Оточена під Дебальцевим 128-та бригада потребує вогневої підтримки, інакше її знищать, – офіцер (відео)

19:25 17 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: «Espreso.tv»

Офіцер 128-ї бригади повідомив у вівторок з-під Дебальцевого: «Тримаємося, але складно. Якщо не приймуть якесь рішення негайно, протягом доби бригади може не існувати. Бригада може зникнути».


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

Українські військові в районі Дебальцевого знаходяться в оточенні і постійно обстрілюються бойовиками», – повідомило сьогодні, 17 лютого, інтернет-видання «ZN.UA», конкретизуючи при цьому:

«Офіцер 128-ї бригади з позивним «Гусар» повідомив по телефону інтернет-виданню «ZN.UA»: «Тримаємося, але складно. Якщо не приймуть якесь рішення негайно, протягом доби бригади може не існувати. Бригада може зникнути».

Зазначається, що військові не зможуть вийти з оточення без сильної вогневої підтримки з боку інших підрозділів. Також необхідно розблокувати «який-небудь маленький шматочок дороги». До того ж, на поточний момент спостерігається брак снарядів.

Офіцер також повідомив: «Так, до нас приходили конвої. Не буду розповідати скільки. Одна гармата за день активного бою витрачає близько 200 снарядів. Те, що нам приходило, так це чотири автомобіля, п'ять автомобілів. Одна машина - це 160 снарядів. На скільки годин бою цього вистачить?»

Вийти своїми силами військові не в змозі. Військовий додає: «Бригада могла вийти своїми силами ще чотири дні тому, поки не була запущена ситуація. Треба піднімати авіацію, рівняти землю, зносити панівні висоти, давати якусь техніку і виводити війська. Інакше буде повторення Іловайського котла, коли люди пішли по «зеленому коридору», і були розстріляні з допомогою артсистем супротивника». 

Також, за словами «Гусара», вони просять не «зелений коридор», а допомогу. «Резерви очікуються більш 13 годин», – підсумував військовий. На поточний момент Дебальцеве знаходиться в оточенні вже п'яту добу».

Перед цим інтернет-видання «ZN.UA» повідомило сьогодні, 17 лютого:

«Сили АТО в районі Дебальцеве п'яту добу знаходяться в оточенні. Обстановка критична.

«Пройшло вже майже п'ять діб з того моменту як Дебальцеве оточене. Коли Донецький аеропорт взяли, брехали людям п'ять днів, що він під контролем. Насправді було навпаки», – повідомив по телефону «ZN.UA» офіцер 128-ї бригади, позивний «Гусар».

«Дебальцеве фактично знаходиться в оточенні вже п'ять днів. Там був якийсь маленький шлях, по якому намагались прориватися у бій. Втрачали машини, проривалися», – додав він.

Крім того, на поточний момент бойовики майже повністю контролюють Дебальцеве: захоплений залізничний вокзал, міське відділення міліції, міськадміністрація, табір 128-ї бригади відстрілюється з «Градів». За добу поранено близько 20 українських військових.

«Противник зайняв панівні висоти вздовж траси, з яких веде вогонь по трасі. Те, що там красиво розповідають, що там є шляхи сполучення, якісь інші обхідні шляхи, грунтові дороги... У нас існувала ця дорога, але станом на вчорашній вечір конвой, який йшов звідси з Дебальцевого... 13 поранених... конвой складався з 5 машин. Не вийшла жодна машина. Вийшло всього-на-всього сім чоловік. Всіх інших доля не відома. Дорога мынована, на дорозі стоять засідки. Дорога повністю контролюється противником», – зазначив військовий. 

Раніше ЗМІ повідомляли, що ситуація під Дебальцевим різко погіршилася, українські бійці просять допомоги. Замкомбата 40-го батальйону теробороны «Кривбас» Юрій Сіньковський повідомив « що ситуація дійсно критична, вони потрапили в оточення.

Також МВС підтвердили, що бойовики прорвалися в Дебальцеве і контролюють частину міста. У самому місті йдуть бої.

Своєю чергою, «Новое Время» повідомило сьогодні, 17 лютого:

«Під Дебальцевим просять коридор, щоб вивести підрозділи, які потрапили в так зване «оперативне» оточення. Про це у телефонному коментарі «Новому Времени2 розповів один із заступників комбата 25-го батальйону «Київська Русь», який зараз знаходиться в районі Дебальцевого.

«Дуже критична, дуже погана ситуація (в районі Дебальцевого. – Ред.). Дебальцеве на 90% захоплено, йдуть вуличні бої», – сказав замкомбата.

За його словами, у місті залишилися ряд підрозділів українських військ. Що стосується оточення, то він називає його «оперативним» і пояснює, що це означає: «Є оперативне оточення. Усі три дороги, які йшли звідти, – заміновані і під щільним вогневим контролем супротивника». 

«Ситуацією тут командування (штаб сектора і командувач штабу сектора. – Ред.) не володіє. Ми з суміжниками і з тими підрозділами, які знаходяться тут, знайшли спільну мову і намагаємося якось допомогти хлопцям. Плюс вийшли на пряму артилерійську підтримку там, де можемо дістати», – додав він.

За інформацією замкомбата «Київської Русі», в оточенні залишилися 128-ма бригада, 40-й батальйон, 30-та бригада, війська МВС, батальйон «Артемівськ», Нацгвардія, ще низка підрозділів. «Потрібна хоча б домовленість, хоча б припинення вогню, коридор і вивести тих хлопців», – сказав він.

Натомість народний депутат і командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко повідомив сьогодні, 17 лютого, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«Ситуация в районе Дебальцево очень сильно осложнилась за последние часы. То что можно было сделать вчера – уже нельзя сделать сегодня.

Дальнейшее промедление с решительными действиями может стоить очень дорого. Просто статично удерживая позиции мы не добьемся своих целей и наоборот можем прийти к катастрофе.

Я не могу по ряду причин, прежде всего военного характера, выводить на всеобщее обсуждение реальное состояние дел. Я не хочу вести информационную войну с Генштабом и доказывать кто дезинформирует общество и Главнокомандующего, сейчас не время для этого, время объединить усилия.

Я как командир батальона, народный депутат, первый заместитель головы комитета Верховной Рады по вопросам национальной безопасности и обороны настаиваю на решительных действиях по деблокированию сил АТО в районе Дебальцево и выравниванию линии фронта. Необходимо сохранить костяк армии, а территории мы всегда сможем вернуть. Силы АТО, Нацгвардия, ВСУ, батальон Донбасс до конца готовы выполнить свой долг.

Обращаемся к Верховному Главнокомандующему с просьбой принятия немедленного решения, нанесения МОЩНОГО ВСТРЕЧНОГО УДАРА по российско-террористическим войскам, выводу блокированных частей и выравнивании линии фронта. Главное – сохранить костяк боеспособных частей. Мы готовы выполнить любой приказ.

Мы не допустим никакой паники, но настало время действовать. Слава Украине!».

Своєю чергою, в ефірі телеканалу «112 Україна» Семен Семенченко повідомив сьогодні, 17 лютого: «Зараз існує реальна загроза, що це може відбутися (котел. – Ред.). Зараз котла немає, але ситуація дуже сильно ускладнилася».

За словами Семенченка, у нього відсутній зв'язок з низкою підрозділів. Комбат додав:

«Під Дебальцевим ми тримаємо «дорогу життя», дорогу, яка пов'язує Дебальцеве з Луганським. Я не можу зараз, щоб не сіяти паніку, описувати те, що відбувається. Ніякої паніки на місці немає. Війська тримаються і готові виконати наказ».

Телеканал «112 Україна» додає: «Відзначимо, за даними Генштабу, в Дебальцевому групи бойовиків штурмують позиції сил АТО, в тому числі і базовий табір в самому місті. У Генштабі також заперечують інформацію про виникнення котла. Зазначимо, сили АТО під Дебальцевим знаходяться в «мішку». АТЦ, МО і Генштаб запевняють, що «котла» немає, називаючи ситуацію в районі Дебальцевого то контрольованою, то складною, то «оперативним оточенням». Бійці в той же час повідомляють про те, що дорога в Логвиновому замінована, і транспорт в Дебальцеве по ній проїжджає».

Натомість спільнота «Євромайдан SOS» передає сьогодні, 17 лютого, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«Розмовляли з бійцями 128-ої бригади, які тримають оборону під Дебальцево. Ніхто не панікує, всі тримаються дуже мужньо, але їх оточення справді стало реальністю. Причому воно інше, ніж те, про які всі ці дні писали ЗМІ, оскільки противник дещо змінив стратегію.

Станом на 17 лютого бої йдуть в самому Дебальцево та направлені на розділення наших військ на два окремих котли. Разом з тим, не всі війська потрапили в оточення, а ті, які стоять за містом між Дебальцево та Чорнухіно. Вони опинилися в повному оточенні після того, як ворог відрізав їх від міста та заглибився всередину розпочавши вуличні бої.

Ця ситуація повністю підтверджує, що агресор не збирався дотримуватися перемир'я та користується ситуацією, щоб зірвати виконання мінських домовленостей. В таких умовах, утримання від активних бойових дій з нашого боку призводить до збільшення втрат людей та територій, але не приносить бажаного ефекту зупинки війни. Немає жодного сенсу в продовжені перемир'я, щонайменше в даному районі, де під загрозою опинилися життя кількох тисяч наших військових!».

Тим часом журналісти програми «Подробиці» телеканалу «Інтер» передають сьогодні, 17 лютого:

«В Дебальцево идут ожесточенные уличные бои, половина города уже захвачено террористами. Противник штурмовыми группами и под прикрытием бронетехники продвигается по городу с востока. Бои идут уже у штаба сектора. 

«Выехать и въехать в город не попав под обстрел уже невозможно. Большую часть Дебальцево контролируют боевики и подразделения российской армии. Много локальных котлов», – сообщает корреспондент «Подробностей» Вениамин Трубачев.

Подходы к городу обстреливаются противником, часть важных высот на плацдарме контролируются террористами, под их же контролем и село Логвиново на трассе Е40 Артемовск-Деабльцево. Во время сопровождения колонны в плен попали спецназовцы 101-й отдельной бригады охраны Генштаба и 8-го отдельного полка специального назначения. 

«Продолжаются уличные бои, боевики атакуют город штурмовыми группами, при поддержке артиллерии и бронетехники. Часть населенного пункта захвачена бандитами. Сейчас силы АТО осуществляют маневр подразделениями и огнем и сдерживают агрессию противника», – сообщает Минобороны.

Основной штурм города террористы начали утром 17 февраля, ударив с востока по направлению от Октябрьского вдоль железной дороги. Для прорыва обороны украинских силовиков террористы использовали мощный огонь артиллерии и штурмовые группы, которые шли в атаку под прикрытием новых российских танков Т72Б3.

Именно танки этой модели снял Грем Филлипс, который работает на российские каналы. Внешне их отличает наличие датчика ветра на башне, новая динамическая зашита «Контакт-5» и новая система прицеливания. Эти танки стали поступать в армию России лишь в 2013 году.  

За день противнику удалось значительно продвинуться к центру города. «Штаб сектора «С» стал передовой линией обороны, и находится под обстрелом стрелкового оружия и гранатометов противника. Офицеры штаба ведут бой как простые бойцы», – пишет Юрий Бутусов.

Противнику удалось занять железнодорожную станцию и подойти к штабу сектора. Таким образом, террористы вклинились в оборону города на 5 километров, ведя наступление вдоль железной дороги. Силовики оказывают сопротивление, во время боя им удалось ранить предводителя террористов ДНР Александра Захарченко. 

Террористам удалось удержать контроль над дорогами, которые ведут в Дебалцево. Под их контролем находится поселок Логвиново и ключевые высоты в районе Санжаровки.

«Передвижение в светлое время суток по дороге в районе высоты 309,7 и прилегающих высот проходит под огнем противника прямой наводкой», – пишет Юрий Бутусов. Добавив, что в плацдарме «отсутствует нормальное техническое обслуживание, и количество исправной боевой техники резко сократилось».

При этом народный депутат Семен Семенченко признал, что группировка украинских силовиков на плацдарме блокирована. «Настаиваю на решительных действиях по деблокированию сил АТО в районе Дебальцево и выравниванию линии фронта. Необходимо сохранить костяк армии, а территории мы всегда сможем вернуть», –  написал депутат в «Facebook».

Противник ведет мощный артиллерийский огонь и в глубине позиций украинских войск на севере плацдарма. Так, ударом был поврежден газопровод, во время этого обстрела раненияполучили журналисты. 

В свою очередь, заместитель главы Администрации президента Украины Валерий Чалый, заявил, что главная цель окружения плацдарма – разрушить возможности для реализации минских договоренностей».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів