Кремль сфабрикував «причину» для вторгнення російських військ в Україну, – РНБО (відео)

14:36 20 квітня 2014 р.

«Українська правда» зауважує: «Знайдені» карта та гроші, які теж начебто належали нападникам: настільки чисті, наче щойно віддруковані.

«Українська правда» зауважує: «Знайдені» карта та гроші, які теж начебто належали нападникам: настільки чисті, наче щойно віддруковані.
Фото: Анастасія Береза / «Українська правда»

Про це заявила в неділю заступник секретар Ради національної безпеки та оборони Вікторія Сюмар.


Відео: ТСН.ua

Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Вікторія Сюмар заявила сьогодні, 20 квітня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» із приводу заяв у російських ЗМІ про нібито, за їх словами, «напад «Правого сектора» на «самооборонців» у Слов’янську»: 

«Христос Воскрес! Але навіть святе Воскресіння Христове не зупиняє російську пропаганду від інформаційної війни.

Повідомлення російських журналістів про перестрілку між нібито «Правим сектором» та «самооборонцями» в Слов’янську, обгрунтоване якимись «візитівками Яроша» та «невідомою зброєю», кількість загиблих, яка зростає з кожною годиною, якісь «подробиці», доказів яких ніхто не бачив – це ідеальний зразок російської пропаганди, який сьогодні тиражують чимало не лише російських, але й іноземних ЗМІ.  Задум пропагандистів очевидний: 

– показати, що ситуація в Україні виходить з під контролю навіть на свята; 

– розгорнути тезу про «громадянську війну» в Україні;

– здійснити чергову хвилю інформпідготовки до обгрунтування вторгнення.

Прохання до журналістів – перевіряти інформацію замість того, аби ставати інструментами в інформаційній війні проти України, російські ЗМІ сьогодні – головне джерело дезінформації про Україну. Готуємо відповідне звернення до провідних світових медіакомпаній.

«Дезу» треба блокувати, а не тиражувати. Посилання на російські медіа має стати прикладом «неякісної журналістики», з огляду на те, як часто там подається відверта брехня, необхідна для підтвердження ідеологічних міфів, придуманих на обслуговування завдань Кремля в контексті війни проти України». 

Натомість прес-служба  СБУ стверджує в неділю: «У ніч на 20 квітня озброєні правопорушники та диверсанти, які тероризують місцеве населення у Слов'янську (Донецька обл.) вдалися до цинічної провокації: в результаті інсценування зовнішнього нападу на блок-пост і розстрілу кількох автомобілів загинула людина. Встановлено, що цієї ночі у Словянську не було жодної організації, окрім самих диверсантів та представників криміналітету, яких підтримують та озброюють офіцери ГРУ ЗС РФ. Це підтверджують оперативно-слідчі дії, які здійснюють на місці правоохоронні органи України. Слідчими, які розслідують цей злочин,  однозначно спростовується неправдива інформація, яка подається в деяких російських ЗМІ».

Своєю чергою, «BBC Україна» інформує в неділю, що «РИА Новости» наводить заяву лідера проросійських сил у Слов'янську, так званого «народного мера» В'ячеслава Пономарьова. Відповідно до цієї інформації, у ході нічної перестрілки на блокпосту був убитий один активіст і ще двоє поранені. При цьому, за словами пана Пономарьова, були вбиті і поранені до семи нападників.

За версією В'ячеслава Пономарьова, до блокпоста в районі села Билбасівка на в'їзді в Слов'янськ під'їхали невідомі на чотирьох позашляховиках. Вони відкрили вогонь по проросійських активістах, ті викликали підкріплення. Два позашляховика були сильно пошкоджені, вони залишилися на місці. За словами пана Пономарьова, в них були гільзи та вибухівка іноземного виробництва, а також символіка «Правого сектора».

Але водночас «BBC Україна» зауважує: «Тим часом кореспонденти звертають увагу на те, що в кадрах з блокпоста, які розповсюджують проросійські активісти, можна побачити сліди інсценування – наприклад, німецький кулемет часів Другої світової війни, пачки з новенькими 100-доларовими купюрами і візитну картку лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша».

«BBC Україна» повідомляє також: «МЗС Росії вже відреагувало на повідомлення про стрілянину в Слов'янську гнівною заявою, в якій назвало подію провокацією, що свідчить «про небажання влади в Києві приборкати і роззброїти націоналістів і екстремістів». «Викликає здивування, що ця трагедія сталася вже після підписання 17 квітня в Женеві. Заяви за підсумками чотиристоронньої зустрічі представників Росії, США, ЄС і України, в якому міститься заклик утриматися від будь-яких насильницьких дій , залякування і провокацій», – йдеться в повідомленні на сайті російського МЗС».

Однак те, що відбулося під Слов’янськом, таки нагадує те, про що написано в розділі Ґлейвіцький інцидент статті «Польська кампанія 1939» у Вікіпедії:

«Формальним приводом до початку німецько-польської війни став інсценований 31 серпня 1939 року співробітниками СД напад поляків на німецьку радіостанцію в Ґляйвіці (тепер польське місто Глівіце). Операцією під кодовою назвою «Консерви» (більше відомою, як «Ґляйвіцький інцидент») керував Рейнхард Гейдріх.

Коли група співробітників СД у формі польської армії, під командуванням Альфреда Науйокса і Генріха Мюллера, напала на радіостанцію в Ґляйвіці, в ефір відразу ж полетіли звуки пострілів і вигуки польською мовою – «пришов час війни Польщі проти Німеччини». На місці подій було розкладено трупи в німецькій формі (в'язні концтаборів, яких заздалегідь вбили). Операція зайняла приблизно 4 хвилини.

Подібні операції пройшли також у прикордонних Пінчеві та Хохліндені. Міністр пропаганди Третього Рейху Йозеф Геббельс одержав необхідний матеріал для пропагандистської кампанії. 1 вересня 1939 року Гітлер у Рейхстазі заявив, що поляки перетнули кордон в чотирнадцяти місцях, у тому числі і силами регулярних польських військ, і що він о 3-й годині ночі 1 вересня віддав наказ про напад на Польщу».

Тим часом керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Опір» Дмитро Тимчук повідомляє сьогодні, 20 квітня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«За оперативними даними групи «Інформаційний Опір», контрольоване екстремістами місто Слов'янськ остаточно поринуло у хаос і анархію. Екстремісти на блок-постах відбирають у місцевих особистий автотранспорт «для потреб Донецької Республіки», у населення закінчуються готівкові гроші, почалися збройні «кримінальні розборки».

У місті з'явилися групи озброєних осіб в однаковій чорній уніформі. На даний момент ми не ідентифікували приналежність осіб, які входять у ці загони, але відзначаємо, що вони не координуються представниками ГРУ ГШ ЗС РФ, котрі знаходяться в місті.Невдоволення населення в Слов'янську з приводу діяльності «зелених чоловічків» (їх штаб знаходиться в будівлі місцевого підрозділу СБУ), груп екстремістів та окремих кримінальних елементів поступово досягає критичної точки».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів