Надія Савченко презентувала у Львові Концепцію змін політсистеми влади

13:40 27 грудня 2016 р.

Фото до новини

Я не повірю жодній політичній партії, яка буде обіцяти вивести з кризи, яка буде казати: «Ми все змінимо, у нас – нове бачення, повірте нам ще раз».


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 27 грудня, під час прес-конференції на тему: «Концепція системних змін України як унітарної децентралізованої республіки», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявила народний депутат України Надія Савченко.

Вона презентувала у Львові нову політичну силу «РУНА». За її словами,  єдине, що може допомогти країні та українцям – це зміна політичної системи.

- Ви зможете зробити так, аби контролювати своїх обранців, аби мати змогу їх відкликати. І тоді ви побачите, як зміниться економіка України, - вважає Надія Савченко.

Зараз, як стверджує нардеп, влада дурить людей.

- Влада підмінює поняття і під прикриттям децентралізації не хоче допустити того, що громада має право на все, що є на її території, наприклад, на надра, ресурси та промисловість. А також громада має право сама змінювати своїх очільників, яким делегувала права, не очікуючи на дозволи від центральної влади, - розповідає вона.

Як концептуально треба змінити політичний устрій країни пояснив представник експертної групи «Народний суверенітет» Теодор Дяків. За його словами, стан політичної та економічної системи в Україні не відповідають сутності статей 5 і 13 Конституції України, згідно з якими джерелом влади є народ, а всі наявні ресурси є його власністю.

- Насправді зараз держава домінує над суспільством, чиновники над громадянином та 90 відсотків промисловості сконцентровано в руках олігархів. Через що в Україні просто неможливо провести реформи. Натомість переважає подвійна мораль та корупція в всіх сферах життя, - каже він.

Теодор Дяків стверджує, що проблемою сьогоднішнього устрою України є доступ депутата і чиновника до всіх видів ресурсів у поєднанні з безконтрольністю і безкарністю. А структура держави організована так, що представницькі і виконавчі органи влади самі формують інші державні структури, які мають завданням контролювати своїх фундаторів. На стосунки між ними суспільство не має жодного впливу. Тобто суспільство за своїм характером є республіканським, а влада з 1654 року і донині представляє колоніальну адміністрацію і функціонує за типом азійської середньовічної деспотії.

- Пропонується покласти в основу суспільно-політичного устрою природне, закріплене Конституцією право територіальних громад формувати органи місцевої влади, механізми контролю за ними і механізми стосунків з представниками держави на районному рівні. Формування державних інститутів, включно до найвищого рівня, здійснюється за принципом субсидіарності, тобто на вищий рівень влади передають тільки ті функції і повноваження, які не можуть бути реалізовані на нижчому рівні, - говорить представник експертної групи «Народний суверенітет».

Отож, він пропонує прийняти спеціальний закон «Про територіальні громади», який дасть можливість обирати/відкликати голову територіальної громади без участі представницьких та виконавчих органів влади вищих рівнів та фінансувати цей виборчий процес за кошти громади. 

При цьому участь політичних партій у місцевих виборах (до рівня районної ради включно) не передбачати. Також Теодор Дяків вважає, що керівник районної поліції, районний прокурор та голова районного суду так само повинні підпорядковуватися та обиратися територіальною громадою.

Сотник 26-ої сотні самооборони Майдану, отаман ГО «Українське козацьке військо» (м.Київ) Назар Мухачов зауважив, що сьогодні народ не має впливу на державні інститути.

- Унаслідок революцій ніяких змін не відбувалося. Насправді одна кланова група відсторонювала від влади іншу. Вони борються за те, що було вкрадено раніше в українського нараду. А ми пропонуємо зовсім інше, - запевняє він.

Також Надія Савченко повідомила, що проект «Руна» фінансують за рахунок благодійних пожертв.

- Ніхто мене не фінансує. У нас є два відкритих рахунки. Один зареєстрований на мене, його відкрила моя сестра, коли я ще сиділа у в’язниці. Другий відкритий на громадську організацію, - пояснює Надія Савченко походження грошей.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів