У Львові уклали договір про залучення коштів для будівництва біогазової станції на очисних спорудах (відео)

13:55 29 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Загальна вартість проекту становить 31,5 млн. євро.

«У Львові розпочинається реалізація проекту модернізації інфраструктури очищення стічних вод та будівництва потужностей для виробництва біогазу. Інвесторами проекту виступають Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) і Східноєвропейське партнерство у сфері енергоефективності та екології (E5P). Загальна вартість проекту становить 31,5 млн. євро, з яких кредитні кошти ЄБРР – 15 мільйонів євро, кредит НЕФКО – п’ять мільйонів євро, грантові кошти від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля – 7,5 млн. євро, а місцевий внесок – чотири мільйони євро», – повідомили сьогодні, 29 січня, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також розповіли подробиці:

«Сьогодні у Львівській міській раді були підписані кредитний договір з ЄБРР та грантовий договір з E5P. міський голова Львова Андрій Садовий зазначив із цього приводу:

«Цей проект надзвичайно важливий, адже очисні споруди почали працювати у Львові у 1964 році і сьогодні використовуються. Цей проект давно в очікуванні для реалізації. 

Свого часу, ми працювали над цим проектом з Північним інвестиційним банком, потім вони передали цей проект ЄБРР і мені приємно, що дуже фахово була проведена експертиза, дуже фахово були враховані всі найновіші дослідження та технології, які сьогодні є в Європейському Союзі. Ми сьогодні маємо дійсно історичний момент – підписуємо угоду, маючи  партнерах і ЄБРР, і європейські фундації, які також виділяють грант – 7,5 млн. євро. Це дуже велика довіра до нашого міста. 

Сьогодні ми згадали про проект, який підписували два роки тому. Це проект з модернізації системи теплопостачання нашого міста. І тоді також місто отримало грант в розмірі 10 мільйонів євро.

Це той шлях, який ми чітко сповідуємо, тісної співпраці з Європейським Союзом і з організаціями Європейського Союзу, бо ми отримуємо сучасні технології, ми отримуємо прекрасну підтримку і, таким чином, наша інфраструктури має можливість бути на рівні найкращих об’єктів інфраструктури ЄС. Це екологічна складова, це складова безпеки, це нові робочі місця і нові технології.

Найважливіше, що всі процедури, які відбуваються в момент реалізації даного проекту, відбуваються за нормами ЄС. Тобто, живучи тут, в Україні, ми максимально використовуємо законодавство ЄС і в плані закупівель усіх послуг, і в плані прийому об’єктів в експлуатацію.

Це той шлях, яким мають йти і інші міста нашої держави, і яким має йти держава Україна, щоб наше законодавство було уніфіковане з законодавством ЄС, щоб ми могли залучати до співпраці найкращі компанії. Це надзвичайно важливо і для міста, і для України».

Своєю чергою, у ЛМКП «Львівводоканал». розповіли: «Біогаз в багатьох країнах Європейського Союзу та світу вже сьогодні є суттєвою складовою їх енергобалансу. Лідером виробництва біогазу в ЄС є Німеччина, в якій нараховується понад 7100 біогазових установок. Будівництво біогазової станції на львівських комунальних очисних спорудах наразі є пілотним проектом в Україні. З мулового осаду стічних вод, який утворюється після очистки стоків, вироблятимуть біогаз з подальшим його спалюванням для отримання теплової та електричної енергії. Отримана енергія буде використовуватися для  власних потреб очисних споруд».

У ЛМКП «Львівводоканал» наголошують, що накопичення сирого осаду на мулових майданчиках очисних споруд призводить до погіршення екологічної ситуації в місті та утворення неприємного запаху на території поблизу споруд. Проект будівництва біогазової станції є першим кроком до вирішення проблеми осаду, позаяк призведе до зменшення його об’єму, гігієнізації та зменшення викидів СО2.

У ЛМКП «Львівводоканал» наголосили: «Відповідно до діючих директив ЄС, країни-члени асоціації зобов’язані позбуватися мулових накопичувачів на очисних спорудах шляхом запровадження повного циклу переробки та утилізації мулу. Ми теж повинні думати над вирішенням цієї проблеми. Чи це буде спалювання, чи виробництво добрив, чи, можливо, використання висушеного осаду для рекультивації сміттєзвалища – на ці питання ми шукаємо відповіді та залучаємо провідні компанії для вибору найоптимальнішого рішення саме для Львова. Однак, ці технології потребуватимуть залучення великих інвестицій в майбутньому», -  

Проект біогазової станції складається зі станції для зброджування надлишкового мулу на каналізаційних очисних спорудах (надалі КОС). Мул забирається з відстійників і зброджується. Утворений біогаз із метантенків використовується для виробництва електроенергії, яка буде скерована для роботи КОС, а тепло – для підігріву мулу й будівель на території. Реконструкція очисних споруд 1-2 включає нові пісколовки, нове обладнання для первинних і вторинних відстійників, а також модернізацію аераційної частини очисних споруд. 

Будівництво станції з виробництва біогазу зменшить кількість мулу і за рахунок роботи станції при термофільних температурах відбудеться краще обеззаражування мулу. Нові пісколовки буде побудовано відповідно до належного сучасного проекту. Їх буде оснащено промивкою піску та зневодненням. Нова система аерації КОС 1-2 матиме енергоефективні аератори, систему контролю повітропостачання, яка відповідатиме потоку стоків та забрудненню. 

Загалом, цей проект – це другий крок з модернізації очистки каналізаційних стоків м. Львова. Першу модернізацію проводили у 2003-2006 роках і фінансували з грантових коштів, кредиту Світового Банку, а також за кошти ЛМКП «Львівводоканал». Ця модернізація включала нові вхідні решітки, нове обладнання для головної каналізаційної насосної станції на КОС 3-4, нові повітродувки й контроль за витратою повітря для КОС 3-4, нові центрифуги для зневоднення мулу й нові мулові насоси».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів