Від бійців 7-го авіаполку зі Львівщини вимагають гроші за втрачені в боях речі

10:40 17 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: wartime.org.ua

Сімох мобілізованих погрожують не відпустити додому після року служби.

500 гривень – інакше додому зась. Від мобілізованих 7-го авіаційного полку, що на Львівщині, вимагають гроші чи повернення втрачених на сході України наметів, спальних мішків, казанків і горняток. Погрожують не відпустити додому після року служби.

Їх залишилося семеро – у сьомому авіаційному полку. Ці хлопці могли б уже, як і решта, обіймати рідних удома, натомість більше тижня у них вимагають повернути військове майно. Інакше, кажуть, дембелю їм не бачити.

Та мобілізованим невтямки, звідки взяти те, що втратили в боях під Іловайськом. військовослужбовець Василь Рошко розповів: «Нас як почали над Катеринівкою обстрілювати, уже коли в цим коридорі виходили, там уже розходилися хто куди. І дивилися звідти, щоб побільше забрати ранених, котрих можна, ніж виносити це все майно».

У мобілізованого Василя після виходу з пекла залишилось тільки життя. Каже, що про те, куди поділася фляга чи спальний мішок навіть не думав. Тепер має сплатити 500 гривень із власної кишені.

І такі рахунки непоодинокі, їх виставили усім, кому прийшов час демобілізації. Більшість не витримали і заплатили, а семеро вирішили боротися.

Військовослужбовець Павло Варцаба розповів: «В нас був поранений і якось треба було транспортувати, так вийшло, що моя палатка була ближче всіх, і чесно кажучи, і навіть в голову не прийшло якось шукати її забирати, якось не до того, коли людина поранена, бігти за нею і говорити, що я заберу свою плащ-палатку». 

Підтвердити втрату речей у бою могло б спеціальне розслідування, яке почали проводити у 51-й бригаді. Саме у її складі хлопців і відрядили на Схід. Втім, частину розформували і де тепер документи – не знають ані мобілізовані, ані військові з рідного 7-го полку.

За дві години наради командир частини таки вирішив – спишуть речі лише з тих, хто був поранений. Решта повинні купити собі свободу.

Заплатити за речі, які втратив під Іловайськом, має і військовослужбовець Віталій Нагірня. Тоді бойовики захопили його в полон, у лігві терористів чоловіка протримали чотири місяці. Терористи з чоловіком поводилися дуже жорстко. Віталій розповів: «Давай коліна поламаємо, давай на ремні поріжемо, біжить до мене тіло, з ложкою – давай глаз тобі вирву і все. Починається те саме, що було і там, тут ні почуття ні до кого, всім байдуже де ти був, що було – давай майно назад і все».

У Західному регіональному медіа-центрі Міноборони дають універсальну пораду – військові можуть усі документи загубити: навіть про те, що ви втратили речі під час бою, або і про те, що ви були на передовій. Тому радить не скаржитися і збирати копії документів для себе.

А в Генштабі заявили – щодо армійців після розслідування мали застосувати норми, які списують майно. «Все те майно, яке було втрачене у Іловайську, підлягає списанню і відновленню за рахунок держави. Все те, що стосується втрати військового майна під час бойових дій внаслідок роботи ворожої артилерії – все це майно списувалось на підставі інспекторських посвідчень. Все те, що обуло втрачено бійцями з власної необережності - це майно, яке потребує відшкодування», – пояснює речник Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов.

У Києві радять – якщо солдат не погоджується з вимогою оплатити втрачені речі, то має право написати заяву до військової прокуратури. Проте нашим героям пощастило – після прискіпливої уваги медіа, їм борги за казанки й горнятка у військові частині пробачили.

Про це повідомили сьогодні, 17 червня, а програмі «Факти» на телеканалі «ICTV».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів