МЗС України відкидає нав'язувану Кремлем федералізацію нашої країни (відео)

15:58 17 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: infolight.org.ua

Міністерство закордонних справ РФ закликало в понеділок до створення «групи підтримки» для нав’язування офіційному Києві механізму розчленування України.


Відео: «Телеканал новин «24»

Сьогодні, 17 березня, на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства РФ опубліковано «Заяву МЗС Росії про Групу підтримки для України». У ній міністерство закордонних справ РФ стверджує, що «Росія готова спільно з нашими партнерами без зволікання приступити до формування багатостороннього механізму сприяння врегулюванню українського кризи».

Але, як випливає із заяви, ця робота повинна вестися відповідно до пропозицій, які російська сторона детально описала документі.

Зокрема, в заяві йдеться про те, що Конституція України повинна бути федеративною. Мовляв, «у якості однієї з цілей міжнародної групи підтримки Росія розглядає негайні кроки щодо прийняття нової Конституції України. У Москві вважають, що Україна повинна стати федерацією.

У заяві МЗС РФ перераховані цілі міжнародної групи, одна з яких сформульована так: «Без зволікання скликати за рішенням Верховної ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для підготовки нової федеративної конституції». Також в документі зазначено, що в новій федеративній конституції мають бути закріплені принципи верховенства закону, захисту прав людини і всіх національних меншин, свобода слова і діяльності політичних партій та засобів масової інформації, а також інші принципи, що забезпечують політичний лад України у якості демократичної федеративної держави, яка володіє суверенітетом і нейтральним військово-політичним статусом».

Окрім того, так звана «Група підтримки для України», в яку Росія запрошує ЄС і США, повинна сприяти визнанню права Криму визначити своє майбутнє після проведеного референдуму, вважають у Москві. При перерахуванні першочергових дій, які мають зробити українці за підтримки міжнародної групи, міститься формулювання: «Визнання і повагу права Криму визначити свою долю у відповідності до результатів вільного волевиявлення його населення під час референдуму, що відбувся 16 березня 2014 року»

Росія також наполягає на тому, щоб нова міжнародна структура сприяла реалізації угоди від 21 лютого, яку підписав Віктор Янукович з українською опозицією в частині, що стосується безпеки, вимагаючи при цьому «негайно виконати зобов'язання, що містяться в Угоді про врегулювання ситуації в Україні від 21 лютого 2014 року із вилучення нелегальної зброї, звільнення незаконно зайнятих будівель, вулиць і площ, а також з організації об'єктивного розслідування актів насильства в грудні 2013 року - лютому 2014 року».

Кремль також наголошує, що, як сказано в заяві її МЗС Росії, «встановлений на основі сукупності викладених вище цілей і принципів державного ладу України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантуються Росією, Євросоюзом і США з закріпленням резолюцією Ради Безпеки ООН», - йдеться в заяві МЗС РФ. Причому Москва ще й вимагає, щоб нейтральний військово-політичний статус був закріплений і в Конституції України.

Але й це ще не все. У Москві наполягають на тому, щоб російська мова отримала статус другої державної, і це, на думку російської сторони, має бути закріплене в Конституції України: «Російській мові, разом з українською, буде надано статус другої державної мови, а іншим мовам статус у відповідності до європейської Конвенції про регіональні мови і мови меншин», - йдеться в заяві МЗС РФ.

Окрім того, за пропозицією МЗС РФ, «регіони будуть самостійно прямим голосуванням обирати органи своєї законодавчої і виконавчої влади і мати широкі повноваження, що відображають культурно-історичну специфіку кожного з них у питаннях економіки та фінансів, соціальної сфери, мови, освіти, зовнішніх міжрегіональних зв'язків, забезпечення захисту прав національних меншин, які проживають в кожному суб'єкті федерації». В заяві МЗС Росії також зазначено, що новою конституцією «буде заборонено і карається втручання у справи церкви і міжконфесійні відносини».

У заяві МЗС РФ йдеться також: «Рішення про затвердження проекту нової конституції приймається конституційними зборами на основі згоди всіх учасників. Проект конституції виноситься на всенародний референдум».

Після цього, вважають у Москві, Україна повинна провести одночасні вибори центральної влади та влади суб'єктів федерації: «Відразу після схвалення нової Конституції має бути призначено проведення при широкому і об'єктивному міжнародному спостереженні загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб'єкті федерації».

Ось такий маємо, по суті, ультаматум, лицемірно проголошений у Москві «підтримкою України». Тож не дивно, що офіційний Київ відкинув його

Як повідомляє «5 канал», «ультиматумом та абсолютно нейприйнятним варіантом називають у вітчизняному МЗС умови Росії щодо врегулювання ситуації в Україні.  Наше зовнішньополітичне відомство також констатує:

«У документі під назвою «Група підтримки для України» зовнішньополітичне відомство Росії закликає міжнародну спільноту створити спеціальну контактну групу, яка має сприяти виходу України з кризи. Для цього російське МЗС пропонує повернутися до домовленостей 21 лютого, підписаних Віктором Януковичем та опозицією.

Росія також вважає, що найближчим часом треба скликати конституційні збори в Україні для затвердження нової федеративної конституції, проект якої винести на всенародний референдум. Водночас, Росія наполягає на тому, щоби така «група підтримки» заявила, що визнає і поважає право Криму визначити свою долю, відповідно до результатів референдуму. А вже нову територіальну цілісність і суверенітет України Росія пропонує гарантувати собі, ЄС та США через резолюцію Ради Безпеки ООН».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів