Верховна Рада оголосила всеукраїнську часткову мобілізацію (відео)

11:30 17 березня 2014 р.

Фото до новини

За відповідне рішення проголосували 275 народних депутатів.


Відео: 5 канал

Народні депутати ухвалили законопроект № 4466 «Про затвердження указу Президента України «Про часткову мобілізацію», в якому йдеться: «У зв'язку з різким ускладненням внутрішньополітичної обстановки, втручанням Російської Федерації у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі та відповідно до пунктів 1, 17, 20 частини першої статті 106, статті 112 Конституції України постановляю: оголосити та провести часткову мобілізацію», 

Згідно з документом, мобілізація повинна пройти на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, м. Києва.

В указі також мовиться: «Мобілізацію на території АР Крим та міста Севастополя здійснити з числа громадян, які в добровільному порядку висловили бажання бути призваними на військову службу, у тому числі шляхом прибуття до військових комісаріатів, військових частин».

Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності цим указом. За словами доповідача по даному законопроекту – секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Парубія, в першу чергу до Збройних сил України буде мобілізовано 20 тисяч громадян, в Національну гвардію – ще 20 тисяч осіб.

Також указом доручається СБУ, начальнику управління Державної охорони України, голові Служби зовнішньої розвідки України, вищому командуванню Національної гвардії України, керівникам центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування України, Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту, перевести підпорядковані військові формування України, Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на організацію та штати воєнного часу. В указі також йдеться:«Призов військовозобов'язаних, у тому числі резервістів, та поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву».

Верховна Рада також доручила місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування організувати та забезпечити в установленому порядку:

– своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

– виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів.

Кабінет міністрів України повинен забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов'язаних з оголошенням та проведенням часткової мобілізації. Цей указ набирає чинності після його затвердження Верховною Радою України.

Про це повідомляє сьогодні, 17 березня, «РБК-Україна». Натомість «iPress.ua» цитує в понеділок  секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Парубія, який, зачитуючи з трибуни Верховної Ради указ про часткову мобілізацію в Україні, пояснив: «Необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію «обумовлена загостренням суспільно-політичної ситуації на Кримському півострові, неприхованою агресією, захопленням російською стороною частини території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів