Тісні відносини Будапешта з Пекіном становлять загрозу безпеці - посол США

16:09 10 травня 2024 р.

Фото до новини

Угорська опозиція також бачить загрози національній безпеці у зв’язку з візитом китайського лідера.

«Ніхто не каже, що Угорщина не повинна вести справи з Китаєм, ми також ведемо справи з Китаєм», — сказав посол США в Будапешті Девід Прессман у четвер, 8 травня, якого цитує 444.hu, пише DailyLviv.com.

«Але те, як уряд Угорщини веде відносини з Китаєм, свідчить про те, що Угорщина не дбає про власну безпеку та безпеку своїх союзників», – додав дипломат.

Прессман, який коментував візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до Угорщини з середи, звернув увагу насамперед на «включення проблемних китайських технологій у її критичну інфраструктуру».

Читайте також: «Тривало і предметно». Зеленський поговорив з Орбаном

У четвер, 9 травня, Орбан підписав майже 20 двосторонніх угод із Сі; найважливіші з них стосуються інфраструктурних проєктів. Також Будапешт розширить співпрацю з Китаєм у сфері атомної енергетики.

У п’ятницю, 10 травня, міністр економічного розвитку Мартон Наґи оголосив про співпрацю між китайською Huawei та угорською компанією 4iG, лідером телекомунікаційних послуг в Угорщині. Кілька років тому світовий гігант побутової електроніки з Китаю визнаний загрозою національній безпеці США.

Угорська опозиція також бачить загрози національній безпеці у зв’язку з візитом китайського лідера. Тімеа Сабо, депутатка від партії «Діалог», звернулася до Офісу із захисту суверенітету – суперечливого органу, який нещодавно створив уряд Орбана для боротьби з опозицією.

Будапешт послідовно виступає проти дій Європейського Союзу, які перешкоджають економічній співпраці між Європою та Китаєм. Йдеться насамперед про сектор електромобілів, у розвиток якого в Угорщині Пекін за останні роки вклав багато мільярдів доларів.

Водночас Орбан відкрито підтримує Дональда Трампа, який протистоятиме Джо Байдену на виборах президента США в листопаді. Під час свого президентства Трамп проводив конфронтаційну політику щодо Пекіна.

Востаннє Сі був в Угорщині в 2009 році, перш ніж він обійняв керівну посаду в КНР. Цьогоріч обидві країни відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів