Андрій Садовий має 22 непублічних радників, – Опора

12:32 11 листопада 2014 р.

Фото до новини

Львівська міська рада потрапила у категорію муніципалітетів з низьким рівнем публічності. І в рейтинговій шкалі міст Львів посів 11 місце з 24 обласних центрів.

Про це під час прес-конференції на тему «Індекс публічності місцевого самоврядування»  повідомила активіст ГМ «Опора» Ірина Швець. За її словами, порівнюючи з минулим роком, публічність Львова та Львівської міської ради опустилася з 61 відсотка до 49.

Публічність Андрія Садового як міського голови Львова, цього року було оцінено у 50 відсотків. Хоча минулого року він був набагато відкритішим, але все одно недостатньо.

Серед основних негативів у категорії "непрозорості" варто виокремити те, що на сайті ЛМР немає інформації про радників міського голови. Хоча таких радників є аж 22. Але ніхто не знає, хто вони і чим займаються.

- Так само у вільному доступі немає основних програмних документів міста. Фактично це ті документи, які визначають розвиток міста на кілька років. А міський голова, як головна особа міста, повинен забезпечити їх оприлюднення для всезагального огляду, - зазначила Ірина Швець.
Тобто, ці документи нібито є на  сайті. Але знайти їх можна тільки, якщо знаєш номер рішення та хто його прийняв. А за прямим лінком лежать старі документи.

- Так само болючим питанням є неактуальний Статут міста, - каже активістка «Опори».
До непрозорості Андрія Садового зарахували і  те, що в його графіку для спілкування з громадськістю виокремлено лише чотири години на місяць.

Також міський голова Львова не любить звітувати на відкритих зустрічах, куди може прийти будь-який мешканець міста. Натомість він полюбляє закриті звіти на зустрічах з окремими представниками громадськості та духовенства.

Найвідкритішими у Львові є виконавчі органи – 56 відсотків. Хоча і цей відсоток дуже низький.
Депутати Львівської міської ради цього року, як і минулого, за висновками експертів, не прагнуть до публічності. Хоча мають для цього всі умови.
Натомість найпублічнішими муніципалітетами цього року, як і минулого, було визнано міські кради Івано-Франківська та Вінниці.

Довідка.

Індекс публічності – це інструмент, який дозволяє зусібіч оцінити та порівняти між собою рівень прозорості та відкритості і підзвітності муніципальних інституцій. Публічність базується на принципі прозорості, відкритості та підзвітності. Принцип прозорості – це процес оприлюднення місцевою владою за власною ініціативою вичерпної та актуальної інформації про себе. Принцип відкритості – означає процес надання максимального доступу до інформації, яка є у розпорядженні муніципалітету. Принцип підзвітності – процес систематичного інформування громадкості про результати та ефективність роботи інституцій.
Під оцінку підпадали міський голова, виконавчі органи і депутати місцевої ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів