В Одесі тривають криваві сутички (трансляція, відео)

19:10 2 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/vitaliy.umanets/photos

Як повідомляє в п’ятницю місцеве видання, за неофіційними даними, там уже троє загиблих.


Відео: Віталій Уманець

 

 

Унаслідок сутичок між проросійськими активістами та учасниками маршу «За єдину Україну» постраждало кількадесятк осіб. Про це з посиланням на очевидців інформує сьогодні, 2 травня, місцеве видання «Думская».

За неофіційними даними, загиблих – троє. Очевидці розповідають, що перший загиблий помер від кульових поранень, завданих з автоматичної зброї.

На вулиці Преображенській, де він помер, вже лежать квіти. Постраждалі є з обох сторін, а також серед журналістів і правоохоронців.

Наразі проросійських активістів заблокували в  районі Грецької площі з трьох сторін – Дерибасівської, Буніна та Преображенської. На місці подій присутня міліція, бійці Внутрішніх військ, медики і рятувальники.

Обидві сторони дуже швидко зводять барикади зі сміттєвих контейнерів і парканів, не припиняючи  закидати опонентів бруківкою, «коктейлями Молотова». Періодично чутні вибухи.

Проукраїнським мітингувльникам вдалось захопити пожежну машину. Вони встановили на ній український прапор і з її допомогою намагаються прорвати барикади проросійських агресорів. Згодом проросійські активісти провели контратаку, відбили у противників пожежну машину і зірвали з неї український прапор.

Приблизно о 18:00 сутички спалахнули з новою силою. За словами очевидців, поранено п'ятеро співробітників міліції, які захищали нападників на учасників маршу за єдність України.

Їм надають медичну допомогу на місці. Заступник голови Одеського обласного управління внутрішніх справ Дмитро Фучеджі поранений в руку.

Журналісти повідомляють про те, що у агресивних проросійських активістів з'явилася зброя, в тому числі й автомати.

Натомість УНІАН інформує в публікації «В Одесі поновилося зіткнення сепаратистів і прихильників єдності України»:

«В Одесі після тимчасового затишшя поновилося зіткнення прихильників єдності України і сепаратистів. Як передає кореспондент УНІАН, зараз в центрі міста, в районі Грецької площі - стріляють.

Як повідомив УНІАН один з активістів Євромайдану, у сепаратистів є травматична і вогнепальна зброя, в тому числі – автоматична. За його словами, активісти Євромайдана виявили недалеко від місця зіткнення машину сепаратистів з держномерами Донецької області, в якій знаходилася вогнепальна зброя. 

На землі – багато стріляних гільз, по колу площі майданівці вибудували барикади зі сміттєвих контейнерів, а також з літніх пластикових меблів, що стоять на вулицях біля літніх кафе. Зараз протиборчі сторони закидають один одного камінням, з боку антимайданівців летять «коктейлі Молотова». Кілька пляшок із запальною сумішшю потрапили на балкон житлового будинку і загорілися.

Фанати заволоділи пожежною машиною, яку використовують в якості захисту, сепаратисти активно закидають її «коктейлями Молотова». Прихильники єдності України періодично скандують: «Україна!», їхні опоненти: «Росія!».

До євромайданівців приєднуються випадкові перехожі, які почули, що вони співають Гімн України. Багато поранених – травми голови, опіки, переломи. Людей відвозять машини швидкої допомоги.

«Міліція дозволила проросійським напасти на нас і стріляти в нас. Хоча могла запобігти зіткненню, тим більше, про наш мирний марш всі були оповіщені завчасно», – сказав один з фанатів ФК «Чорноморець». 

Як повідомили УНІАН у відділі зі зв`язків з громадськістю Головного управління МВС в Одеській області, в зіткненні беруть участь з одного боку – фанати одеського і харківського футбольних клубів, а також активісти Євромайдану, з іншого – прихильники РФ. «Під час протистояння використовувалося каміння, коктейлі Молотова і вибухові пристрої. Міліції вдалося розділити живою стіною і припинити протистояння. На місці події працює слідчо-оперативна група. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ч.2 ст.294 (Масові заворушення) Кримінального кодексу України... Потім почалося протистояння в районі Грецької площі», – повідомили у відділі.

У відділі додали, що в результаті зіткнення одна людина отримала вогнепальне поранення в праву легеню. Потерпілому була викликана швидка медична допомога, до приїзду якої він помер.

Як повідомляв УНІАН, у центрі Одеси відбуваються зіткнення між учасниками маршу за єдину Україну і прихильниками Росії.

На Соборній площі зібралися фанати футбольних клубів «Чорноморець» (Одеса) і «Металіст» (Харків), щоб пройти маршем до Центрального парку культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка, де на стадіоні «Чорноморець» має відбутися матч. До них приєдналися звичайні громадяни. У руках багатьох були прапори України, фанати одягнені в кольори своїх команд.

Після виконання гімну України колона тільки почала рух, як із боку Олександрівського проспекту з`явилися молодики в масках і з бітами. Полетіли шумові гранати, почалися зіткнення, в яких беруть участь кілька тисяч чоловік.

Люди розбирають тротуарну плитку, розбивають на частини і кидають один в одного. Гримлять вибухи, чутно звуки, схожі на постріли. Кілька кордонів міліції розділили опонентів, але камені та гранати продовжують летіти через їхні голови, все в диму.

Уже є більш як 10 постраждалих, окривавлених людей виводять з натовпу. Періодично звучать вигуки: «Україна!», «Слава Україні!», «Смерть ворогам!» тощо.

На місце прибув начальник міліції громадської безпеки Головного управління МВС в Одеській області Дмитро Фучеджі».

Як повідомляв «Щоденний Львів», в Одесі «тітушки» напали на ходу патріотів України, внаслідок сутичок між ними загинув учасник маршу за єдину Україну, міліціонери кидали у патріотів України світлошумові й газові гранати – про це повідомив у п’ятницю громадський активіст Віталій Уманець.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів