Завтра на Львівщині о 12.00 – попереджувальний страйк (відео)

14:52 12 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: zakarpattya.net.ua

Його мета – продемонструвати, що «ідеї Майдану підтримують мільйони».


Відео: Дивись Інфо

Про це куратор Всеукраїнського страйкового комітету Ігор Самардак повідомив 12 лютого під час прес-конференції, присвяченій створенню страйкомів для проведення Всеукраїнського страйку. Він розповів також: «Це – загальноукраїнський політичний страйк, на нього є мандат від усіх опозиційних сил. Аби у влади не складалась думка, що ідеї Майдану підтримують тільки ті, хто бере участь у якихось акціях. Страйк, невиконання трудових обов’язків, дасть змогу висловити свою позицію і тим, хто не має змоги поїхати на Майдан». 

За словами Ігоря Самардака, «страйк є політичним, його вимоги такі самі, які сформував Майдан, тому він є відкритим для всіх учасників спротиву, всіх політичних партій, всіх громадських організацій та підприємств». Куратор Всеукраїнського страйкового комітету повідомив також, що вимоги попереджувального призупинення роботи – ті ж, що й у Євромайдана – звільнення заручників, покарання силовиків, відповідальних за побиття людей, новий уряд та конституційна реформа.

В інших областях України страйк проходитиме з 11:00 до 12:00, натомість у Львові він відбудеться 13 лютого о 12.00. Активісти закликають працівників прийти о цій годині до будівлі Львівської міськради на площі Ринок або вийти на вулиці біля робочих місць і не працювати впродовж годин.

У разі невиконання вимог страйкарів, за словами Ігоря Самардака, «страйк і далі буде продовжувати свою роботу», а наступним кроком стане безстроковий страйк. Куратор Всеукраїнського страйкового комітету додав: «Уже зараз підтримку страйку висловила Рада Майдану, Правий сектор, Комітет підприємців Львівщини, Самооборона, Вільні профспілки та Об’єднання профспілок Львівщини. Також закликаємо громадські організації, політичні сили, підприємців та студентство долучатися до страйку», - 

Своєю чергою, координатор страйкового комітету Штабу національного спротиву у Львівській області Андрій Соколов зазначив: «Страйк – це добровільне припинення роботи з метою тиску на роботодавця для досягнення певних цілей, у зв’язку з тим, що страйк має політичний характер, слід розуміти, що чинне трудове законодавство не регулює проведення страйків і акцій протестів за політичними вимогами. Отже не слід покликатися на норми трудового законодавства, процедура йде виключно у руслі громадянських конституційних прав».

Окрім загальних вимог, які висувають страйкарі, організатори акції вважають за потрібне підкреслити, що посада міністра внутрішніх справ має перейти до опозиції для уникнення потенційних злочинів та порушення прав та свобод громадян. Втім, за словами Соколова, слід розуміти, що такі страйки можуть шкодити лише самим страйкуючим, а не тим, на кого вони спрямовані, тому що страйки, які паралізують роботу підприємства не несуть загрози політичному режиму.

Соколов переконаний: «У нашому випадку малоймовірно, що працівники державних установ наважаться на страйк. За таких умов єдиним виходом є «зовнішнє» блокування роботи цих установ. В цьому разі страйк працівників нежержавної сфери можна використовувати для вивільнення людської енергії з метою чисельної блокувальної дії».

Натомість прес-служба партії «УДАР» повідомляє в середу, що в Києві до попереджувального страйку, який відбудеться 13 лютого, готові приєднатися понад 100  середніх і малих підприємств та організацій. Про це заявив на прес-конференції голова столичного страйкому Юрій Крикунов.

Він також нагадав, що під час минулого Віче лідер «УДАРу» Віталій Кличко закликав всіх українців приєднатися до попереджувального страйку 13 лютого о 12.00, а також пояснив: «Страйк – це ще один спосіб привернути мирним шляхом увагу влади то тих проблем, які існують в країні. Тому ми закликаємо кожного киянина  проявити свою громадянську позицію та взяти участь в попереджувальному страйку».

Страйк відбуватиметься протягом  години. Крикунов зазначив, що впродовж цього часу учасники страйку мають залишатися на своїх робочих місцях, але не виконувати роботу. Голова столичного страйкому запевнив: «Це не порушуватиме жодних законів. Той, хто приєднається до страйку не може бути звільнений на підставі того, що відсутній на робочому місці. Звільнити можна у випадку, якщо людини немає на робочому місці понад 3 години».

Юрій Крикунов наголосив, що серед вимог – притягнення до відповідальності замовників і виконавців злочинів проти громадянського протесту. Крім того, МВС має вивести з Києва свої спецпідрозділи, а також провести люстрацію.

Голова столичного страйкому додав: «Співробітники «Беркуту», «Ягуара» чи «Омеги» мають бути відправлені у місця своєї постійної дислокації, щоб там забезпечувати охорону правопорядку».

Серед інших вимог – повернення до Конституції 2004 року, формування технічного уряду та покарання винних у катуванні людей. Юрій Крикунов підкреслив: «Якщо вимоги страйкарів не будуть почуті, то Всеукраїнський страйк стане безстроковим». Він також наголосив, що за, попередніми оцінками, в страйку візьмуть участь щонайменше 50 тисяч осіб.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів