Садовий закликав львів’ян «сприяти сортуванню сміття» (відео)

19:30 3 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: lviv.vgorode.ua

Міський голова запевнив у п’ятницю: «Сьогодні ми маємо три ключові завдання, які вирішуємо».

«Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував ситуацію, що склалась з Грибовицьким сміттєзвалищем. Також мер розповів, що тривають пошуки нової ділянки, а сміття з міста вивозиться», – повідомили сьогодні, 3 червня, в прес-службі міськради, де також розлого цитують свого шефа:

«Після біди на Грибовицькому полігоні місто опинилось в непростій ситуації і я буду особисто вас інформувати про всі актуальні проблеми і те, як ми їх вирішуємо.

На виконкомі ми ухвалили рішення про допомогу сім’ям рятувальників, які загинули під час ліквідації пожежі. П’ятеро дітей отримуватимуть щомісячні стипендії – чотири тисячі гривень до досягнення повноліття, а у випадку продовження навчання – до 23-х років. Я вкотре хочу висловити співчуття родинам та близьким загиблих.

Я закликаю правоохоронні органи дуже детально вивчити усі обставини цієї трагедії. Вважаю, що прокуратура зобов’язана перевірити версію про підпал полігону. Масштабна пожежа сталась саме в той момент, коли ми вийшли на фінальну стадію погодження проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком. Проекту, який власне передбачає рекультивацію сміттєзвалища та будівництво нового сміттєпереробного заводу. Я особисто готовий давати усі необхідні свідчення в цій справі.

Водночас, мені дуже прикро, що цю трагедію кинулись цинічно використовувати наші місцеві політики. Особливо ті, які всі попередні роки їздили по місцевих громадах і підбурювали мешканців виступати проти будівництва сміттєпереробного заводу. Відтак ми опинились в ситуації, коли місто не мало жодного альтернативного місця для заводу та нового полігону.

Сьогодні ми маємо три ключові завдання, які вирішуємо. Перше, оперативне – це вивезення сміття з міста. Я дякую усім містам області, які прийшли нам на допомогу та надали свої полігони для тимчасового використання. Я закликаю львів’ян сприяти сортуванню сміття в тих районах, де налагоджено окремий збір пластикової тари.

Друге завдання. Оперативне погодження урядом проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком. Документ про фінансування європейцями нового сміттєпереробного комплексу лежить на затвердженні в мінрегіонбуді вже два місяці. Я хочу вірити, що ця ситуація змусить чиновників в Кабміні пришвидшити цю процедуру.

І третє питання. Спільно з обласною владою нам потрібно визначитись оперативно з місцем для нового сміттєпереробного комплексу. Обласна адміністрація уже включилась в цей процес. Новий комплекс потрібний не лише Львову, але й області, усім містам Львівщини, які мають аналогічні проблеми. Я хочу наголосити, що те місто, яке погодиться на реалізацію спільного з Львовом проекту за європейські кошти, отримає не проблему, а вирішення проблеми.

Багато європейських міст проходили через подібні ситуації. Дехто не витримував конфлікту зі сміттєвою мафією і його ставили на коліна. Інші через такі кризи виходили на новий рівень поводження зі сміттям, міняли своє ставлення до питання сміття та екології. Львів в останні роки показав, що здатний вирішувати серйозні інфраструктурні проблеми. Ми стали надійним і найбільшим в Україні партнером для європейських фінансових інституцій. Спільна праця, взаємна підтримка і порядок в місті дозволить нам пройти і це випробування», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів