Мережі «Львівводоканалу» не готові до зими, – ЛМР

17:32 11 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: lvivrada.gov.ua

Депутати й чиновники Львівської міськради обговорили шляхи виходу зі ситуації, в якій опинились міські комунальні підприємства.

Про це повідомили в середу, 11 вересня, на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, де також розповіли: «На засіданні комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики ЛМР заслухали інформацію про стан готовності міста до зимового періоду.

Заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства ЛМР Ірина Маруняк зазначила: «У Львові активно готуються до опалювального сезону, проте є низка гострих проблем, які потребують термінового вирішення. Нещодавно ми виїжджали на ТЕЦ-1, дивились, як ремонтують третій і дев’ятий котли. Роботи йдуть повним ходом, скерували кошти на заміну трьох котлів на вулиці Петлюри, 4а. До опалювального сезону плануємо їх замінити.

Ірина Маруняк розповіла також: «Всі районні адміністрації подають нам інформацію що два тижні, яку ми аналізуємо на комісії з підготовки до опалювального сезону. Зараз підписано 55 актів, також проводиться повірка лічильників, 20-30% лічильників уже поставлено і опломбовано».

Заступниця міського голови повідомила також: «Цього року замінено 2,8 кілометра інженерних мереж. Це не є стільки, скільки би хотілось, але там, де були складні ділянки, ми їх замінили. Крім того, встановлюємо зараз ІТП (індивідуальні теплові пункти), це спільний проект, який фінансується ЄБРР. Компанія з Литви займається цим питанням. До кінця року планували встановити 165 ІТП.

Ірина Маруняк зазначила також: «Проте, є мало людей, залучених литовською компанією, тому поки темпи не надто швидкі. Домовились про пришвидшення процесу і про те, що 76 ІТП встановлять до опалювального сезону».

«Міські шляхово-ремонтні підприємства мають 135 одиниць техніки, закуплено п’ять нових МАЗів, тракторці. Закуплено піскосуміш на листопад, грудень, а на січень потрібно буде закупити. В Галицькому районі вирішено продовжити практику посипання хідників реагентами», – поінформувала також заступниця міського голови

Ірина Маруняк розповіла також: «Що стосується фінансової сторони, тобто зарплати та електроенергії, ситуація є непроста. НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) не підвищує тарифи і не коригує. Ми подавали пропозицію з підвищення зарплати до 11 500 гривень. Зараз зарплата середня у «Львівводоканалі» складає 7700 гривень, НКРЕКП погодила 8900 гривень. Також є питання транспортування електроенергії, за це водоканал має щомісячно сплачувати три мільйони 800 гривень. Ці кошти не закладені в тарифі».

Заступниця міського голови розповіла також: «У «Львівтеплоенерго» аналогічна ситуація – бракує грошей на зарплату, електроенергію. І якщо міська рада не допоможе, то складно буде увійти в опалювальний сезон, зарплата людям не буде виплачена. До кінця року, якщо не буде коригування зарплати, нам потрібно на три важливі підприємства «Залізничтеплоенерго». «Львівводоканал» та «Львівтеплоенерго» виплатити близько 155 мільйонів гривень.

Ірина Маруняк розповіла також: «Якщо говорити про готовність до зими, то мережі водоканалу не готові в повній мірі до зими, у зв’язку з тим, що в середньому ми маємо 10-13 витоків води. Люди працюють у будні і вихідні дні у важких умовах».

Виконувач обов’язків директора «Залізничтеплоенерго» Віталій Камінський, своєю чергою, повідомив: «Проведено гідравлічні випробування. Було виявлено 28 проривів, 27 з них уже ліквідовано».

Керівник  «Львівтеплоенерго» Валентин Вольський зазначив: «Роботи йдуть згідно графіку, зокрема, завершується реконструкція котельні на вулиці Таджицькій. Але у нас будуть великі борги за матеріали, які ми взяли для роботи. За серпень ми заплатили тільки 80% заробітної плати».

Виконувач обов’язків директора  «Львівводоканалу» Дмитро Ванькович зазначив: «За останні роки підприємство перетворилось на дотаційне і не вистачає коштів на заплату та електроенергію, тож говорити про боротьбу з втратами води не доводиться. На водоканалі є три найважливіші проблеми – втрати води, енергомісткість підприємства та питання тарифу. У нас – тариф 15 гривень, а собівартість – 28 гривень. Позиція національно комісії – не підвищувати тарифи, не залежно від того, яка фактичною є собівартість послуг».

Дмитро Ванькович  також розповів: «Ми провели переоцінку активів, це теж шлях до вирішення питання. Міжнародний аудит показав 7,2 млрд. гривень. Якщо б ми могли завести 7,2 млрд. гривень в актив, тоді б амортизація була близько 500 мільйонів гривень. Тоді б питання вирішилось. Тариф тоді би склав 32 гривень».

Виконувач обов’язків директора  «Львівводоканалу» також повідомив: «У нас є пропозиція, але для цього треба зробити політичне рішення. Необхідно в один момент усі активи передати місту по старій балансовій ціні. А потім місто могло б передати активи підприємству, але уже по ринковій ціні».

«Заступник голови комісії інженерного господарства Віталій Свінціцький запропонував розібрати одну велику проблему на окремі складові і поступово вирішувати – системно і детально при максимальній співпраці підприємства з депутатами», – поінформували також на порталі депутатів.

Віталій Свінціцький розповів: «Десятиліттями «водна» господарка Львова занепадала. Але ми не досягнемо жодного результату, якщо процес виведення її з кризи зведеться до епізодичних, точкових, але дуже дорогих оновлень. Це лише витягуватиме гроші із бюджету, але загалом не вирішить проблеми».

Голова комісії інженерного господарства ЛМР Остап Доскіч, підсумовуючи, запропонував зробити протокольне доручення заступнику міського голови з проханням розписати фінансові потреби, щоб при перегляді бюджету передбачити кошти, а також підготувати відповідний проект ухвали», – розповіли також на порталі депутатів.

Остап Доскіч зазначив: «Оскільки ми не можемо впливати на політику Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, то мусимо шукати альтернативні рішення. Інакше, підприємство збанкрутує».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів