Гданськ готовий прийняти 30 тисяч працівників зі Львова

13:51 24 квітня 2018 р.

Фото до новини

Польський Гданськ упродовж року готовий прийняти другу хвилю працівників зі Львова і загалом з України – 30 тисяч осіб. Про це «Щоденному Львову» повідомив директор Гданського управління праці («Gdański Urząd Pracy») Роланд Буднік.

Сьогодні, за словами Роланда Будніка, у Гданську та найближчих містах – Гдині і Сопоті - працює від 26 до 30 тисяч іноземців. З-поміж них українці становлять 95%.

- Найбільше затребуваними є IT-фахівці. 5 тисяч осіб могли би працевлаштувати вже цього місяця. Потребуємо також спеціалістів в інших галузях - будівництві й сфері послуг, - озвучує Роланд Буднік рейтинг пріоритетних напрямків.

Дефіцит кадрів у Гданську він пояснив трьома причинами: низьким рівнем народжуваності, виїздом 2 млн поляків за кордон на роботу та збільшенням кількості осіб пенсійного віку.

Для працевлаштування у Гданську українцям потрібне легальне проживання – віза чи  документи на постійне місце проживання.

- Ми знаємо, що у вас також бракує працівників. І знаємо, що наші працівники виїжджають на захід, щоб заробити більше, ніж тут. А ваші приїжджають сюди, аби заробити більше, ніж в Україні, - говорить Роланд Буднік.

Аргументами директора на користь трудової еміграції українців у Гданськ є географічна близькість (700 кілометрів від Львова. - «ЩЛ»), нове авіаційне сполучення лоукостом Wizz Air (переліт зі Львова триває 1 годину), відсутність мовного бар’єру, споріднені культура і ментальність.

За словами міського посадовця, середня зарплата у Гданську становить 2 тисячі злотих. Для фахівців IT-галузі ця цифра вдвічі більша - 4 тисячі злотих.

Щоб допомогти українцям інтегруватися в нові умови праці та побуту, міська влада Гданська в другій половині цього року планує запустити для них програми з перекваліфікації та додаткові курси польської мови. Зараз у Гданську працюють безкоштовні мовні студії при Центрі допомоги емігрантам, але вони не забезпечують потреби всіх охочих, розповідає директор управління праці.

Українці можуть також зареєструвати власні підприємства в Гданську, інформує Роланд Буднік. Наприклад, громадянин України, який отримав право побуту в Польщі і зареєструвався в управлінні праці, може отримати такі ж самі дотації, як і польський громадянин – 20 тисяч злотих для започаткування бізнесу. Ці гроші повертати не доведеться, якщо підприємець провадитиме задекларовану діяльність упродовж 12-ти місяців.

Директор порадив звертатися по допомогу у пошуку роботи безпосередньо до управління  праці, аби уникнути можливих шахрайств з оплати послуг у різноманітних посередників.

- Ми допоможемо безкоштовно. Без посередників. У нас є сайт з українською мовою, через який можна звернутися https://www.gup.gdansk.pl/, - наголосив Роланд Буднік.

Зокрема, на сайті є такі поради: «У разі сумнівів, перш ніж прийняти рішення про виїзд, перевірте свого роботодавця (можна, наприклад, зв’язатися з ним по телефону і перевірити його фірму через інтернет-сторінку або в базі REGON www.stat.gov.pl/regon/ та KRS www.krs-online.com.pl

Якщо роботу іноземцеві надає агентство тимчасового працевлаштування, вона має бути в Державному реєстрі агенцій з працевлаштування.

Користування послугами нелегального посередника з працевлаштування може бути пов’язане з підвищеним ризиком. Після приїзду може виявитись, що умови роботи та оплати суттєво відрізняються від тих, що були раніше запропоновані. Наявність письмової угоди з посередником (або, щонайменше, його персональних даних) посилюють Вашу безпеку».

Сьогодні, за інформацією Роланда Будніка, найбільше українців працює у Вроцлаві. За ним ідуть Варшава, Познань і Гданськ.

Роланд Буднік додав, що українці є дуже добрими працівниками. На них немає скарг. Тож у Гданську хотіли би, щоб вони приїжджали в Польщу цілими сім’ями і почувалися там добре.

- На цьому нам залежить і будемо намагатися місто розвивати в цьому керунку,- наголосив директор управління праці Гданська.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів