Верховна Рада надала статус учасника бойових дій воїнам-добровольцям (відео, оновлено)

21:44 7 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: firtka.if.ua

Парламент надав статус учасника бойових дій добровольцям і членам добровільних батальйонів та формувань, які беруть участь в АТО.

Парламент надав статус учасника бойових дій добровольцям і членам добровільних батальйонів та формувань, які беруть участь в АТО. Це передбачено змінами до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№1688), 

«За» це рішення проголосувало 274 депутати. Закон також забезпечує  право на встановлення статусу інваліда війни тим громадян України, які  стали інвалідами внаслідок поранень, одержаних під час  АТО, а  також членам  сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Про це інформує сьогодні, 7 квітня, телеканал «Еспресо.TV». Натомість «Телеканал «112 Україна» повідомив у вівторок:

«Верховна Рада підтримала проект закону №1688 «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (про статус осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України»). За відповідне рішення проголосували 234 депутати.

Як заявив глава комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, даний законопроект чітко впорядковує кількість осіб, які мають право на отримання статусу учасника бойових дій, учасників війни й інвалідів війни. Так, законопроектом №1688 пропонується усунути прогалини чинного законодавства і розширити категорії осіб, що мають право на встановлення статусу учасника бойових дій, учасника війни та інваліда війни.

Законопроектом пропонується надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції в період її проведення, за умови, що в подальшому ці формування були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України або Національної гвардії України. Крім того, пропонується визнати учасниками бойових дій осіб з числа військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО».

Своєю чергою, на сайті «Радіо Свобода» повідомляється сьогодні, 7 квітня:

«Парламент дозволив студентам, аспірантам та докторантам за бажанням повертатись із АТО у мирне життя. Окрім того, визначив, хто саме надалі зможе отримати статуси учасника бойових дій, учасника та інваліда війни. Найдражливішим для депутатів стало рішення, чи надавати такі статуси добровольцям, які так і не погодились увійти до Збройних сил.

Студенти денної форми навчання, а також аспіранти та докторанти, за бажанням, можуть припинити військову службу та повернутись до мирного життя. Таке рішення ухвалив парламент, прописавши зміни до закону, що регулює військовий обов’язок. За це в першому читанні проголосували 244 депутати.

Хоч ухвалений у липні закон і передбачає, що справа студентів – вчитись, а не воювати, утім близько 60 людей все ж мобілізували до того часу. Про це розповів депутат Володимир Литвин, коментуючи зміни.

Водночас, за бажанням вони можуть продовжити службу. «Тому пропонується ухвалити рішення: якщо добровільно бажають продовжити навчання, тобто залишити службу – щоби було таке право в Міністерства оборони і Генерального штабу», – заявив він.

«Добре, що студентам дають змогу обирати, де їхнє місце – в аудиторії чи на фронті», – вважає депутат Михайло Гаврилюк. На його думку, остання хвиля мобілізації відбувається як заплановано, тож увага парламентарів більше зосереджена на тому, щоби чітко прописати саме нюанси демобілізації військових.

«Кому пора призиватись, або хто був звільнений у запас – їх зараз викликають і призивають. А зараз ми ухвалюємо такі закони, згідно з якими люди звільнятимуться від призову до армії», – прокоментував Гаврилюк. Подібний вибір надали і тим мобілізованим, у яких на утриманні перебувають діти-інваліди першої або другої групи, які не досягли 23-річного віку. 

Добровольці, що вступили до армії, отримають статус учасника бойових дій

Верховна Рада також надала пільги та соціальний захист добровольцям у зоні АТО. Водночас, чітко окреслила коло осіб, які мають право на статус учасника бойових дій, а також учаснику війни та інваліда війни. Зокрема, вперше прописали, що такі статуси можуть отримати і добровольці.

У першу чергу, це стосуватиметься тих чоловіків, що свого часу без мобілізації пішли на фронт, утім згодом увійшли до складу регулярної армії. Про це заявив голова комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков.

Окрім того, додає він, статус учасника бойових дій більше не можуть отримувати цивільні особи. Передбачається, що громадяни та організації, які безпосередньо допомагають армії на фронті, можуть отримати статус учасника війни – кількість пільг менша.

«Учасниками бойових дій будуть лише ті, хто воювали. Одним словом, ті, хто був із зброєю в руках», – додав Третьяков.

Дражливим питання для парламентарів стало набуття статусу тими добровольцями, що так і не погодились увійти до Збройних сил і воюють самі по собі. За словами Третьякова, «по-людськи всі розуміють, що вони заслуговують на пільги від держави, яка у злиднях».

Утім, врешті вирішили, що статус отримають ті з добровольців, хто не вступив до лав армії, утім загинув чи отримав інвалідність, захищаючи Україну. Згодом у кулуарах депутат Юрій Шухевич коментував журналістам, що подібні нюанси держава мала врегулювати, на його думку, вже давно.

Першими ж на фронт пішли саме добровольці, а не офіційні силові структури. Як наслідок, додав він, люди, що захищають Україну, змушені доводити, що гідні пільг від держави».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів