У неділю насправді відбулася не антитерористична операція, а, радше, розвідка боєм, – експерт

00:10 14 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН.ua

Такого висновку дійшов за підсумками 13 квітня керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор групи «Інформаційний Опір».

Ситуацію на сході України керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор групи «Інформаційний Опір» Дмитро Тимчук прокоментував пізно ввечері в неділю на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» так:

«Те, що сьогодні було гучно названо «антитерористичною операцією» у Слов'янську, по сут, не було нею. Не були проведені антитерористичні заходи, єдині за метою й задумом. 

«Силовики» продемонстрували, радше, розвідку боєм, яка  викликає дуже критичне ставлення до неї. Головна проблема на сьогодні полягає у відсутності керованості структурними підрозділами місцевих правоохоронців.

Раніше група «Інформаційне Опір» визначила частину лояльних владі співробітників МВС в Донецькій області в 30% (відповідно, 70% – саботажники або виступають на боці екстремістів). На даний момент група дійшла висновку, що наші оцінки лояльних владі правоохоронців були завищені.

Простіше кажучи, в середовищі місцевих співробітників МВС - повальний саботаж і зрада. Сьогодні ми отримали інформацію про те, що деякі з лідерів груп сепаратистів віддавали накази своїм підлеглим не стріляти в місцевих міліціонерів – мовляв, це «свої».

За нашими даними, в «обробці» міліції агентура спецслужб РФ і екстремісти оперують в основному тим фактом, що український міліціонер отримує на місяць 300 доларів, тоді як у сусідній Ростовській області рядовий співробітник російської поліції отримує 1 200 доларів. Цим і викликається бажання зрадників стати «частиною Росії».

Найбільш лояльними української влади та патріотично налаштованими є частини і підрозділи Збройних сил України. Вони також будуть залучені до проведення антитерористичної операції.

Однак, відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом», їх застосування і повноваження в таких операціях дуже обмежені. Таким чином, нині оголошений керівництвом МВС набір добровольців у формовані регіональні підрозділи для протистояння екстремістам – схоже, єдиний вихід. 

На жаль, не залишається часу для відпрацювання злагодженості цих підрозділів. Залишається сподіватися на досвід військовослужбовців запасу, які, за ідеєю, повинні скласти їх кістяк, а також на те, що їх керівництво буде здійснюватися кадровими офіцерами.

У Дніпропетровську місцеві патріоти в тісній взаємодії з міською владою створили полк самооборони для захисту міста від проникнення груп екстремістів. Полк складається з 15 сотень, зараз контролює дев’ять блок -постів на в'їздах в місто.

«Участь» місцевої міліції в такій діяльності городян полягала в тому, що міліціонери зібрали з командирів на блок-постах пояснювальні записки про те , з якою метою створені блок-пости. На цьому «співпрацю» закінчилося.

Водночас, антитерористична операція тільки починається. Екстремістам висунуто ультиматум до ранку понеділка скласти зброю. Початку основних подій очікуємо завтра.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів