«Самопоміч» вважає сміттєву кризу помстою влади

00:07 23 червня 2017 р.

Фото до новини

Мери міст, які готові сприяти Львову у вирішенні сміттєвої проблеми, наштовхуються на перешкоди від влади області.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це 22 червня під час прес-конференції на тему «Сміттєва війна у Львові: припиніть знущатися над львів’янами!», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявила голова фракції «Самопоміч” у Львівській обласній раді Інна Свистун.

- Місто Золочів не отримало сьогодні жодної копійки з програми міжнародної технічної допомоги на розвиток міста тільки за те, що мер Золочева хотів допомогти Львову та прийняти це сміття. В Стрий, де також було прийняте рішення про приймання львівського сміття, вдалося вивести тільки одну машину.

Влада забороняє мерам міст вчиняти будь-які кроки щодо допомоги Львову, - стверджує вона.

На її думку, влада зараз мстить найбільше меру Львова та «Самопомочі».

- Ми за останні кілька років показали дуже якісний розвиток Львова, який на сьогодні можуть переймати інші міста. Мстять тому, що з’явилася якась особа, яка, на думку наших можновладців, може шкодити рейтингам в подальшій їхній політичний діяльності і кар’єрі, - переконана Інна Свистун.

Ще її дуже дивує, що депутати Львівської облради, більшість з яких є львів’янами, жодного разу не піднімали питання про вивіз сміття у Львові під час засідання сесії облради.

Заступник голови фракції “Самопоміч” у Львівській обласній раді Галина Бордун вважає, що керівництво країни намагається задушити незалежне місто.

- Ми маємо призначених голів облдержадміністрацій, які напряму підпорядковуються Президентові. І, на жаль, не можуть самостійно приймати рішення. І ми маємо ситуації з різними призначеннями керівників згори і донизу, коли вони виключно виконують свої завдання. І це напряму має зв'язок до того, що ми маємо у Львові зі сміттям, - переконана вона.

Галина Бордун нагадала, що останні десять років Львів давав собі раду з усім.

- Місто впродовж останніх десяти років прекрасно справлялося і з вивезенням сміття, і з приведення міста до ладу, і з роботою комунальних служб, і з очищенням міста. Тих проблема абсолютно не було. Проблеми розпочалися після того, як «Самопоміч» почала розвивати місто, коли до міста почали приїжджати інші міста в гості. За 10 років я, як працівник міськради, можу сказати, що в нас побували всі працівники міст України: від Мелітополя, Маріуполя – до Закарпаття, які вивчали і переймали досвід. І цей досвід успішно працює і розвивається тільки в тих містах, де мерії є самостійними, - зауважила вона.

Також депутат облради від «Самопомочі» нагадала, що сміття продукують не тільки у Львові. 

- Чому в Україні за стільки часу не збудований жоден сміттєпереробний завод, чому в Україні немає жодної стратегії з вирішення питання з поводження з ТПВ, чому немає жодної інформації про те, скільки сміття тече в Закарпаття по річках, чому не показують наші лісосмуги. Я живу не у Львові, я живу в області. Сміття не вивозилося, не вивозиться і не планується вивозити. Його немає кому ввозити, бо немає стратегії на рівні регіонів, - ставить вона риторичні питання. 

Голова фракції «Самопоміч» у Львівській міській раді Андрій Шевців поскаржився, що останній рік працівники міськради напружено працюють, аби не допустити загрози для здоров’я і життя мешканцям міста та аби подолати цю сміттєво-екологічну кризу.

Лідер фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк важає, що Львів страждає через позицію фракції «Самопомоч» у Верховній Раді.

- Такі серйозні речі, як зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу. Вони не можуть пробачити, що не вдалося зробити дуже шкідливу для України справу. Також закон України про окуповану територію. Ми вимагаємо, аби визнали реальність: в країні війна чи щось інше, в країні окуповані території чи захоплені терористами, у нас військові полонені чи просто захоплені терористами якісь люди? Це дуже важливо, - каже він.

Також, за його словами, «Самопоміч» не погоджується з пенсійною реформою, яку провадить уряд, тому що це – лише підвищення пенсійного віку і більше нічого. Крім того, як стверджує Олег Березюк, уряд не хоче створювати незалежний антикорупційний суд.

Він сказав, що рік тому, коли загорілося сміттєзвалище у Львові, представники уряду пропонували вирішення проблеми в обмін на голоси «Самопомочі» у Верховній Раді під час голосування важливих питань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів