Молодь створює єдиний рух «Євромайдан Львів»

09:15 24 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: dyvys.info

Він об’єднає прихильників європейського курсу України й тісно співпрацюватиме з Народним об’єднанням «Майдан».

Активісти львівського Майдану створили робочу групу, яка формуватиме раду нового молодіжного руху, до якого запрошують учасників та однодумців Євромайдану. Головна мета нової структури – сприяти євроінтеграції України, яка не обмежиться лише підписанням кількох документів, а сприяла б вступу України в ЄС.

Найважливіше, кажуть активісти Майдану, запровадити європейські стандарти у політику, економіку, суспільство. Молодь також проводитиме просвітницьку роботу в різних регіонах України, щоб налагодити порозуміння із мешканцями східних і північних теренів держави. 

Василь Молдаван, ініціатор львівського Майдану від першого дня, розповів «Радіо Свобода», що молодь створює єдиний рух «Євромайдан Львів», щоб унеможливити і припинити спекуляції та маніпуляції довкола львівського Майдану. Бо щонайменше є п’ять середовищ, які мають дуже опосередковану дотичність до Майдану або ж взагалі ніякої, але планують створити організації з використанням протестного бренду. До ради руху увійдуть координатори львівського майдану, студентські лідери, тобто ті, хто ініціював, активно підтримував і підтримує донині Майдан у Львові та Києві. 

«Створюємо рух, щоб не вилізло багато випадкових людей, які називають себе діячами, виступали тут проти політики, а з’ясувалось, що є кандидатами і хочуть Євромайдан використати у своїх політичних інтересах у 2015 році. Рух створюється як молодіжне крило громадського руху «Майдан», що об’єднав всі сили», – зазначив Василь Молдаван.

Молодь має самостійно діяти  

Молоді люди кажуть, що готові брати на себе відповідальність і захищати свої права. Передусім рух має існувати, щоб захистити українців від репресій та просто не дозволити нічого подібного на підприємствах, в установах, навчальних закладах.

Громадський діяч Тарас Возняк вважає, що молодіжний рух буде дієвим лише тоді, коли молодь самостійно визначатиме свої завдання, коли представники опозиції не диктуватимуть їй правила гри.

«Студенти – це перша генерація вільних людей, вони не мають у собі нічого совкового, бо народились вже у незалежній Україні. На відміну від лідерів опозиції, не кажучи вже про владу, про Януковича, Азарова, Рибака, які є радянськими літніми людьми. Ані Кличко, ані Тягнибок, ані Яценюк не повинні нічого нав’язувати молодим людям», – каже Тарас Возняк. 

Молодіжний рух зі Львова має амбіції перерости у всеукраїнський, підтримуватиме вимоги Народного об’єднання «Майдан» і не обмежуватиметься лише діяльністю у західних областях України. 

Рух без студентів – програшний  

Об’єднання молоді львівського Майдану матиме силу і вплив, коли базуватиметься на студентах, такої думки дотримується аналітик Олександр Антонюк.

«Студентам однозначно потрібно відділятись від Народного об’єднання, робити свій рух, зі своїми смислами, своїми месиджами, своїм розумінням ситуації і розвитку країни. Систему влади потрібно не перезавантажувати, а цілковито змінювати. Не можна перезавантажити хвору систему. Мають бути нові люди, нові лідери у владі і політиці. Для студентства найкраще об’єднуватись у студентське братство, бо це вірна модель, яка показала себе протягом тривало часу, що може найкраще впливати на процеси», – наголосив аналітик.

В іншому разі молодіжний рух стане майданчиком кількох лідерів, які конкуруватимуть поміж собою, а це програшний шлях, зауважує Олександр Антонюк. Львівський Майдан триватиме упродовж усіх новорічно-різдвяних свят – наметове містечко стоятиме, сцену зроблять значно меншою. Адже останнє віче у Львові зібрало заледве три тисячі людей. А тому немає жодного сенсу утримувати обладнання і сцену для невеликого кола львів’ян. «Радіо Свобода».

Як повідомляв «ЩЛ», cьогодні віче у Львові – після всеукраїнського телемосту.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів