Відвідувачі львівського архіву цікавляться у ньому своїми предками, щоб виїхати за кордон?

13:03 4 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Так вважає інтернет-видання «Корреспондент» – у сьогоднішній публікації «Задля «карти поляка» українці масово шукають коріння у сусідній країні».

«Українці масово  шукають польське коріння – заради заповітної карти поляка, що відкриває навстіж ворота Польщі і ще більш благополучної Західної Європи», – пише «Корреспондент» у свіжому номері. Відтак пояснює – щоб потрапити в касту легітимних шляхтичів родом з України, яка дає масу переваг, потрібно довести своє польське коріння, а також продемонструвати знання мови, історії та культури сусідньої країни.

Попри те, що карта поляка була введена урядом Польщі ще в 2008 році, сьогодні в Україні, як інформує «Корреспондент», «йде справжнє полювання за метричними даними, що підтверджують спорідненість із західними сусідами». Так, за відомостями Центрального державного історичного архіву України у Львові, кількість запитів документів, що підтверджують відповідний родовід, за останній рік зросла на 10-15% майже до двох тисяч, а з 2008-го збільшилася вдвічі.

А керівник проекту «Polonia-Consulting», що надає консультації для переїзду до Польщі, Василь Дунай пояснює ажіотаж триваючим погіршенням соціально-економічних умов в Україні, що виштовхує її громадян на пошуки кращої долі на Захід. Відтак «Корреспондент» нагадує, що, за підсумками останнього перепису населення 2001 року, в Україні налічується 140 тисяч мешканців з польським корінням.

Журнал зазначає також, що для того, щоб отримати заповітну карту, багато з них шикуються в черги в архіви і на курси польської, адже карта – це легкий спосіб емігрувати до Євросоюзу або хоча б вільно ним пересуватися. «Корреспондент» вказує й на той факт, що більша частина претендентів на документ, за оцінками експертів, – це потенційні студенти польських ВНЗ чи українці, які хочуть дати своїм дітям безкоштовну якісну освіту в Європі.

Видання цитує при цьому колишню львів'янку, а тепер – докторанта Люблінського католицького університету Ольгу Біляковську: «Польський диплом відкриває нові перспективи – багато студентів з України залишаються в Польщі або емігрують до інших країн Євросоюзу».

Цікавим вважає «Корреспондент» і той факт, що в Україні множаться і агентства, що пропонують оформити карту поляка за гроші і навіть за відсутності польських коренів. Як розповідає один з українців, володар карти поляка, який попросив не називати його ім'я і прізвище у пресі, вартість такої послуги – 3-5 тисячі євро. В Івано-Франківську ця послуга дешевша: на вулицях висять оголошення з таксою в 700 євро.

Як бачимо, запити до Центрального державного історичного архіву України у Львові щодо документів, які підтверджують відповідний родовід, «Корреспондент» пов’язує винятково з прагненням виїхати за кордон. Тобто навіть не припускає, що цікавитися своїми предками можуть і ті, хто й гадки не мають виїхати з України. Хто-зна – чи не по собі судять у «Корреспонденті»?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів