В Україні завершилася шоста хвиля мобілізації – остання зі запланованих Генштабом цього року (відео)

09:00 18 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

Замість 25 тисяч громадян до війська зуміли залучити тільки 13 тисяч.

В Україні завершилася шоста, остання із запланованих Генштабом на цей рік, хвиля мобілізації, яка розпочалася 19 липня. Її терміни були передбачені законом №113-VIII про часткову мобілізацію.

Незадовго до закінчення шостої хвилі заступник міністра оборони Павло Мехед заявляв:

«На сьогоднішній день ми виходимо на 50% за показниками комплектування особовим складом».

Натомість спікер Генштабу Владислав Селезньов запевняв, що сьомої хвилі мобілізації в цьому році не буде. Про це повідомили сьогодні, 18 серпня, в агенції Укрінформ. Натомість в київському інтернет-виданні «iPress.ua» розповіли у вівторок:

«Шоста хвилях мобілізації, яка почалася 19 червня, завершилася 17 серпня. Терміни шостої хвилі були передбачені законом про часткову мобілізацію.

Незадовго до закінчення шостої хвилі мобілізації заступник міністра оборони Петро Мехед повідомляв, що план з набору новобранців виконано в межах 50%. Замість 25 тисяч до війська зуміли залучити тільки 13 тисяч осіб.

Під час чергової хвилі мобілізації, до війська призивали тих, хто має бойовий досвід, і навіть тих, хто ніколи не служив. Також Мехед допустив: «В залежності від розвитку ситуації, можливо, буде і сьома, і восьма, і дев'ята (хвиля часткової мобілізації. – ред.). Але ми зараз проводимо активну роботу для того, щоб збільшити кількість військових, готових підписати контракт».

Точний кількісний план по мобілізації військові не розкривають. Водночас, у січні 2015 року міністр оборони України Степан Полторак заявляв, що всього до 2015 року планується призвати в рамках часткової мобілізації 50 тисяч осіб, а за необхідності додаткової (зростання військової загрози) – близько 104 тисяч осіб.

Водночас експерти пояснюють низькі показники виконання плану з набору новобранців – падінням хвилі патріотизму, котра домінувала того року. Директор військових програм Микола Сунгуровський вважає: «Коли держава косить від війни – вимагати, щоби громадяни не косили, нема жодних підстав». 

Військові аналітики в один голос свідчать, що панацея – це професійна армія. І навіть ситуативно запропонований державою піврічний контракт уже виглядає як вихід.

У те, що шоста хвиля мобілізації цього року буде останньою, не вірять ні експерти, ані самі військові. Як повідомляв «iPress.ua», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та прем'єр-міністр України пропонують перевести армію України на контракт».

Про це повідомили сьогодні, 18 серпня, в київському інтернет-виданні «iPress.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів