Упродовж ночі в Києві тривали сутички (чотири відео)

09:47 20 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Протестувальників поливали водою попри те, що температура повітря була близько -9°.


Відео: 5 канал

Упродовж ночі на вулиці Грушевського у Києві з боку учасників протесту в правоохоронців летіло каміння та коктейлі Молотова. Правоохоронці, у свою чергу, відповідали світлошумовими гранатами й гумовими кулями.

Людей також поливали водою, при цьому температура повітря була близько -9°. За даними МВС України, мітингувальники на Грушевського спалили чотири службових автобуси внутрішніх військ та дві вантажівки.

Повідомляється про поранених з обох сторін. Зокрема вночі під час сутичок на вулиці Грушевського у Києві було поранено і коменданта Майдану, опозиційного депутата від «Батьківщини» Андрія Парубія. 

«У мене поранена рука, кілька осколків у нозі. На руці рвана рана», - повідомив депутат виданню «Українська правда» в ніч на понеділок, 20 січня. За його словами, під час сутичок постраждали близько 30-40 людей.

Як повідомили в управлінні зв'язків з громадськістю МВС України, у Києві під час масових заворушень у неділю увечері, 19 січня, постраждали більше 70 правоохоронців, з них 49 госпіталізовано. У потерпілих, як передає агентство «Інтерфакс», діагностовано закриті черепно-мозкові травми, переломи, отруєння невідомими речовинами.

Як повідомив «5 канал», уночі правоохоронці роздягли, побили, а потім обстрілювали гумовими кулями двох будівельників у той час, коли ті бігли через барикади до протестувальників. Потерпілі розповіли журналістам, що працівники міліції вигнали їх з кімнати, де вони спали, роздягли та побили.

Вимога зі США

США закликали закликали владу та опозицію в Україні до стриманості, а також до діалогу. «Ми глибоко занепокоєні сьогоднішнім насильством на вулицях Києва і закликаємо усі сторони до негайної деескалації ситуації», - заявила речниця Ради національної безпеки Кейтлін Гайден увечері в неділю, 19 січня. Вона також закликала українську владу скасувати нещодавно ухвалені «антидемократичні» закони, вивести правоохоронців з центра Києва та почати діалог з опозицією. Водночас Гайден звернулась до опозиції з вимогою знову повернутись до мирних протестів.

Із занепокоєнням спостерігають за розвитком подій в Україні і в ЄС. Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський закликав учасників протистоянь у Києві не загострювати і без того складну та небезпечну ситуацію. «Атака міліції може дати привід тим, хто не хоче політичного розв'язання кризи», - зазначається в коментарі Томбінського. До розсудливості закликав українців і міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг. Насильство - це не рішення, написав він у Twitter в неділю ввечері.

Комісія з врегулювання кризи

Як очікується, в понеділок має стати до роботи спеціальна комісія з врегулювання кризи. У неділю ввечері Віктор Янукович повідомив про готовність піти на діалог з опонентами. Він доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Андрію Клюєву створити робочу групу за участі представників уряду, міністрів та президентської адміністрації для розгляду питань з врегулювання політичної кризи. Перед тим, як стало відомо про це рішення, з Януковичем в Межигір'ї зустрічався лідер опозиційної партії УДАР Віталій Кличко.

Новину про готовність української влади піти на переговори з опозицією вже привітав керівник зовнішньополітичного відомства Швеції Карл Більдт. «Я вітаю оголошення в Києві про переговори для залагодження політичної кризи. Але рішення можливе лише тоді, коли не буде репресій режиму», - написав Більдт на своїй сторінці у Twitter.

Про це повідомляє сьогодні, 20 січня, Українська служба «Deutsche Welle».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів