У Львові не вироблено чіткий план вирішення проблеми сміття

21:05 6 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

В облдержадміністрації запропонували п’ять ділянок для розміщення нового сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу, але поки це лише заява.

У Львові слідчі шукають винних у справі загибелі 30 травня трьох рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі. Ще одну людину – працівника комунального підприємства – досі не знайшли.

Водночас, актуальними залишаються запитання, що буде зі сміттєзвалищем, яке закрите, куди вивозити сміття зі Львова. Наразі не вироблено чіткий план щодо вирішення цієї проблеми, причиною чого, на думку експертів, є гроші.

Грибовицьке сміттєзвалище, за рішенням сільської ради, закрите з 1 червня. Сміття ані зі Львова, ані з інших населених пунктів туди не везуть, і селяни налаштовані радикально. 

Водночас, щодня перевізники забирають побутові відходи зі смітників. Лише на кількох вулицях жителі скаржились, що кілька днів сміттєві контейнери перевантажені. Міські чиновники запевнили, що ця проблема буде вирішена.

Сміття зі Львова, за словами заступника голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірини Маруняк, вивозять за межі Львова, у три райони області. Чиновник запевнила: «Сміття вивозимо на сміттєзвалища у Львівській області, є угоди перевізників зі власниками сміттєзвалищ. Сьогодні мова не йде про те, що сміття складатимуть чи вивантажуватимуть на очисних спорудах. Йде мова про те, що в разі, якщо виникне питання, що буде у Львові проблема з вивезенням сміття на сміттєзвалища, тоді можливий варіант, що туди завозитимуть малогабаритні машини сміття і його перевантажуватимуть на великі і вивозитимуть поза межі області».

Щомісяця зі Львова вивозять понад 12 тисяч тонн сміття. Однак у кожному з районів області, куди вивозять сміття з обласного центру, є незадоволення з боку місцевого населення. Жителі готові перекривати дороги і не пропускати машини.

Відтак, сьогодні важливо, як наголошують у міській раді, знайти місце для будівництва сміттєпереробного заводу, рекультивувати сміття на полігоні у Грибовичах, який використовувався від кінця 50-х років минулого століття. Міська рада розраховує отримати 40 мільйонів євро кредиту від Європейського інвестиційного банку.

Але на сьогодні лише підписана угода між урядом і банком про виділення 400 мільйонів євро для України, і парламент має ратифікувати цю позику. Чи з цієї суми Львів отримає гроші – наразі невідомо.

Львівська облдержадміністрація запропонувала п’ять ділянок для розміщення нового сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу, але поки це лише заява. Чи погодяться місцеві громади, щоб на їхній території був завод?

Думкою людей ще не поцікавились, але з досвіду минулих років відомо, що з громадами домовитись дуже важко. А, тим паче, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі знайти порозуміння буде ще складніше.

Вирішити проблему зі сміттям у Львові можна було давно, у цьому переконаний екс-депутат Львівської міськради Яромир Самагальський. Зі сміття роблять гроші, і це стало причиною того, що склалась катастрофічна ситуація. Бо щодня на смітті заробляють чорну касу, каже експерт. Тому й немає зацікавлення до пошуку інвестора.

Яромир Самагальський розповів: «Сміття наполовину складається зі вторинної сировини, яка реалізовується, а це полімери, пластик, папір, метали, які напряму за чорний «кеш» реалізують, це страшні гроші. Ми рахували, що у день це до 30 тисяч доларів чорного «кешу». Але місто могло б мати на порядок більше, переробляючи другу частину сміття, а там біогаз, мазут тощо». 

Більшість експертів, зокрема і екологи, наголошують, що сьогодні потрібно провести прозорий відкритий конкурс для пошуку інвестора, а також важливо переробити все сміття, яке назбиралось на Грибовицькому сміттєзвалищі. Його можна було б використати для вироблення тепла та електроенергії. Більшість підтримує позицію щодо побудови сучасного сміттєпереробного заводу.

Від 2006 року Львівська міськрада ухвалила чимало рішень щодо поводження з твердими побутовими відходами, провели численні круглі столи і виїзні засідання. Але дискусіями про спалювання, сортування, захоронення, пресування сміття все й закінчилося.

Державна екологічна інспекція у Львівській області у 2013 році внесла припис про припинення роботи Грибовицького сміттєзвалища. Але міська влада оскаржила це у суді, і в 2015 році суд ухвалив рішення на користь міської влади.

Лише смерть рятувальників на сміттєзвалищі привернула увагу до проблеми. Та чи надовго?

«Всі все знають, але відмовитись від щоденної чорної готівки – це, вочевидь, найтяжче. Бо інвестор, якщо прийде, то будуть зрозумілі правила, не буде чорної переробки сміття», – переконаний Яромир Самагальський.

Начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич розповів, що, попри ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі, комунальне підприємство «Збиранка» не допускає до проведення перевірки інспекторів служби. Нині на Львівщині планують розробити концепцію поводження із твердими побутовими відходами, про це мовилось під час виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яке відбулось у Львівській облдержадміністрації.

Це мали б бути чергові рекомендації та вимоги щодо поводження зі сміттям, пошук джерел фінансування для закриття та рекультивації міського звалища, а також вибір ділянок під сміттєпереробний завод. Бо проблема зі сміттям у Львові, кажуть місцеві чиновники, загальнодержавна.

Але прем’єр-міністр Володимир Гройсман, колишній мер Вінниці, днями зауважив, що може «на пальцях» розповісти львівським чиновникам, як вирішити питання з рекультивацією території сміттєзвалища. Керівник уряду наголосив: «На своєму досвіді, я мав полігон, як у Львові, і зміг навести лад. Це питання господарське, і його треба було вирішити вже давно. Це питання до міської влади Львова. Це компетенція міської влади». 

Нині ситуацію вивчає Міністерство екології. На Львівщині є понад шістсот сміттєзвалищ і немає жодного сміттєпереробного заводу, а це означає, що сміття лежить у лісах і полях. Всього в Україні екологи налічують близько сорока тисяч сміттєзвалищ. З них шість тисяч офіційно зареєстрованих.

Про це повідомили сьогодні, 6 червня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів