоном.

- Ми хочемо, щоби вони працювали в Україні. Але якщо людина налаштована їхати за кордон, то краще допомогти поїхати їй цивілізовано, де буде офіційне працевлаштування, трудовий договір. До того ж, інколи, поїхати на півроку чи рік за кордон – це дозволяє вирватися з цього середовища, щоби очистити свої мізки від того, що було на фронті, - вважає Олег Магавецький.

За його словами, в багатьох випадках навчання на курсах або ж допомога у відкритті власної справи є платною. Для тих, хто звертається за допомогою до центру допомоги ветеранам російсько-української війни «AXIOS», це не коштує ані копійки. Працівники центру самі знаходять благодійників, які оплачують учасникам бойових дій навчання на курсах або інші послуги.

- Наш юрист, бухгалтер, маркетолог та я проводимо повну бізнес-оцінку ідеї, розробляємо продукт товару, вивчаємо конкурентне поле, консультуємо, як зареєструвати підприємство. Фактично весь пакет консалтингових послуг, який коштує дуже дорого, ми надаємо безкоштовно, - запевняє керівник центру.

А з вересня у них стартує курс «ділової української мови».
- Звучить трохи дивно. Але багато з ветеранів є щирими українцями, захисниками України. Але виросли в російськомовному середовищі і не володіють українською мовою. Але хочуть її вивчати, - каже він. 

Щоправда, працює цей центр наразі лише в Києві. Натомість в Україні є понад 300 тисяч учасників бойових дій на Сході України. І з них тільки третина – кадрові військові. А решта – мобілізовані, які потребують різної допомоги, в тому числі і в працевлаштуванні. Тому центр допомоги ветеранам російсько-української війни «AXIOS» шукає партнерів в різних містах України, щоби допомогти більшій кількості ветеранів. Тим більше, що до них звертаються з усієї країни. В окремих випадках можна надати консультацію телефоном. Але в більшості – потрібна особиста зустріч.  

- У нас – суб’єктивний досвід. Він може бути десь правильним, десь неправильним, десь хорошим, десь нехорошим. Але певні моменти показують результат. Тому ми хочемо ним ділитися, -  Олег Магавецький закликає до співпраці.

Довідка від центру «AXIOS»
Центр «AXIOS» розпочав роботу в жовтні 2016 року. Його заснували учасники війни для розв’язання численних проблем ветеранів війни на сході України.
Центр «AXIOS» виступив з ініціативою розширення своєї діяльності у регіонах і передання досвіду структурам та організаціям, які також допомагають ветеранам знайти своє місце у мирному житті після поранення або демобілізації.
«AXIOS» постійно розширює коло партнерів та роботодавців заради створення в Україні сприятливого клімату для реінтеграції захисників країни, пошуку для них достойної роботи і створення серед роботодавців позитивного тренду, за яким працевлаштування ветерана є престижним для організації, а не обтяжливим.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів