Львівські волонтери розробили для бійців на передовій прально-банний комплекс (відео, оновлено)

12:15 25 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.ua

Подарунок фронтовикам створили на базі військового «ЗІЛ 131», встановивши резервуари з водою, пральні машинки, котел та кабіни для душу.

«Інженерів УКУ нагородили грамотами за виготовлення мобільного прально-банного комплексу для бійців», – повідомили сьогодні, 25 липня, в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Уже вдруге «Волонтерська сотня УКУ» розробила для українських бійців у зоні військових дій саморобний мобільний прально-банний комплекс, освячення і вручення якого відбулося 22 липня на території Українського католицького університету. Під час урочистого вручення інженери запустили комплекс і показали його в роботі.

Комплекс створили на базі військового «ЗІЛ 131», встановивши резервуари з водою, пральні машинки, котел та кабіни для душу. У ній зможуть митися від 10 до 20 солдат. Мобільний комплекс є непомітним і швидко пересуватиметься у випадку раптового обстрілу на передовій. «Волонтерська сотня» передала його одній з військових бригад Західного регіону, яка з мотивів конфіденційності не хоче про себе повідомляти.

Над оснащенням цього комплексу почали працювати ще восени. Роботи від проектування до запуску тривали два з половиною місяці, і над ним працювали 20 людей, більшість яких з господарського відділу УКУ. Інженерів Юрія Тинітовського і Назара Ястремського військові нагородили грамотами за концептуальну та фактичну роботу.

Інженер Юрій Тинітовський розповів: «До цього був задіяний весь наш колектив. Кожен у своїй сфері – столярна, малярна, електрична і сантехнічна роботи. Ми поєднували основну та волонтерську діяльність у позаробочий час. У цій машині можна і прати одяг, і митися.  Тут є дві душові кабіни та дві пральні машинки. Комплекс може працювати автономно з запасом води на 1000 літрів. У ній можуть одночасно митися двоє людей. Загалом запасу води вистачає на понад 20 солдат. Якщо подавати воду безперебійно з водовізної машини, то кількість людей, які зможуть помитися і випрати одяг, є необмеженою. Спочатку хотіли зробити електричний підігрів, але в польових умовах це могло бути задовго і складно. Тому вирішили поставити твердопаливний бойлер і використовувати солярку. Вода нагрівається досить швидко – перший цикл – 20 хв, а далі безперервний процес».

Своєю чергою, один із військових офіцерів зазначив: «Ми маємо штатні мобільні комплекси, але в такій розробці я бачу вперше. Тут продумано все до деталей. Вона краща за стаціонарні, оскільки оснащена душовими кабінами і сучасними пральними автоматами. Автомобіль може заїхати в будь-яку точку військових дій. Ми направимо її туди, де буде військова частина». 

Натомість координатор «Волонтерської сотні», отець Петро Терлецький, розповів: «Гроші на виготовлення цього комплексу зібрали з аукціону творів мистецтва, добровільних пожертв церковних парафій. Левову частину фінансів внесла Львівська бізнес-школа.Така машина коштує близько 110-115 тисяч гривень, роботи над якою коштували б ще четверту частину цієї вартості. Наші волонтери уважні до потреб армії і швидко зреагували. Через недостатнє матеріальне забезпечення наші бійці не мають не випрати одяг і помитися. Особливо складно у холодну пору року. Ми розробили мобільну машину, яка швидко пересувається і може в разі обстрілу виїхати з передової».

Нагадаємо, перший мобільний комплекс для прання волонтери облаштували і передали бійцям 66-го виїзного військово-польового госпіталю у Красноармійську ще минулої осені. У такій пральній машині можна розділити прання для звичайних хворих та хворих з гнійними травмами та інфекційними захворюваннями. Також можна сушити одяг. Однією з переваг мобільного прального приладу є можливість використання окрім електромережі, ще й системи автономного живлення завдяки дизельним електрогенератором потужністю 6,4 кВт».

Раніше прес-службі Львівської міськради повідомили:

«Волонтерська сотня УКУ» розробила саморобний мобільний прально-банний комплекс для миття і гігієни військових на передовій, вручення якого відбудеться у п’ятницю, 22 липня, на території одного з корпусів Українського католицького університету на вулиці Козельницькій (№2а). Це вже другий мобільний комплекс, який волонтери передають для української армії.

Його створили на базі військового «ЗІЛ 131», встановивши резервуари з водою, пральні машинки, котел та кабіни для душу. У машині зможуть помитися від 10 до 20 військових. Цей мобільний комплекс є непомітним і швидко пересуватиметься у випадку раптового обстрілу на передовій.

Під час урочистого вручення інженери запустять комплекс і покажуть у роботі. «Волонтерська сотня» передасть його одній з військових бригад Західного регіону, яку з мотивів конфіденційності не повідомляють. Координатор «Волонтерської сотні УКУ», отець-доктор Петро Терлецький, розповів: «Ще від початку військових дій ми бачили, що українські військові не мають достатнього матеріального забезпечення, аби тримати в належному вигляді свій одяг. Особливо на передовій у багатьох не було змоги помитися і випрати військову форму. Хоча в державних стандартах передбачено дезінфекційно-душові автомобілі ДДА для прання, в реальних умовах війни ми їх не побачили. Така машина стоїть в старих гаражах як інвентар, але не на передовій. Тож ми вирішили його виготовити і передати українській армії».

Волонтери почали працювати над оснащенням цього комплексу ще восени. Працівники господарського відділу УКУ виконали концептуальну та фактичну роботу – інженери Юрій Тинітовський і Назар Ястремський запропонували свої ідеї щодо системи нагрівання та подачі води та підготували відповідні креслення.

Гроші на закупівлю техніки для виготовлення комплексу волонтери збирали на різних конференціях у скарбничку з пожертвами. Більша частина коштів надійшла від Львівської бізнес-школи.

На урочистому врученні будуть присутні: отець-ректор Богдан Прах, координатор «Волонтерської сотні УКУ» – отець-доктор Петро Терлецький, представники бізнес-школи УКУ, жертводавці та інженери – виконавці (Юрій Тинітовський і Назар Ястремський). Перший мобільний комплекс для прання волонтери облаштували і передали бійцям 66-го виїзного військово-польового госпіталю у Красноармійську ще минулої осені.

У такій пральній машині можна розділити прання для звичайних хворих та хворих з гнійними травмами та інфекційними захворюваннями. Також можна сушити одяг. Однією з переваг мобільного прального приладу є можливість використання окрім електромережі, ще й системи автономного живлення завдяки дизельним електрогенератором потужністю 6,4 кВт».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів