Росія відмовилася звільнити народного депутата Надію Савченко попри визнання в ПАРЄ її імунітету (+відео)

15:48 26 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: novostimira.com.ua

Керівник російської делегації в ПАРЄ заявив у понеділок, що РФ «має свій погляд на регламент Парламентської асамблеї Ради Європи та не вважає, що на Надію Савченко поширюється дипломатичний імунітет».


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

Інтернет-видання «Європейська правда» передало сьогодні, 26 січня, в повідомленні «Бюро ПАРЄ визнало Савченко та погодилося наділити її імунітетом, – джерело»:

«Керівний орган Парламентської асамблеї Ради Європи, бюро ПАРЄ, на засіданні в понеділок більшістю голосів ухвалило рішення про те, щоби визнати імунітет народного депутата Надії Савченко. Про це кореспондента «Європейської правди» в Страсбурзі повідомило джерело у складі Бюро.

Співрозмовник зазначив, що засідання цього органу, як і зазвичай, проходило в режимі «не для розголошення». «Більшістю голосів було ухвалено рішення про те, що асамблея визнає повноваження Савченко попри те, що вона перебуває в ув’язненні і не може з’явитися до Страсбургу для особистої присутності на засіданні», – переказав рішення співрозмовник «Європейської правди».

«Далі справа передається у регламентний комітет асамблеї, який визнає, що Савченко як депутат ПАРЄ має міжнародний імунітет. І далі вже справа піде», – додав він. 

Представник ПАРЄ також нагадав, що у асамблеї є досвід вирішення схожої проблеми – в 2001 році такий механізм дозволив звільнити молдавського військовополоненого Ілію Ілашку. Він з 1993 року перебував у придністровській в’язниці (де-факто – під контролем Росії), і лише після того, як Ілашку надали громадянство Румунії, обрали румунським сенатором і в 2000 році включили його до делегації в ПАРЄ, вдалося звільнити заручника.

«Це тривалий процес, але він може призвести до успіху», – зазначив співрозмовник «Європейської правди».

Інтернет-видання «Європейська правда» передало також сьогодні, 26 січня, в повідомленні «Президент ПАРЄ: тепер Росія зобов'язана звільнити Савченко 26 січня»:

«Бюро парламентської асамблеї Ради Європи дійсно ухвалило рішення про те, що Надія Савченко матиме міжнародний імунітет, який зобов’язує РФ звільнити її. Про це повідомила на прес-конференції в Страсбурзі президент ПАРЄ Анн Брассер, передає кореспондент «Європейської правди».

«Сьогодні відбулося засідання Бюро ПАРЄ (керівного комітету). Зокрема, ми вивчили і обговорили те питання, що Надія Савченко не змогла прибути до Страсбургу», – повідомила вона, підтвердивши дані джерел «Європейської правди».

«Правила ПАРЄ стверджують, що на членів асамблеї поширюється імунітет. Всі ми маємо не лише недоторканість на період сесії (у Страсбурзі), але також повинні мати імунітет, необхідний для відвідання сесії. Тобто країна (Росія) має знати всі обмеження для поїздки депутата на засідання», – пояснила Брассер.

«Тож якщо однин з депутаті перебуває за гратами, він має бути звільнений владою, яка його утримає», – уточнила вона.

Анн Брассер додала, що формально таке рішення ще не ухвалене, його має ухвалити регламентний комітет, в який спрямована пропозиція Бюро, однак президент ПАРЄ не має сумнівів, що необхідне рішення буде ухвалене.

«Ми сказали нашим російським колегам, що вони мають звільнити Савченко, якщо вони хочуть діяти у відповідності з нашими правилами (Ради Європи)», – наголосила Брассер».

Утім, все те ж інтернет-видання «Європейська правда» передало сьогодні, 26 січня, в повідомленні «Пушков: ми не звільнимо Савченко на вимогу ПАРЄ, ми розуміємо імунітет інакше»:

«Російська Федерація має свій погляд на регламент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та не вважає, що на Надію Савченко поширюється дипломатичний імунітет. Про це заявив глава комітету Держдуми у закордонних справах, керівник російської делегації в ПАРЄ Пушков на прес-конференції в Страсбурзі, передає кореспондент «Європейської правди».  

Як повідомлялося, раніше Бюро асамблеї ухвалило рішення про те, що на депутата ПАРЄ Надію Савченко поширюється міжнародний імунітет і Росія має звільнити її, дозволивши її участь в засіданні в Страсбурзі. Президент ПАРЄ заявила, що тепер Росія зобов’язана звільнити українського депутата.

«Ніхто не має наміру звільняти Савченко через таке трактування імунітету ПАРЄ. Я підкреслюю, мова про трактування. Ми вважаємо, що імунітет надається для здійснення депутатами своїх повноважень, а не для того, щоб зробити його недоторканним за злочини, вчинені в минулому», – прокоментував вимогу Страсбурга Пушков.

Він також зазначив, що РФ вважає обрання Савченко «дією, спрямованою на шкоду Росії». «Це вже використовується і буде використовуватися проти нас», - додав він

«Так можна дійти до абсурду, обираючи депутатами тих, хто підозрюється у скоєнні важких злочинів», – вважає російський депутат».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів