Російські диверсанти захоплюють на Донеччині адміністративні будівлі, – ЗМІ (відео)

19:40 12 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: lb.ua

Керівник Центру військово-політичних досліджень та «Інформаційого опору» Дмитро Тимчук пояснює: «Метою нинішніх акцій є захоплення якомога більшої кількості будівель місцевих органів влади і силових структур до 17 квітня, тобто до зустрічі в Женеві представників України, ЄС, США та Росії з врегулювання кризи в нашій країні».

Сьогодні, 12 квітня, з Донеччини надходила впродовж дня суперечлива інформація, яка невдовзі принаймні частково спростовувалася. Зокрема інтернет-видання «Espreso.tv» інформувало в суботу в повідомленні «Сепаратистський бунт на Донбасі (хроніка)»:

У Донецькій області сьогодні проросійські активісти захопили відділки міліції.

15:05 – у Слов'янську, що на Донеччині, проросійські активісти, які сьогодні вранці взяли штурмом будівлю відділу міліції, захопили місцеве відділення Служби безпеки України

15:40 – у Слов'янську сепаратисти озброюються захопленими у відділі міліції автоматами та пістолетами.У міськвідділі зберігалося понад 20 одиниць автоматів, понад 400 пістолетів ПМ і патрони до них.

15:53 – у Красному Лимані на Донеччині, за словами народного депутата Олександра Бригинця, декілька десятків озброєних людей в камуфляжі заблокували міліцію

16:18 – у Донецьку захопили будівлю обласної міліції. «Беркутівці» приєдналися до сепаратистів.

Проросійські активісти увірвалися в будівлю ГУ МВС України в Донецькій області з боку 3-го поста міліції.

16:29  – у Дружківці Донецької області проросійські активісти захопили районну держадміністрацію

16:38 – у Краматорську афганці з міліцією готуються до нападу. Весь особовий склад міськвідділу Краматорська міліції приведений у повну бойову готовність.

16:50 – в.о. президента України Олександр Турчинов звільнив Валерія Іванова з посади начальника Управління Служби безпеки україни в Донецькій області.

17:06 – начальник ГУ МВС Донецької області Костянтин Пожидаєв під натиском сепаратистів подав у відставку».

Натомість агенція «УНН» інформувала в суботу в повідомленні «Інформація про захоплення ОВС у Червоному Лимані, Красноармійську, Краматорську не відповідає дійсності – МВС»:

«Інформація про захоплення ОВС у Червоному Лимані, Красноармійську, Краматорську не відповідає дійсності. Про це «УНН» повідомили у прес-службі МВС.

У Краматорську та Красноармійську план «Фортеця», який був введений ще вранці, дозволив запобігти спробі захоплення будівель. У місті Червоний Лиман будівлю міліції ще о 8 ранку було взято під охорону спільними силами правоохоронців і місцевих жителів.

У результаті озброєні люди, які прийшли туди близько 15-00, не змогли вчинити спробу штурму будівлі. Наразі спільна охорона будівлі триває».

Своєю чергою, агенція УНІАН інформувала в суботу в повідомленні «Донецька міліція спростовує інформацію про захоплення будівлі МВС»:

«У Донецьку міліція спростовує інформацію про захоплення будівлі Головного управління МВС України в області. Про це кореспондентові УНІАН повідомив (о 16.45) керівник Відділу з питань зв'язків з громадськістю Головного управління МВС в Донецькій області Ігор Дьомін.

«На даний момент будівля обласного УВС не захоплена», – сказав він, відзначивши, що біля будівлі перебувають проросійські мітингувальники. На питання про те, навіщо в облУВС на автобусі прибули правоохоронці з георгіївськими стрічками і зайшли разом з мітингувальниками до будівлі, відповів: «Ніхто нікуди не заходив». Дьомін також нічого не сказав з приводу того, що нібито частину правоохоронців вимагають відставки начальника ГУ МВС в Донецькій області Костянтина Пожидаєва.  

Раніше сьогодні очевидці повідомили УНІАН, що проросійські активісти увірвалися в будівлю обласного УМВС з боку третього посту міліції. За словами очевидців, до будівлі облуправління під'їхав автобус, з якого вийшли декілька десятків бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут» з прикріпленими георгіївськими стрічками.

Мітингувальники, які на той момент були біля будівлі, пропустили бійців до будівлі УМВС і разом з ними увійшли до будівлі. Один з правоохоронців заявив про підтримку проросійського протесту.

Мітингувальники заявляють, що правоохоронці вимагають відставки голови обласного МВС Костянтина Пожидаєва. Також очевидці повідомили кореспондентові УНІАН, що проросійські мітингувальники захопили будівлю обласного управління СБУ». 

Натомість інтернет-видання «Еспресо.TV» інформувало в суботу в повідомленні «Прокуратура заперечує захоплення міліції у трьох райцентрах Донеччини»:

«Прокуратура не підтверджує захоплення будівель відділів міліції в Краматорську , Дружківці і Червоному Лимані Про це сьогодні заявив прокурор Донецької області Микола Франтовський, передає Еспресо.TV з посиланням на «УРА-Информ.Донбасс».

За його словами, на даний момент підтверджена інформація тільки по захопленню будівлі міліції в Слов'янську. «У Червоному Лимані навпаки ветерани вийшли на захист будівлі», – зазначив прокурор.

Нагадаємо, сьогодні невідомі в Слов'янську захопили райвідділ міліції. Також ЗМІ повідомляли про захоплення міліції у Червоному Лимані та Дружківці».

Своєю чергою, агенція «УНН» інформувала в повідомленні «Крім райвідділу міліції в Слов'янську, жодної адмінбудівлі захоплено не було – МВС»:

«Крім будівлі райвідділу міліції в Слов'янську, ніяких інших адмінбудівель в Донецькій області захоплено не було. Про це УНН повідомили в прес-службі ГУ МВС Донецької області. «Жодної адмінбудівлі, в Слов'янську. Захоплено не було. Це все неправда», – повідомили в прес-службі.

Також в міліції спростували інформацію про те, що активісти захопили будівлю управління Донецької обласної міліції. «Ніхто не захоплював. Активісти знаходяться поряд з управлінням», – повідомили в прес-службі.

Нагадаємо, невідомі захопили райвідділ міліції, а згодом і управління СБУ в Слов'янську Донецької області. Також місцеві ЗМІ повідомляють про захоплення адмінбудівель в містах районого значення Дружковці та Краматорську».

Натомість агенція УНІАН інфорувала в суботу в повідомленні «ЗМІ: Будівлю МВС у Слов'янську захопили кримські сепаратисти»:

«У Слов'янську озброєні люди захопили журналістів Hromadske TV та Лента.Ру і заборонили їм працювати у місті, висвітлюючи події під управлінням МВС області та інших акціях. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на самих журналістів.

За словами журналістів, у Слов'янську озброєні сепаратисти, які захопили обуправління МВС Донецької області, захопили їх відразу, щойно вони наблизилися до периметру будівлі.  «Завели у захоплений відділ міліції, обшукали», – зазначили журналісти.

Через якийсь час їх відпустили за периметр, заборонивши далі працювати і пригрозили. За словами працівників ЗМІ, озброєні люди, які захопили будівлю МВС, не схожі на «зелених чоловічків», «це не російський спецназ», зазначають журналісти.

Разом з тим боєць, який обшукував пресу, заявив, що відділ міліції Слов'янська захопила самооборона Криму. Нагадаємо, сьогодні на території Донецької області почалися заворушення під сепаратистськими гаслами. Озброєні люди захопили міськвідділ міліції та адмінбудівлю СБУ і Слов'янську».

Своєю чергою, «Українська правда інформувала в суботу в повідомленні «Вторгнення військ РФ на сході країни відбулося – джерела»

«У Слов'янську та Червоному Лімані (Донецька обл.) діють не сепаратисти, а військові розвідувально-диверсійні підрозділи. Про це на своїй сторінці у «Facebook» заявив колишній перший заступник начальника Генштабу ЗСУ, адмірал Ігор Кабаненко.

«Вторгнення військ РФ на Сході відбулося. У Слов'янську та Червоному Лімані діють не сепаратисти, а військові розвідувально-диверсійні підрозділи. Почерк чіткий. Вони «допомагають» сепаратистам в розхитуванні ситуації. Чи потрібно задавати риторичне запитання – а чи буде це продовжуватися та поширюватися?», – зазначив він.

Своєю чергою організатор спільноти «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив у суботу: «Нинішні екстремістські акції у південно-східних регіонах України ініціюються і управляються мережею координаторів Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил РФ».

«Ідентифіковано співробітники російського ГРУ, які здійснювали сценарій захоплення органів влади та блокування українських військових частин у Криму у березні 2014 року. Раніше групи цих співробітників ГРУ були вивезені з Криму в Ростов-на-Дону», – зазначив він.

Також Тимчук зазначає: метою нинішніх акцій є захоплення якомога більшої кількості будівель місцевих органів влади і силових структур до 17 квітня, тобто до зустрічі в Женеві представників України, ЄС, США та Росії з врегулювання кризи в Україні.

«За планом російського боку, це дасть можливість Росії заявляти про відсутність контролю за ситуацією в Україні з боку української влади а також про її нелегітимність в очах значної частини населення», – додав він.

Своєю чергою, група «Інформаційний опір» розповіла в суботу в повідомленні «Завдання №1 – захопити якомога більше місцевих рад»:

«Сьогодні ввели в дію очевидний тактичний план по захопленню влади в регіонах південного сходу. За попередніми даними, захоплений відділ міліції в Красному Лимані, Красноармійську та, як повідомляли раніше, Слов'янську.

Якщо продовжаться такі ж захоплення, то у міліції не вистачить сил цьому протидіяти. Далі захоплення перекинуться на інші області.

Російська Федерація врахувала помилки «Кримської спецоперації». Тепер ми навряд чи побачимо на вулицях бурятів у військовій формі.

Зате чітко видно бійців спецпідрозділів які були помічені в Криму. Редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов написав у суботу на своїй сторінці в «Facebook» на цю тему:

«Тільки що «Цензор.нет» зв'язався з чоловіком зі Слов'янська, який знаходиться на вулиці біля міськвідділу міліції, й спілкувався зі співробітниками захопленого міськвідділу міліціі. Ось що він розповів:

«Міськвідділ МВС в Слов'янську захопила армійська розвідгрупа – до 30 осіб, яка підійшла до міста після наземного марш- кидку – форма та взуття дуже брудні. Бійці діють як злагоджений військовий підрозділ, вони озброєні автоматами з підствольними гранатометами, яких немає на озброєнні міліції – тобто це вони не могли захопити, а привезли звідкись з собою. 

Міліція в міськвідділі застосувати зброю не наважилася. За 15 хвилин до штурму отримали інформацію про підхід диверсантів – забарикадувалися. Диверсанти підійшли відкрито, кидали вибухові пакети. Вирвали грати вікна вантажівкою, й спокійно захопили співробітників міліції і збройову кімнату.

30 місцевих жителів, які прийшли до них після після захоплення міськвідділу з розпізнавальними георгіївськими стрічками, отримали зброю міліції. Лінійний відділ міліції та служба держохорони Слов'янська ніякої активності не проявляють.

Міськвідділ розташований на центральній вулиці Слов'янська , там постійно перебуває навколо натовп цікавих – 500-1000 чоловік. Якусь активність на підтримку диверсантів проявляють тільки мер міста Штепа і співробітники підприємств, які належать членам міськради з «Партії регіонів».

Ніяких силових подразділів у Слов'янськ поки не прибуло. Це очевидно спланована диверсійна акція. Будемо спостерігати за розвитком ситуації».

Також ми спостерігали що у загарбників в Луганську новітні автомати Калашникова. Це зайвий раз підтверджує те, що ці загони «народного ополчення» фінансуються з-поза (України. – Ред.)».

Ще ми можемо спостерігати що почався тиск на журналістів. Журналіст Катерина Сергацкова повідомляє в «Українській правді»:

«У Слов'янську відділення міліції захопили, судячи з усього, хлопці з «кримської армії». Принаймні , на «Беркут» вони не схожі, й самі говорять, що вони «з Підмосков'я, але вже давно живемо в Криму».

А й дійсно, ми ще місяць тому це обговорювали: чим після референдуму займеться «кримська армія»? Звичайно, піде « допомагати «іншим регіонам.

Це ж було ясно. Чому ніхто не готувався ? Ах так, вибори ж ...

Ситуація небезпечна, й по-хорошому товариші, які називають себе українською владою, повинні направити на кордони силовиків і випровадити «кримську армію» назад у «Крим». Ну, а я, в свою чергу, теж вирушу в Крим і спробую з'ясувати, які ж все-таки у «кримської армії» плани і хто нею так невгамовно управляє».

Тим часом колишній перший заступник начальника Генштабу ЗСУ, адмірал Ігор Кабаненко, заявив у суботу на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: 

«Сценарій вторгненя на Сході

1. Розвідувально-диверсійні групи (самостійно чи спільно з місцевими сепаратистами) захоплюють важливі об'єкти - створюють плацдарми вторгненя.

2. Плацдарми вторгненя розширюються за рахунок сил підтримки (перекидання повітрям, просачування крізь кордон, прибуття з Криму і проч.) і сепаратистів.

3. Проводиться об'єднання декількох розширених плацдармів (регіонально), активно працюють приховані механізми (підкуп впливових людей, шантаж, залякування і інші.

4. Оголошується та проводиться керований референдум (бюлетні вже заготовлені). 

5. Оголошуються заздалегідь підготовлені результати референдуму і... вводяться війська для закріплення результату. 

Слабкі (вузькі) місця у цьому сценарії є. Протидіяти можливо. Знов (в котрий раз вимушений це констатувати) – питання лідерства».

Як повідомляв «Щоденний Львів», керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного опору» Дмитро Тимчук попереджав у п’ятницю, що 12-13 квітня очікується активізація дій екстремістів на південному сході.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів