Львівські роми організували флешмоб на підтримку лощинівських

00:30 1 вересня 2016 р.

Фото до новини


Фото: segodnya.ua

Ініціатор флешмобу Іван Коржов закликав не звинувачувати всіх представників національних меншин через злочини конкретних людей.

Після народного бунту в селі Лощинівка Ізмаїльського району, під час якого місцеві ополчилися на місцевих ромів, представники громади обурилися і вирішили відстоювати свої права. Нагадаємо, в суботу тіло дев’ятирічної дівчинки з ознаками зґвалтування і насильницької смерті виявили на території покинутого будинку. За підозрою у вбивстві затримали 20-річного місцевого цигана, а подія спровокувала бунт проти представників нацменшини.
Роми просять не звинувачувати цілий народ через злочин однієї людини. Зокрема, студенти Ромського освітнього фонду запустили в соцмережах акцію на підтримку національності.
На даний момент до неї приєдналися кілька десятків людей з усієї України. Ініціаторами стали учасники тренінгу, який проходив у рамках проекту «Стажування в органах місцевого самоврядування для ромської молоді» у Львівській області.
Молоді люди опублікували свої фото з написом: «Я – ром, а не злочинець!» у соцмережі і закликають усіх небайдужих підтримати акцію. Ініціатор флешмобу Іван Коржов пояснив: «Ми у жодному разі не підтримуємо скоєння злочинів, і якщо в Лощинівці були або є проблеми, то їх повинні вирішувати правоохоронні органи в рамках законодавства. Але ми проти автоматичного звинувачення представників національних меншин через злочини конкретних людей. Впевнений, органи зможуть професійно розібратися в ситуації».
Крім того, днями заяву про недотримання прав ромів відправили керівництву Ізмаїльського району на ім'я голови адміністрації Валентини Стойкової. У документі роми звинувачують місцеву владу та правоохоронців у бездіяльності, яка призвела до сутичок на національному ґрунті.
У зверненні також пишуть: «У соціальних мережах опублікували інформацію з образами в бік ромської національності. Це негативно впливає на наш імідж і принижує нашу гідність».
Заяву прийняли в роботу і зараз займаються врегулюванням ситуації. У райадміністрації нам повідомили, що вирішують питання підтримки та безпеки ромського населення.
Голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова повідомив: «Зараз зайняті розселенням ромів у села району, їх безпекою, а також подбали про те, щоб 15 дітей, які живуть у сім'ях постраждалих, пішли вчитися до школи у новому навчальному році. На даному етапі з села виїхали чотири сім'ї. Ми, в свою чергу, надали машини, щоб допомогти в переїзді. У Лощинівці ніхто з них не залишиться – самі розуміють, що жити там не зможуть».
Сьогодні посилені наряди одеської поліції, які відправляли для стабілізації ситуації після погромів, вивели з Лощинівки. Про це повідомив начальник Одеського обласного управління поліції Гіоргі Лорткіпанідзе. Між тим, місцеві мешканці організували загони самооборони, побоюючись помсти циган за погроми своїх осель.
На допомогу жителям Лощинівки зголосилися й активісти громадянського корпусу «Азов». У публічній заяві представник «Азова» пообіцяв за необхідності залучити додаткові сили.
Олександр Новосельський заявив: «Сюди приїдуть і 200, і 300 осіб, якщо буде потрібно. Можете на нас розраховувати».
Про це повідомили 31 серпня в київському часописі «Сегодня».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів