В Україні треба створити швейцарську модель оборони – озброїти народ, – офіцер (відео)

13:07 20 квітня 2016 р.

Фото до новини

«Україна повинна озброїти свій народ, повернути ядерний потенціал та вступити в НАТО», – військовий експерт.


Відео: Львівський прес-клуб

Україна має три шляхи виходу з ситуації, в якій зараз перебуває. Це – відновлення ядерного потенціалу, вступ до НАТО або озброєння всього народу, так званий, швейцарський варіант.  При цьому останній – найшвидший і найдієвіший. 

Таку думку сьогодні, 20 квітня, під час дискусії на тему:

«Який захист – політичний і військовий – може отримати Україна з інтеграцією в НАТО?», що відбулася у Львівському-прес-клубі, висловив  голова ЛОО «Спілка офіцерів України» Петро Костюк. 

Інакше, на його думку, та за найгіршими прогнозами, Україна, як держава, може втриматися до закінчення цього року. А далі можуть початися досить неприємні для української державності процеси. 

- Сьогодні в Брюсселі засідає комісія НАТО-Росія. Вона не збиралася з червня 2014 року. Зараз керівництво НАТО вважає, що все таки треба вести переговори з росіянами. І одне з питань, яке будуть обговорювати, стосується України. Вчора була така ж комісія – НАТО-Україна. НАТО цікавило, які шляхи впливу бачить Україна на Росію, щоби Росія почала виконувати Мінські угоди. Засідання обидвох комісій – це підготовка до саміту НАТО в Варшаві в липні цього року, - каже він. 

Офіцер запасу  вважає, що потрібно на міжнародних рівнях пам’ятати про Будапештський меморандум. 

- Тоді ядерний потенціал України був більший, ніж Франція, Китай та Велика Британія разом. І тоді Росія, яка є зараз стосовно України агресором, США та Великобританія підписали багатосторонню угоду щодо гарантії недоторканості кордонів, збереження державності та територіальної цілісності України. А Китай та Франція, на рівні урядів, підтримали це в односторонньому порядку. П’ять постійних членів Ради безпеки ООН заявили, що коли Україна віддасть свою ядерну зброю, ніяких зазіхань на її територіальну цілісність не буде. Але ми бачимо, що – анексований Крим та йде війна на Донбасі, але навіть консультацій в такому форматі не відбулося, - нагадує Петро Костюк. 

За його словами, тієї допомоги, яку отримує Україна як санкції, - недостатньо. Треба постійно нагадувати про невиконання домовленостей Будапештського меморандуму у світлі договору про нерозповсюдження ядерної зброї. 

- Як після того, коли Україні не надали гарантовану допомогу, закликати інші країни відмовитися від ядерної зброї чи її не розробляти? – риторично запитує офіцер. 

На його думку, Україна зараз повинна повертати собі ядерну зброю. Хоча це - довгий і складний шлях. Але – можливий. 

Наступний варіант – вступ в НАТО. Але це теж досить тривалий процес. Петро Костюк нагадав, що поляки переходили на стандарти Північноатлантичного альянсу впродовж шести років. 

За його словами, зараз понад 60 відсотків українців виступають за входження України в НАТО. Можливо, така цифра пов’язана з тим, що цього разу не запитують думку мешканців Криму та Донбасу. І  саме тому варто провести референдум з цього питанням – чи варто Україні вступати в НАТО. 

- Навіть якщо спрогнозувати найгірший варіант, що на виборах переможе Опблок, і вони виступлять проти НАТО, то референдум покаже інше. 

Проте, найкращий і швидший шлях збереження України – створювати таку систему оборони, як в Швейцарії, тобто озброювати весь український народ. 

- Щоби противник знав, що навіть перемігши у війні, він не зможе закріпитися на цій території, бо буде шалений опір. Ви знаєте за досвідом Другої світової війни, що німці не ввійшли в Швейцарію саме тому, що швейцарці готові були воювати, - каже він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів