Львівський полк Національної гвардії України звільняв Новодружівку, Кримське, Дзержинськ, Первомайськ

10:38 15 жовтня 2014 р.

Військовослужбовці Львівського полку Національної гвардії України після повернення з Донбасу

Військовослужбовці Львівського полку Національної гвардії України після повернення з Донбасу
Фото: Андрій Поліковський / «iPress.ua»

Як повідомили в середу у відділі зв’язків із громадськістю обласного управління МВС, офіцери й солдати військової частини 4114 пройшли три ротації у зоні проведення антитерористичної операції.

На сайті прес-служби (відділу зв’язків із громадськістю) обласного управління МВС розміщено сьогодні, 15 жовтня, публікацію «Із зони АТО... Мов у сорочці народилися...», в якій розповідають:

«Ось уже майже півроку військовослужбовці Збройних сил України та Національної гвардії ведуть запеклу боротьбу із сепаратистами. Уже не вперше до зони проведення антитерористичної операції відряджають офіцерів та солдат військової частини 4114, котрі ризикуючи життям, захищають нашу рідну неньку. Нещодавно наш кореспондент поспілкувався із кількома героями сучасної війни та їхнім командиром, які повернулися з гарячих точок Донбасу.

– Бійці полку здійснювали охорону військових містечок несли службу у режимних зонах, на блокпостах у Слов’янську, Попасній, Дебальцевому, брали участь у зачистках населених пунктів Новодружівка, Кримське, Дзержинськ, Первомайськ, – розповідає командир 45 Римнікського орденів Кутузова, Б. Хмельницького та Червоної зірки полку полковник Валерій Смолов. – За цей період військовослужбовці полку пройшли три ротації у зоні проведення антитерористичної операції. На жаль, під час виконання бойових завдань загинули наші бійці Богдан Шлемкевич та Микола Колосовський. Ще кілька солдат було поранено. Нашим військовослужбовцям доводилося виконувати бойові завдання спільно з добровольцями батальйонів «Азов», «Дніпро», «Донбас», «Львів», «Миротворець», офіцерами та солдатами військових частин 3005, 3007, 3008, 3066, 3028. Хочу відзначити, що я задоволений своїми бійцями на 100 відсотків. Вони гідно впоралися зі своїми завданнями під час бойових операцій.

Полковник Валерій Смолов розповів ось такий випадок. Після прибуття на Донбас, гвардійці стали свідками того, наскільки деморалізованою стала місцева міліція. Коли працівники райвідділу міліції почали відновлювати свою роботу, до міста прибула комісія з Києва, представники якої почали пропускати місцевих правоохоронців через детектор брехні. Під час проведення цієї процедури 70 відсотків працівників підрозділу відсіяли через те, що вони співпрацювали... зі сепаратистами.

Відтак я поспілкувався з бійцями, котрі перебували у гарячих точках Донбасу. Один із них – начальник служби радіаційно-хімічного захисту та екологічної безпеки військової частини 4114 майор Дмитро Шаповал потрапив до зони проведення антитерористичної операції ще у квітні.

Спершу він разом з побратимами охороняв Луганський аеропорт. Відтак у зв’язку з подіями на сході України його та інших бійців відрядили до Києва.

Під час перебування у столиці військовики здійснювали охорону громадського порядку на станціях метрополітену, аби у перспективі вдалося уникнути терактів. Вони перевіряли документи у підозрілих осіб та надавали допомогу громадянам, у яких погіршувалося самопочуття.

Згодом гвардійці знову повернулися до зони проведення антитерористичної операції. Після перегрупування у Слов’янську, бійців відрядили на блокпост, розташований за містечком Дебальцеве.

– Зона нашого перебування виявилася доволі небезпечною, – розповів майор Дмитро Шаповал. – Адже на відстані лише чотирьох кілометрів поблизу села Хащівка закріпилися сепаратисти. Одного разу нас обстріляли з установки «Град». Того дня усім пощастило вижити. Ми, немов у сорочках народилися. Під час несення служби нам кілька разів вдалося затримати сепаратистів зі зброєю та великими сумами грошей.

Ще один мій співрозмовник – офіцер групи виховної роботи військової частини 4114 капітан Климентій Полуденний разом побратимами побував у Слов’янську та Дзержинську, який військові напередодні звільнили від сепаратистів. Гвардійці брали участь у зачистках цих міст, а відтак забезпечували громадський порядок та заходи, які відбувалися в місті.

Під час патрулювань вони нерідко затримували громадян за незаконне носіння зброї. Усіх зловмисників вони передавали до рук добровольців батальйону «Київ-1» та місцевих міліціонерів. Тут бійців національної гвардії України часто відвідували волонтери із Львівщини та Одеси, котрі привозили засоби гігієни, продукти харчування та військову форму.

– Після виконання низки завдань нас скерували до Первомайська Луганської області, – поділився спогадами капітан Климентій Полуденний. – На в’їзді до міста ми потрапили під снайперський обстріл сепаратистів. Бойовики цілили в нас з будівель та «зеленки». Терористи поранили водія автопатруля та санітара медичної допомоги. Обоє чоловіків зазнали поранень у шию. На щастя, обом пораненим вдалося врятувати життя.

А ось солдату військової частини 4114 Богдану Файчуку довелося стати навідником кулемета бронетранспортера 4-є. Ще у червні його разом з іншими бійцями Національної гвардії було відібрано до участі в навчаннях за відповідною спеціальністю та скеровано до Харкова.

– Під час навчального процесу було підготовлено 10 екіпажів, – розповів солдат-навідник Богдан Файчук. – Відтак нас скерували до зони проведення антитерористичної операції. Ми брали участь у зачистках в Углєгорську,Попасній, Артемівську. Нам довелося побувати у епіцентрах жорстких боїв із сепаратистами. У БТР часто намагалися влучити з кулеметів та автоматів. На щастя, ворожі кулі рикошетило, оскільки такі «машини» вразливі лише для крупнокаліберної зброї. Я отримував від командира наводки про точки розташування бойовиків й цілив туди. Виконуючи завдання, ми прокладали шлях бійцям спецпідрозділу Національної гвардії «Веги», які йшли за нами й добивали противника. Свої дії ми координували з екіпажами танків Збройних сил України та бійцями повітрянодесантної бригади високо мобільних десантних військ.

Нещодавно бійці військової частини 4114 знову відбули на схід України. Від щирого серця бажаю їм лише одного – повернутися живими та неушкодженими!.

Юрій СКОБАЛО, газета «Міліцейський кур’єр».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів