Підозрілий «гуманітарний конвой» Путіна перетинає український кордон без дозволу й перевірки вантажу (відео)

12:45 22 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Andrew Roth / twitter.com

Як повідомляють у п'ятницю ЗМІ, перші 34 російські вантажівки вже вдерлися на територію нашої країни.


Відео: 5 канал

Перша частина вантажівок путінського «гуманітарного конвою» уже перетнула кордон з Україною через КПП «Ізварине». Російські митники приступили до митних операцій щодо другої партії з 34 вантажівок

Про це повідомив керівник прес-служби Південного митного управління Раян Фарукшин, який конкретизував: «Майданчик в пункті пропуску «Донецьк» став вивільнятися, вантажівки з першої партії з 34 машин стали виїжджати з території РФ».

Повідомляючи про це з посиланням на російську агенцію «ИТАР-ТАСС», телеканал «Еспресо.TV» додає: «В свою чергу, «slon.ru» повідомляє, що вантажівки перетнули кордон без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та без дозволу від Києва. 

Натомість агенція УНІАН інформує в повідомленні «Російський гумконвой виїхав у бік Луганська без завершення перевірки вантажу»:

«Президент РФ Владімір Путін в курсі, що гуманітарна колона розпочала рух у бік Луганська», – сказав в п'ятницю прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков радіостанції «Комерсант FM». Пєсков при цьому відмовився прокоментувати, на якому рівні було прийнято рішення і чи це обговорювалося з українською стороною і ополченцями. 

МЗС РФ раніше в п'ятницю повідомив, що Москва прийняла рішення почати рух конвою з гуманітарним вантажем в бік Луганська і застерігає від будь-яких спроб зірвати «суто гуманітарну місію». У п'ятницю кореспондент «РИА Новости» повідомив, що перша партія вантажівок з гуманітарною допомогою з РФ перетнула кордон з Україною і заїхала на український КПП «Ізварине». Вантажівки з гумдопомогою вишикувалися в колону на території КПП».

УНІАН повідомив це сьогодні, 22  серпня. Натомість інтернет-видання «Українська правда» передає в п’ятницю:

«Російська колона з гуманітарним вантажем почала рух у напрямку Луганська без дозволу України. «Ситуація з нескінченними штучними затягуваннями вирішення питання про початок доставки російського гуманітарного вантажу в райони Південного Сходу України стала нестерпною», – заявило Міністерство закордонних справ Російської Федерації вранці 22 серпня.

«Автоколона з багатьма сотнями тонн гостро необхідного для населення цих районів гуманітарного вантажу вже тиждень простоює на російсько-українському кордоні. За цей час із російського боку по всіх лініях і на всіх рівнях було докладено безпрецедентні зусилля для налагодження необхідних формальностей», – заявило МЗС РФ. За словами чиновників, росіяни «пішли назустріч усім мислимим і немислимим вимогам української сторони».

«Київ кілька днів поспіль відкладав формально необхідну для Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) згоду, вигадуючи все нові приводи й паралельно нарощуючи атаки на Луганськ і Донецьк із застосуванням авіації, важкої бронетехніки проти житлових кварталів і інших цивільних об'єктів. В останні дні почастішали удари балістичними ракетами, включаючи смертоносну «Точку-У», – заявляє МЗС РФ.

21 серпня українська влада повідомили МКЧХ про готовність оформлювати гуманітарні вантажі в Луганськ, про що нібито говорили по телефону міністри закордонних справ Росії й України. Почалися митні й прикордонні процедури на КПП «Донецьк» – однак 21 серпня їх припинили з посиланням на різку активізацію обстрілів Луганська. «Іншими словами, українська влада сама бомбить пункт призначення допомоги й із цієї причини сама ж забороняє її доставку», – стверджує МЗС РФ.

«Судячи з усього, в Києві задалися метою забезпечити повну силову «зачистку» Луганська й Донецька до Дня Незалежності, який відзначають 24 серпня. Зміцнюється відчуття, що нинішні українські керівники свідомо затягують доставку гуманітарного вантажу, щоб домогтися ситуації, коли допомогу буде взагалі нікому надавати», – заявляють там.

«Можливо, розрахунки на те, щоб підійти з таким результатом до запланованих на 26 серпня зустрічей у Мінську», – вважає МЗС Росії.

Дипломати наголошують: «Висування все нових штучних вимог і приводів уже стало знущальним. Далі терпіти подібне свавілля, відверту брехню і нездатність домовлятися не можна. Усі приводи для зволікання з доставкою допомоги людям у районі гуманітарної катастрофи вичерпані».

«Російською стороною ухвалено рішення діяти. Наша колона з гуманітарним вантажем починає рух у напрямку Луганська. Звісно, готові до її супроводу співробітниками МКЧХ і до їх участі в розподілі допомоги. Розраховуємо, що в цій акції зможуть взяти участь і представники Російського товариства Червоного Хреста», – повідомляє МЗС РФ.

«Застерігаємо від будь-яких спроб зірвати суто гуманітарну місію, яка готувалася давно, в обстановці повної прозорості й у взаємодії з українською стороною й МКЧХ», – додають там. МЗС РФ закликає українське керівництво, США і Євросоюз»терміново перевести ситуацію на Південному Сході України в переговірне русло» і припинити застосування сили».

«Українська правда» передає це сьогодні, 22 серпня.

Як інформував «Щоденний Львів», співголова громадської організації «Права справа» Дмитро Снєгирьо попереджав, що російським спецпризначенцям наказали обстріляти автомобілі з «гуманітарною допомогою» Путіна, колишній керівник уряду, СБУ й міністертва оборони Євген Марчук повідомив, що в цій автоколоні бачили солдатів і військову техніку, в Адміністрації Президента не виключають вторгнення Росії в Україну під приводом доставки «гуманітарки», керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук вважає: «Гуманітарний конвой» Путіна може зіграти не останню роль у вторгненні Росії на Донбас», а журналіст Роман Бурко зауважив у середу, що з дезінформації, поширеної терористами, випливає – рашисти звинуватять в обстрілі терористами «гуманітарної» колони Путіна десантників зі Львова, заступник голови СБУ Віктор Ягун, заявив 15 серпня: «Як тільки російська сторона дізналася про сканери на українських пунктах пропуску, вони змінили маршрут руху свого так званого гуманітарного вантажу», блогер «avmalgin» повідомляв, що у  вантажівках із «гуманітаркою» Путіна везуть солдатів елітної російської Таманської дивізії, житель Ростовської області РФ, який бачив «КамАЗи» так званого «гуманітарного конвою» Путіна на одній із їх зупинок, повідомив, що в ньому везуть зброю й боєприпаси, російське телебачення анонсувало знищення «гуманітарки» Путіна, яке воно приписує «айдарівцям», речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко запевняв, що в Україні блокуватимуть підозрілу «гуманітарку» Путіна, якщо вона зайде самовільно

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів