Парламент Криму призначив на 25 травня референдум про статус півострова (відео, доповнено)

18:22 27 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: УНІАН

Натомість член ЦВК Юрій Донченко нагадує в четвер, що закон про місцеві референдуми втратив чинність.

Про це повідомила сьогодні, 27 лютого, керівник Інформаційно-аналітичного управління Верховної Ради АРК Ольга Сульнікова. За її словами, депутати, які зібралися в захопленому озброєними бойовиками приміщенні парламенту автономії, проголосували за проведення загальнокримського референдуму та відставку чинного уряду автономії. 

Зокрема, «за» проведення референдуму, на яке виноситься питання «Ви за державну самостійність АР Крим у складі України на підставі договорів та угод?», проголосував 61 із 64 депутатів кримського парламенту.

Ольга Сульнікова також повідомила, що «за» недовіру і звільнення голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова проголосували 55 депутатів, й зауважила, що журналістів на сесію не допустили. А один з депутатів парламенту повідомив, що навіть у його колег озброєні нападники, які сьогодні вранці захопили Верховну Раду Криму, відібрали мобільні телефони.

Тим часом біля будівлі парламенту Криму мітингували прихильники проросійських сил. Про це інформує в четвер «Радіо Свобода». Натомість член Центральної виборчої комісії Юрій Донченко заявив у коментарі УНІАН, що юридичної бази для проведення референдуму у Криму немає. За його словами, у законі про всеукраїнський референдум, в його прикінцевих і перехідних положеннях, визначено, що втратив чинність закон про місцеві референдуми. Юрій Донченко пояснює:

«Новий закон Верховна Рада ще не розробила. До нас звертались уже неодноразово. Наприклад Українка (Обухівський район Київської області. – УНІАН.) хотіла провести референдум по відкликанню мера, інші ради хотіли так депутатів відкликати тощо.

Тобто є протиріччя. У законі про депутатів місцевих рад є питання стосовно їхнього відкликання через референдум, а самого механізму референдуму немає.

Тому це вводить в оману деяких людей, які, спираючись на закон про депутатів місцевих рад, не бачать того, що у нас немає закону про місцевий референдум. Він декілька раз виносився на ВР.

З півроку тому була така спроба розглянути його, але, крім спроби, далі діло не йде. Постійно він доопрацьовується, але то справи депутатів. А от, якщо сьогодні казати, чи юридична база є чи немає для проведення референдуму в Криму, можна однозначно казати, що немає такої бази. Закон України стосовно проведення місцевих референдумів відсутній».

УНІАН також нагадує, що сьогодні, 27 лютого, близько 4.30 будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму були захоплені озброєними людьми без пізнавальних знаків. Над будівлями вивісили прапори Росії. Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов в ефірі державного телеканалу закликав до спокою та о 9-й годині почав переговори з терористами. Проте ті відмовилися, пославшись на те, що не уповноважені вести переговори. Пізніше президія парламенту АРК ініціювала проведення всекримського референдуму з питання «вдосконалення статусу автономії та розширення її повноважень» і виступила з відповідним зверненням.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів