Львівські РАГСи почали давати шлюби та розлучати через інтернет (відео)

13:20 22 вересня 2015 р.

Фото до новини

Уже одна пара у Львові скористалася можливістю подати заяву на шлюб через інтернет. Крім цього, з 10 вересня стало можливим: подавати через інтернет заяву на розлучення, розірвання шлюбу на підставі судового рішення, оформлення свідоцтва про народження дитини чи про смерть когось із родичів, змінювати ім’я, просити про повторне наданняи свідоцтва про розлучення чи шлюб, витяги з реєстру або внесення змін.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 22 вересня, під час прес-конференції на тему:
«Он-лайн реєстрація шлюбу та бізнесу – нові пілотні проекти львівської юстиції», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації Оксана Куманська-Нор.

- Зараз вже до цієї системи підключено десять РАГСів. Це є міський, Франківський, Галицький. Залізничний, Шевченківський, Личаківський у Львові, та у – Дрогобичі, Самборі, Стрию та Трускавеці, - каже вона.

Щоби одружитися чи розлучитися через інтернет, треба зайти на вебпортал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» http://dracs.minjust.gov.ua/ та зареєструватися там.

- На електронну адресу прийде логін і пароль. І заявник отримує доступ до заяв і форм, - пояснює Оксана Куманська-Нор.

Повертаючись до реєстрації шлюбу, то, за її словами, особи подають заяву або звернення щодо заяви.
- Маєте електронний підпис – подаєте заяву і завіряєте її ним. Не маєте – подаєте звернення про оформлення заяви. І за три дні, без черги, в призначену годину, приходите в РАГС з документами і особисто підписуєте вже готову сформовану заяву, - пояснює вона різницю.

За словами Оксани Куманської-Нор, електронний підпис можна виготовити у державному підприємстві «Національні інформаційні системи» (Львів, Зелена 149ю) або у Державній фіскальній службі (в податковій).

У цей же робочий день, коли буде надіслано електронну заяву, відповідальний працівник РАГСу розглядатиме документи і надасть відповідь нареченим про дату отримання свідоцтва про шлюб.

- Заява подається одна на двох. Заявники скріплюють свою заяву двома електронними підписами. Крім того, вони сплачують державне мито. Сканують паспортні дані. І коли наречені приходять забирати свідоцтво про одруження, то вони надають оригінали паспортів і підписуються у книгах в РАГСІ. А якщо цифрового підпису немає, то треба прийти з документами в РАГС, коли їм призначено прийти підписати заяву, - каже вона.

Але в будь-якому разі наречені повинні прийти в РАГС. Скан свідоцтва про одруження їм ніхто відправляти на пошту не буде.

Побоювання про можливий збій у системі і помилковий шлюб не тих, хто подавав заяви, представники управління юстиції спростували.

- Станом на сьогодні цей пілот працює в інших містах. І фактів, коли система одружила не з тими,  не було, - каже начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

За його словами, зараз є певні черги у РАГСах, тому що галичани бажають одружитися до посту.
- Звичайно, там немає таких черг, щоби з 5-ої ранку займали, - каже він.

За його словами, єдине, де може глючити програма, так це в частині розлучення. Проте він стверджує, що це не глюк, а так було задумано, щоби люди менше розлучалися.

- Особа, яка хоче розлучитися, 15 хвилин набирає свої персональні данні, потім 20 хвилин сканує різні документи, чекає, поки адміністратор прийме ці документи, і наприкінці система відповідає: «Ваше розлучення є неможливим, зверніться, будь ласка, через рік», - жартує Ярослав Жукровський. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів