Львів’яни запобігають небажаній забудові фігурою Божої Матері (відео)

14:20 25 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: YouTube

Її встановили мешканці декількох багатоповерхівок на проспекті Червоної калини, які протестують проти спорудження біля однієї зі шкіл торгового центру.


Відео: Західна інформаційна корпорація

Західна інформаційна корпорація розповідає в публікації «Щоб запобігти небажаному будівництву, львів’яни встановили фігуру Божої Матері»:

«У Львові, на проспекті Червоної калини, мешканці кількох багатоповерхівок ще з травня протестують проти будівництва біля однієї зі шкіл торгового центру. А щоб підтвердити свою категоричну незгоду, люди встановили на місці можливої забудови скульптуру Божої Матері. Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Ірини Сало:

«Люди довго обурювалися тим, як орендареві дозволили зводити чотириповерховий торговий центр із нічними ресторанами за кілька метрів від школи. Звертались навіть до голови Сихівської райадміністрації, однак результатів так і не отримали. Тож громада почала воювати із забудовником своїми, народними методами.

«Ми поставили Матінку Божу, бо вона здавна охороняє весь український народ. А коли влада від нас відвертається, хоча мер привселюдно сказав, що тут забудови не буде, вирішили діяти таким чином. Тут є і стрічки як символ, також ми облаштували лавки, поставили урни на сміття. Зводити скульптуру почали лише після того, як нас підтримав мер Львова та депутатський корпус», – розповіла мешканка просп. Червоної Калини пані Наталя.

У свою чергу, забудовник вкотре показав дозволи на будівництво центру. А от дій майбутніх сусідів чоловік просто не розуміє та навіть припускає, що, окрім нього, на цю землю зазіхають інші люди.

«Ну це вже просто спекуляція на святих речах. Просто ділянка стала комусь цікавою, тому десь створений ажіотаж щодо забудови. Це також і пов‘язано з запуском трамваю на Сихів. Адже ціна землі у цьому районі значно зросте», – вважає забудовник Володимир Кульчицький.

Та це не єдине місце, де львів‘яни борються з небажаною для них новобудовою, заручившись «божою підтримкою». Кілька років тому на вулиці Довженка планували зводити житловий будинок. Та люди цього не дозволили.

«Отут один будинок, біля нього – наш будинок. Ну яка тут ще багатоповерхівка може бути? А так ми поставили Матір Божу – і люди всі ходять, моляться і хрестяться», – пояснює мешканець вул. Довженка Адам.

Священики до таких методів боротьби ставляться з осторогою. Хоча обурення людей теж розуміють.

«На жаль, так буває, коли люди не знаходять іншого аргументу, щоб якось зарадити і йдуть на такі кроки. Я, звичайно, не підтримую таких вчинків, коли не зважають на думку людей, але мені і не подобається, коли ми святі речі ставимо в епіцентр конфлікту», – прокоментував парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці о.Орест Фредина.

У свою чергу, у департаменті містобудування нагадують, що встановлення навіть найменших таблиць чи постаментів теж потребує узгодження з містом. І додають, що так мають чинити не лише забудовники, а й прості люди, які встановлюють будь-які релігійні знаки.

«Такі речі теж потрібно погоджувати, тому що це вважається скульптурою чи малою архітектурною формою. Тож має бути відповідне рішення виконавчого комітету, яке чітко прописує встановлення пам‘ятних знаків у громадських місцях», – зазначив директор департаменту містобудування Львівської міськради Андрій Павлів.

У департаменті усе ж пообіцяли, що спробують розібратися в конфлікті на проспекті Червоної Калини, 109».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів