Коаліція запропонує сьогодні майданівцям третину крісел в уряді

10:41 26 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: uainfo.org

Як очікується, остаточне затвердження кандидатур відбудеться о 19.00 у середу на Народному віче в Києві.

Нова влада майже погодила список кандидатур для нового Кабінету міністрів, однак Юлія Тимошенко запропонувала віддати раді «Майдану» більшість міністерських портфелів. Як очікується, остаточне затвердження кандидатур відбудеться о 19.00 у середу на віче в Києві. 

Журналіст Мустафа Найем у вівторок увечері оприлюднив орієнтовний список кандидатів у Кабмін на чолі з Арсенієм Яценюком або ж Петром Порошенком. Натомість Оробець згодом повідомила: «Мені жодного поста не пропонували. На посаду міністра закордонних справ фракція підтримала кандидатуру Бориса Тарасюка». 

Одразу декілька депутатів у керівництві фракцій «Свободи» і «УДАРу» повідомили «Комерсанту», що кандидатура глави фракції «Батьківщина» Яценюка погоджена на посаду прем'єр-міністра.У фракції «УДАРу» запевнили, що взагалі не претендують на керівництво міністерствами. Один із соратників Віталія Кличка заявив, що УДАР «націлений на президентські вибори, і якщо нам віддадуть якесь міністерство, то його очолить не «ударівець», а технократ».

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок сказав, що його в уряді не буде – як і Ірини Фаріон, якій, за чутками, могли довірити міністерство освіти. Однак додав, що ««Свобода» ще остаточно не затвердила рішення про участь у Кабміні.

Склад майбутнього уряду пізно ввечері обговорювався на засіданні ради «Майдану». Збори активістів проходили в закритому режимі у приміщенні Верховної Ради. 

Один із учасників заходу повідомив газеті: «На засіданні була присутня Юлія Тимошенко, вона зажадала більшість місць в уряді віддати громадським активістам».

Член ради «Майдану» Ігор Луценко додав: «Обговорювали попередній список, який зачитав Андрій Парубій, домовилися зібратися в середу о 14:00 і обговорити пропозиції, щоб о 19:00 уже затверджені кандидатури винести на віче, яке відбудеться на Майдані Незалежності».

«Громадським активістам дістанеться близько 1/3 міністерських крісел – переважно гуманітарний блок», – заявив Ігор Луценко. 

Згідно зі списком, оголошеним на засіданні,

Міністерство культури запропоновано очолити «голосу Майдану»Євгенію Ніщуку;

Міністерство молоді й спорту – одному з лідерів Автомайдану Дмитру Булатову,

Міністерство освіти – керівнику Києво-Могилянської академії Сергію Квіту,

Мінздоров’я – Ользі Богомолець (іще один кандидат – координатор медслужби Майдану Олег Мусій),

Міністерство закордонних справ – нардепу Лесі Оробець(«Батьківщина»).

На посаду голови Антикорупційного бюро, за даними газети, запропоновано главу партії «Демократичний альянс» Василя Гацька, а люстраційної комісії – активіста Єгора Соболєва. 

Уповноваженим Верховної Ради з прав людини запропоновано призначити голову правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова, головою Конституційної комісії – голову правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, департаменту з питань міграції – активіста, екс-депутата Зоряна Шкіряка, членами Центральної виборчої комісії – заступника голови ЦВК Андрія Магеру, координатора мережі «Опора» Ольгу Айвазовську і Євгена Радченка.

Як відомо, голова Центрвиборчкому може бути обраний лише зі членів ЦВК, у 13-ти нинішніх членів ЦВК термін повноважень спливає 1 червня. Айвозовська сказала журналісту «Української правди», що відмовилася б від такого призначення.  

Згідно з Конституцією 2004 року, кандидатуру прем'єр-міністра подає у Верховну Раду коаліція депутатських фракцій. А він подає кандидатури інших міністрів.

Група позафракційних депутатів, за словами депутата Сергія Лабазюка, вирішила не претендувати на посади в уряді, але «працювати в коаліції». 

Про це інформує у середу газета «Коммерсантъ Украина».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів