На Львівщині планують створити 85 ОТГ

16:10 16 вересня 2016 р.

Сьогодні, 16 вересня, під час засідання колегії Львівської облдержадміністрації розглянули питання «Про адміністративно-територіальну реформу у Львівській області».

Зокрема участь у засіданні взяв перший віце-прем'єр-міністр і міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів , голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка та його перший заступник Ростислава Замлинський, який доповів, що, станом на сьогодні на Львівщині сформовано 16 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). За його словами, 15 із них мають прямі бюджетні відносини з міністерством фінансів, а ще одна, Ходорівська громада, в якій вибори провели у березні, почне працювати з 1 січня 2017 року.

Динаміка ж виглядає таким чином, що Львівщина разом із Дніпропетровською областю розділяє третє місце по Україні за кількістю утворених ОТГ. Ці 15 ОТГ, перейшовши на прямі міжбюджетні відносини у 2016 році з державним бюджетом, отримали значний фінансовий ресурс у вигляді збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів, що у сім  разів перевищили уточнені показники місцевих бюджетів (які увійшли до складу ОТГ) на 2015 рік.

Ростислав Замлинський зауважив також: «Зараз, коли вже минуло практично три квартали року, можна говорити, що в результаті фінансової децентралізації і отримання додаткових переваг від об’єднання, зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів ОТГ удвічі (на 26 мільйонів гривень) порівняно з 2015 роком (з 28 мільйонів гривень до 64 мільйонів гривень)».

Цьогоріч об’єднанні територіальні громади Львівської області з різних джерел фінансування реалізують 155 проектів на загальну суму 75 мільйонів гривень. Левову частку цих коштів спрямовано на модернізацію та енергозберігаючі технології галузі освіти, на дороги, водопостачання, каналізування, освітлення та інше.

Говорячи про перспективи децентралізації, перший заступник голови ЛОДА, наголосив, що впродовж 2016 року здійснено 30 ініціювань по об’єднанню територіальних громад.

Перспективним планом об’єднання територіальних громад на Львівщині передбачається створення 85 громад. Цим документом передбачено створити 41 міську, 21 селищну та 23 сільських громад».

Наразі Львівська облдержадміністрація доопрацювала та передала на розгляд Львівської обласної ради проект Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини. Розгляд документа відбудеться 11 жовтня 2016 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів