Путін продовжує перекидати на Донбас особовий склад і техніку наступального характеру, – РНБОУ (відео)

14:00 31 жовтня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 31 жовтня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 31 жовтня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також: «Аналіз отриманих даних говорить про тенденцію до збільшення активності розвідувально-диверсійних груп та інтенсивності обстрілів з боку терористів та російських військових».


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України повідомляється: 

«Ситуація у зоні АТО

Аналіз отриманих даних говорить про тенденцію до збільшення активності розвідувально-диверсійних груп та інтенсивності обстрілів з боку терористів та російських військових. Зокрема, посилились обстріли контрольованих українською владою населених пунктів Луганської області, перепідпорядкованих до Новоайдарського та Попаснянського районів. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

На лівому березі річки Сіверський Донець наші військові відбили атаку з напрямку селища Геєвка на  взводний опорний пункт позицій ЗСУ. Терористи зазнали втрат.

У Донецькому аеропорту та в районі Авдіївки з систем залпового вогню, мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї бойовики сім разів обстріляли позиції українських військових. Тривають обстріли під Дебальцеве та селищем Тоненьке. Окрім цього терористи обстріляли наші позиції в районі н.п. Нікішине, Вуглегірськ, Ольховатка, Майорськ, Красногорівка, Миколаївка, Кіровена Донеччині, та в районі н.п. Сокільники, Трьохізбенка, Щастя, Кримське, Золоте, Міус, Новогригорівка, Попасна, Чорнухине – у Луганській області.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження стосовно громадянина Російської Федерації Михайла Порєчєнкова за ст.258-3 Кримінального кодексу України за участь у терористичній діяльності т.зв. «ДНР». Під час обстрілу позицій українських військових у Донецькому аеропорту Порєчєнков був у касці з написом «Преса», що грубо порушує журналістські стандарти та зайвий раз підкреслює характер участі російської преси у конфлікті в Україні.

Росіяни продовжують перекидати на територію Донбасу особовий склад та техніку наступального характеру. Факти здійснення повітряної розвідки за допомогою безпілотників були зафіксовані в районі н.п. Сартана,  Велика Новосілка у Донецькій області. Ще один безпілотний літальний апарат виявили прикордонники на придністровському сегменті українсько-молдовської ділянки кордону поблизу українського н.п. Садове Одеської області.

За минулу добу загинув один український військовий. Ще 4 отримали поранення.

Вчора вдалося звільнити ще одного українського військового, який був поранений в бою і перебував у терористів. Зараз нашому бійцю надають необхідну медичну допомогу.

Упродовж доби бойових зіткнень на кордоні поза межами АТО не було.

Ситуація в населених пунктах

Сьогодні близько 7 години ранку розпочалося переміщення так званого російського гуманітарного конвою на територію України. Загалом, у двох російських пунктах пропуску – «Матвєєв Курган» та «Донецьк» – зафіксовано переміщення 76 автомобілів та 147 осіб.

Українські прикордонники, які працюють на цих пунктах у міжвідомчих робочих групах, здійснили лише візуальний огляд транспортних засобів і вантажу. Митне оформлення вантажу не здійснювалось, оскільки не надано жодної інформації про його набувачів.

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в оформленні та переміщенні вантажу. Російська сторона порушила вимоги міжнародного та українського законодавства щодо переміщення товарів гуманітарної допомоги.

За оперативними даними, левова частка вантажу призначена для забезпечення підрозділів бойовиків, оскільки у них бракує постачання. Частину продуктів росіяни планують перед телекамерами роздати місцевим мешканцям під час псевдовиборів 2 листопада.

На Маріупольському напрямку зафіксовано активізацію незаконних збройних формувань кавказької національності в районі н.п. Саханка. Вся наявна бойова техніка з цього району переміщується в напрямку н.п. Широкіне. Ситуація у самому Маріуполі спокійна, міські служби працюють у штатному режимі.

Як ми вже повідомляли, між терористичними угрупуваннями загострюються протистояння. Від цього, на жаль, потерпають мирні громадяни. Зокрема, вчора у Донецьку бойовики різних збройних угрупувань обстрілювали одне одного з артилерії.

Внаслідок цієї перестрілки загинув мирний мешканець, ще один отримав осколкові поранення. Також внаслідок цього обстрілу в Куйбишевському і Петровському районах міста пошкоджено житлові будинки і господарські будівлі по вул. Двінська 18, Білозерська 19, Ургальська, 37.

Учора о 9:30 у місті Дебальцеве в сортувальному парку станції «Дебальцеве» Донецької залізниці між залізничними коліями біля цистерни, заповненої кам’яновугільною смолою, виявлено та вилучено саморобний вибуховий пристрій. Саморобна міна складалась з 9 гранат – з шести гранат Ф-1 та трьох гранат РГД-5, автомобільного акумулятора й електричних дротів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.15 та ч.1 ст.258 КК України (замах на терористичний акт).

Зважаючи на те, що останнім часом активність диверсійних груп збільшилась, у тому числі, у населених пунктах за межами зони АТО, закликаємо громадян України бути пильними. Зокрема, звертати особливу увагу на нехарактерну активність у підвальних приміщеннях житлових будинків. Інформацію щодо підозрілих осіб та ознак диверсійної діяльності можна передавати на гарячу лінію СБУ: 0800 501 482

До 39 районів та міст Донецької області сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам профінансовано державну допомогу у сумі 166,1 млн. гривень. Станом на 30 жовтня з цієї суми вже виплачено допомогу на 162,6 млн. грн. Виплати тривають у Петровському районі Донецька.

До 16 районів та міст Луганської області надійшла субвенція у сумі 68,1 млн. гривень. Станом на 30 жовтня виплачено допомогу у сумі 38,5 млн. грн. Здійснення виплат очікується у м. Луганськ та Станично-Луганському районі.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Жан-Клодом Юнкером, який із 1 листопада розпочинає виконувати обов’язки Голови Європейської Комісії. Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі. Петро Порошенко підкреслив, що недотримання бойовиками двостороннього режиму припинення вогню та намір провести нелегітимні вибори 2 листопада руйнують Мінські домовленості про мирне врегулювання.

У розмові з Президентом України Канцлер Німеччини Ангела Меркель засудила намір проведення псевдовиборів у так званих “ДНР” та “ЛНР” 2 листопада, оскільки вони суперечить Мінському протоколу від 5 вересня. Президент України наголосив, що всі сторони Мінського протоколу і Мінського меморандуму несуть відповідальність за його виконання, в тому числі Російська Федерація, яка підтвердила відданість цим домовленостям за результатами багатостороннього діалогу у Мілані 17 жовтня.

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосили на важливості втілення в життя Мінського протоколу від 5 вересня та закликали повністю дотримуватися режиму припинення вогню, який терористи постійно порушують.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Росії варто зробити «реальні зусилля з метою дотримання сторонами угоди про припинення вогню в Україні», натомість вибори у самопроголошених «Донецькій і Луганській народних республіках» підривають Мінські домовленості і не сприяють мирному врегулюванню конфлікту. Генсек Альянсу також заявив про безпрецедентну військово-повітряну активність Росії в Балтійському, Північному і Чорному морях. Столтенберг уточнив, що з середи тільки за 48 годин західними країнами було перехоплено не менше 24 літаків, а в цілому за рік – понад сотні. Такі показники перевищують минулорічні у тричі.

Міністри закордонних справ країн Вишеградської четвірки та Великобританії у спільній заяві наголосили на незаконності т.зв. виборів, які заплановані на 2 листопада у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», оскільки вони йдуть урозріз із Мінськими домовленостями від 5 вересня. Крім того, дипломати закликали Росію сприяти мирному розв’язанню українського конфлікту та не визнавати цих «виборів» легітимними».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів