На Львівщині утворилося ще одне карстове провалля

09:15 3 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: djerela.com.ua

Тріщина виникла на відстані 500 метрів від житлових будинків.

У четвер, 2 листопада о 13.00 головний інженер «Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» повідомив департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації, що в полі на території Модрицької сільської ради в Дрогобицькому районі утворилося карстове провалля орієнтовним розміром три на два метри та глибиною три метри, в яке впадає річка Вишниця. Карстове провалля знаходиться на відстані 500 метрів від найближчих житлових будинків у селі Модричі Дрогобицькому районі, 500 метрів від автодороги Дрогобич-Трускавець. На відстані 50 метрів від карстового провалля проходить високовольтна лінія електропередач.

Про це повідомили сьогодні, 3 листопада, в департаменті з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації, де також поінформували: Першочергово вирішено здійснити огорожу місця провалля з використанням світловідбивної стрічки та попереджувальних знаків».

Натомість у часописі «Джерела Трускавця» розповіли: «На території Модрич утворилася тріщина. Рівно місяць тому Дрогобичина опинилася у центрі уваги всеукраїнських ЗМІ – на території села Модричі над шахтами рудника №2 стебницького «Полімінералу» відбувся зсув ґрунту – загальний розмір утвореного провалля сягнув 300 квадратних метрів. У результаті обвалу частково постраждали лінії електропередач. Гостро постало питання про перенесення частини водогону, що веде до Дрогобича, а також дороги Дрогобич-Трускавець, оскільки на ній з’явилися тріщини. Як зауважують науковці, під дорогою, що веде до оздоровниці, зосереджені чималі пустоти, вони - наслідок видобування у 80-х роках у цій місцевості калійних солей».

«Допоки науковці різних рівнів намагалися дослідити причини обвалу, а політики підраховували скільки коштів потрібно на перенесення комунікацій та спорудження нової дороги в об’їзд зони екологічного лиха – трапилася нова біда. 2 листопада практично на протилежній стороні дороги від провалля, неподалік цілодобової автомийки, утворилася чимала тріщина. Деякі ЗМІ поспішили повідомити, що це нове провалля. Однак це не так. Розміри тріщини досягають до 2,5 метрів, однак глибиною приблизно до 40 метрів. Як повідомив начальник Дрогобицького районного відділу ДСНС Роман Свястин, на території новоутвореної тріщини тече стрімкий потік води. Розкол ґрунту в цьому місці скорегував хід водяних потоків та пустив її під землю. Як поведе себе далі вода – не береться прогнозувати чітко ніхто. Однак очевидно, що вона буде розмивати стінки пустот. Найгірше те, що поруч проходить і лінія електропередач, тож нові проблеми тут є недоречними», – поінформували також у часописі

«З інтервалом у місяць часу на Дрогобиччині сталося дві екологічні катастрофи. Допоки чиновники говорять, рахують та досліджують карстову проблему – пустоти колишнього стебницького «Полімінералу» не дрімають та потребують негайних дій зі сторони чиновників усіх рівнів. І то якнайшвидших», – повідомили також у «Джерелах Трускавця».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів