Росіяни зруйнують у Львові діючі бомбосховища, аби побудувати там офісні центри, – політик (відео)

18:53 11 січня 2016 р.

Фото до новини

Сьогодні у Львівській міській раді відбудуться громадські слухання щодо забудови території колишнього військового заводу «Львівприлад».


Відео: Львівський прес-клуб

Цей завод колись виготовляв прилади для атомної енергетики. А зараз на цьому місці фірма, яка належить громадянам Росії, має намір побудувати офісний центр та житлові будинки. При  цьому кілька будинків планують збудувати над бомбосховищами, де вже є запаси води та нормально циркулює повітря.

Про це сьогодні,11 січня, під час прес-конференції на тему:
«Які загрози для обороноздатності України має будівництво регіоналами у Львові житлового кварталу поруч з Національною академією сухопутних військ?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступник голови Української народної партії  Ольга Давид.

За її словами, майбутнє будівництво та розвал виробництва юристи кваліфікують як диверсійні дії.
- У 2007 році було кілька судових позовів щодо заборони продажу заводу. Але все одно дві підставні фірми взяли участь у торгах. Я тоді спостерігала за ходом аукціону. І тоді ж  начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Львівській області Наталія Горлач  повідомила, що відповідно до договору купівлі-продажу цього заводу в інвестиційних зобов’язаннях передбачено збереження виробництва і робочих місць. І впродовж п’яти років ці інвестиційні зобов’язання повинні були виконати, - каже Ольга Давид.

Натомість, за її словами, сьогодні ми маємо цілком зруйновані колишні цехи, частина з них згоріла, все оснащення вивезено з заводу. Про ніяке збереження виробництва мови навіть не йде.
- Хоча регіональне відділення Фонду держмайна у 2013 році підписує акт щодо виконання інвестиційних зобов’язань, - каже вона.

Також зараз вже є дві ухвали Львівської міської ради про дозвіл проекту розробки відведення земельної ділянки під будівництво офісного центру на вулиці Стрийській та про самий проект відведення земельної ділянки.

- Тобто дозвіл на будівництво вже фактично існує. Причому, будівництво планується вести поруч з Академією сухопутних військ, стратегічним об’єктом, - стверджує Ольга Давид.

За її словами, зараз Українська народна партія звернулася до Президента України, до Генпрокуратури, до Національного антикорупційного бюро, до СБУ з вимогою перевірити факти та повернути в державну власність приміщення заводу.

- Якщо підняти звіт Фонду держмайна, то в 2013 році понад 300 підприємств через невиконання інвестиційних зобов’язань були повернуті в державну власність, - каже заступник голови Української народної партії.

Також Ольга Давид каже, що будівництво планують на території, де розташованы найбільші у Львові діючі бомбосховища.
- Одне знаходиться під адміністративним корпусом і розраховане на 1200 осіб. Інше – розраховане на 1800 осіб. В абсолютно прийнятному стані, з запасом води, з забором повітря, все функціонує. А коли буде будівництво, то ці бомбосховища зруйнують,- каже вона.
На думку заступника голови Української народної партії, приміщення колишнього  заводу оборонної промисловості навіть в такому зруйнованому стані ліпше придадуться військовим, ніж інвесторам з регіональним шлейфом,- зокрема же Академії Сухопутних військ.

Довідка
ДП «Львівприлад» заснований 1946 року. Після 1991 року був найбільшим в Україні виробником приладів регулювання, вимірювання та реєстрації фізичних процесів для різних галузей, в тому числі і для атомної енергетики. Частину продукції виготовляли для потреб оборонної промисловості. У 2007 році завод було продано на аукціоні за стартовою ціною всього 17 млн. грн..
Будівництво вестиме «Львів-Стандартбуд», який створений навесні 2015 року. За даними відкритих джерел, 25% ТОВ «Львів Стандартбуд» належить 29-річному Ярославу Марчуку, мешканцю міста Калуш, а 75% - кіпрській компанії POLLENTIA ENTERPRISES LIMITED, кінцевим бенефіціаром якої вказано громадянку Росії Людмилу Саламатіну.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів